IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Ще вземем средства от Сребърния фонд за плащане на външния дълг

Според премиера е възможно до 20% от парите във фонда да се използват за погасяване на кредитите

11:07 | 12.03.12 г. 21
Борисов: Ще вземем средства от Сребърния фонд за плащане на външния дълг

Няма как да се мисли за запазване на средствата в Сребърния фонд, ако държавата е в затруднено финансово положение.

Това заяви в интервю за bTV премиерът Бойко Борисов в отговор на въпроса дали е възможно да се използват средства от Сребърния фонд (наричан „трети стълб“ на пенсионната система) за плащане на поредната вноска от външния дълг в размер на 1,7 млрд. лв., чийто падеж е през януари 2013 г.

Борисов поясни, че се предвижда 10-20% от средствата в Сребърния фонд да се използват за погасяване на дълга. Премиерът припомни, че акумулираните средства в Сребърния фонд са в размер на 2 млрд. лева и биха стигнали да се платят пенсиите едва за около два месеца.

Миналата седмица финансовият министър коментира, че е подходящо плащането на външния дълг през януари да се финансира от три източника, единият от които да бъде Сребърният фонд. Дугите два са емитиране на външен дълг и продажба на държавни имоти.

По повод скандалите, свързани с името на здравния министър, премиерът Бойко Борисов заяви, че Константинов има още няколко дни да докаже дали заслужава да остане на поста си. Премиерът разкритикува министъра заради проблемите в сектора, които станаха обект на остри критики в последните дни. 

Цените на лекарствата, лимитът на Фонда за лечение на деца в чужбина и бонусите, раздавани в здравната каса и здравното министерство, са основните проблеми в здравното ведомство, оприличени от премиера като "горещи картофи" картофи, които трябва да се вадят.

В тази връзка Борисов определи провиненията на Константинов в две посоки - че министърът върви след събитията и че оставя "друг да му вади горещите картофи".

„Ще си отиде, ако не влезе в час”, категоричен беше Борисов.

Премиерът подчерта, че Константинов не е обърнал внимание на проблема с растящите цени на лекарствата по-рано и повтори, че щом не може да се справя, ще бъде сменен.

Премиерът категорично отхвърли спекулациите за „черна каса” на ГЕРБ, която да е събирала разликата между реалната и завишената цена на даден медикамент. „Категорично няма такова нещо, да пукна, ако има”, заяви още Бойко Борисов.

Той допълни, че подкрепя оценката, която депутатите на ГЕРБ са дали на Стефан Константинов като „двойкаджията” в кабинета.

Премиерът Борисов каза, че още днес ще инициира законодателни промени за финансирането на лечението на болни деца в чужбина, като не изключи възможността да отпадане лимитът от 180 хиляди лева на дете, отпускан от  Фонда за лечение в чужбина.

„Аз подкрепям промяна в закона, така че тези плащания да отидат в Здравната каса. Ще се разпоредя по тази тема да се промени законът – или да се премахне фондът като цяло, или лимитът”, каза Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 4 rate down comment 0
Graf
преди 12 години
Да почнем с Костов. Пое страната с дълг от над двадесет милиарда лева и около един милиард лева(заемни) като някакъв резерв. Остави страната с дълг от около 19 милиарда, добре структуриран и удвои резерва. Още плащате с левовете на Костов. Кобурга удвои резерва и изплати 6 милиарда дълг. Станишев удвои резерва и изплати четири милиарда лева дълг.От 1997 година тези са първите при които дългът расте, а резервите намаляват. Така че, имена на хоризонта бол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 0
mmari
преди 12 години
Някой гледал ли е сутрешното интервю на ,,Бащицата" . Тежко му на народ , чийто управляващи превръщат принципа в тояга . Тази реплика на Б.Борисов дава обяснение за всичко , гафовете , глупостите , гладните ...........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 0
Liliyanaandreeva
преди 12 години
Това не е необходимо! Прави се като религиозен ритуал, инспириран от тайните шарлатански врачки на управляващата върхушка! Ще спечелят чуждите, а ние ще загубим!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 0
ОК
преди 12 години
То резервите на БНБ покриват левовете в обръщение, и с 1 млрд никой няма да може да събори борда. Въпросът е наистина, че демографската структура е такава, че ние трябва да имаме голям фискален резерв. В противен случай ще влезем в спиралата на непрекъснато вдигане на данъци, за да можем да изплащаме пенсии. За да се прекъсне това трябват реформи, но Бат Бойко се доказа като абсолютно неспособен да ги извърши, защото за него рейтинга е по-важен от всичко останало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 0
Pivoley
преди 12 години
Щото този резерв е "инструмен", "оръжие" в ръцете на Правителството. Какво правим, ако някой отвън тръгне да бута борда и кабинетът няма пукнат лев? Ай кажете заедно с Дянков кво правим тогава? Щото, в подобна ситуация с 1 млрд., та и по-малко ни бутат. А може би и това е целта, де да знам. То не че 4 млрд. е кой знае какъв резерв, но пак е някаква защита и профукаме ли всичко, това автоматично ознвачава нова катастрофа за страната. Все си мислих, че ни управляват малко от малко грамотни хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 0
Credit Card
преди 12 години
Graf, хайде ...кажи имената !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 2
rogers
преди 12 години
Аз лично не одобрявам да се харчи този фонд за покриване на дългове, обаче съм 100% сигурен, че тиа писали под мене щяха със същата сила да плюят и ако примерно дълга се плати с нов дълг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 1
rover
преди 12 години
Да Fraf, изброй имена. Иначе нещо не разбирам, кои са тези хора, за които говориш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 2
Graf
преди 12 години
Има и четвърта опция. Некадърниците грабливи си тръгват, пак с рев, вой и хленч, че не са им оставили 12 милиарда, а само осем. На тяхно място идват някои, които не плачат непрекъснато по екрана, та чак да наводняват къщята на зрителите, някои, които са управлявали и дългът умно, и страната в условия на тежка криза... Някои които краднат по-малко от днешните, някои които са оставили след себе си нещо.. Я магистрали, я резерв или пък са изплатили дълг с пъти по голям от предстоящият падеж, па и Сребърен фонд оставили, та днес мутромилиционерите са се вторачили в него като хиени около труп.Да изброявам ли имена?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 3
mos70
преди 12 години
От тая "радостна" новина има два основни извода:1. борда тръгва да пада2. 100% е сигурно, че пожарникаря втори мандат няма да види
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още