IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Булгартрансгаз отрече за спад на доставките на газ за България

За момента подаваното към страната ни количество газ е нормално, коментира за Investor.bg изпълнителният директор на дружеството

17:16 | 03.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Булгартрансгаз отрече за спад на доставките на газ за България

Булгартрансгаз отрече информацията, че количеството газ, което Газпром доставя към България, е намаляло с една трета.

„Подаването на природен газ за България от Газпром към момента е нормално“, заяви за Investor.bg изпълнителният директор на Булгартрансгаз Кирил Темелков.

Той посочи, че съобщението на Европейската комисия, според което до някои европейски страни, включително и България, има намалено подаване на гориво, касае цялото направление – България, Румъния, Турция, Украйна, Молдова – и по него действително през последните 2-3 дни има като цяло намалено подаване на гориво.

За България обаче поне до момента проблеми няма. Темелков същевременно уточни, че вчера е имало намалено налягане по газопровода за България, но след разговор с Газпром нещата вече са се нормализирали.

Шефът на Булгартрансгаз обясни така създалата се ситуация с рязко завишеното търсене на газ в Европа следствие на мразовитото време.

Темелков подчерта, че дружеството изпълнява всички заявки на своите клиенти за доставки на газ своевременно. А за да се случи това, вчера са черпени допълнителни количества газ от газохранилището в Чирен и от находището „Галата“. 

Към този момент официална информация от Газпром няма. Европейската комисия обяви, че засега не възнамерява да предприема действия в помощ на страните, чиито газови доставки бяха намалени от руската компания.

Говорител на енергийния комисар Гюнтер Йотингер заяви, че всички засегнати страни се справят с положението, като използват резервите си, купуват допълнителни количества синьо гориво от съседи или използват терминалите си за втечнен газ.

"Ситуацията не е критична. Ще говорим за такава, ако настъпи съществено намаляване на доставките и ако пазарните механизми не работят. В момента европейските хранилища са пълни", заяви говорителят.

Според Еврокомисията най-сериозно засегнати са Австрия, чиито доставки вчера са били с една трета по-малко от обичайните и Италия - с една четвърт по-малко.

Говорителят на енергийния еврокомисар съобщи, че Гюнтер Йотингер няма пряка връзка с ръководството на "Газпром" и се информира за действията на компанията чрез руското посолство в Брюксел.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:32 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още