IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агроминистърът е убеден, че поскъпването на храните преди Великден било овладяно

В условията на свободния пазар министър Мирослав Найденов отново започна да диктува пределните цени на продуктите

15:21 | 03.04.12 г. 4
<p>
	<em>Преди три седмици цената на яйцата достигна 50 стотинки за бройка</em> &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; Снимка: БТА</p>

Преди три седмици цената на яйцата достигна 50 стотинки за бройка         Снимка: БТА

Две седмици преди Великден земеделският министър Мирослав Найденов обяви, че цените на основните продукти били стабилизирани, предаде БТА.

„Цената на яйцата от т. нар. „свободни кокошки“ вече са около 30 стотинки за бройка, а килограм агнешко месо се предлага средно по 12 лева при 6 лева кланична цена“, обяви Найденов.

Въпреки че в условията на сводобния пазар администрацията не би трябвало да коментира ценообразуването, министърът отново се намеси с предположения, като посочи, че таванът на агнешкото не би трябвало да надвишава 15-16 лева за килограм.

Попитан за вероятните цени на другия традиционен за Великден продукт, козунаците, Найденов препоръча на домакините да го приготвят сами.

"Имаме всички необходими продукти в магазините за това и със сигурност ще останат по-доволни", коментира министърът.

Найденов припомни, че Българската агенция за контрол на храните отново ще засили контрола по празниците с цел пресичане на спекулата. Заловените нарушители ще бъдат санкционирани много строго, предупреди Найденов.

Агроминистърът припомни тезата си, че България трябва да стане нормална държава, където преди празниците цените бъдат намалявани, вместо обратното.

Според него последната Коледа е била първата, при която се е случило да имаме нормални цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
vzhekoff
преди 12 години
Както многократно писах, бойкот му е майката - поне с яйцата става - за 20 дена и ще изфирясат яко дим при печалба не 0, ами и загуби ще има. С петрола е по-трудно, че се съхранява, но и там има начин - купуване само вносни горива - в крайна сметка е все тая дали плащам на Лукойл или на ЕКО. Поне ще режа месо от монополиста. Сега следва второ действие - спирам да купувам БГ яйца, купувам си само чуждестранни. Така още месец - два и измекярите заедно с баш-водача Миро-мършата ще клекнат съвсем. Ако всички потребители действат така, никой няма да смее да опита дори спекула с български стоки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 12 години
Защо ми се струва, че един чехъл от т. нар. птицевъди тези дни се кълнеше, че яйца над 0.25 лв/бр. за Великден няма да има...?! Това щяло да е в отговор на 30-те млн. субсидии, които министър Найденов щял да отпусне за сектора.Аз днес в Т-Маркет видях опаковки от 10 яйца за 3.57 лв. и от 30 яйца от 9.97 лв.Чух също и интересна версия за възможна схема:По съвместна договорка се намира повод да се спре вносът от Полша, местните производители изплющяват цените на 50 ст/бр, намесва се "доброто ченге" (Guess Who? хаха) и те послушно свалят на желаните от тях 30-35 ст./бр. Добрият управленец получава благодарност от признателния народ за Великденския подарък, бабите пускат по една молитва за негово и на ГЕРБ здраве, той пък пуска 30 млн. субсидии на послушните пилчари, а те от тях и от падналата им от небето Великденска печалба насочват някой лев в правилната посока... Nice, a?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
ventsislav.dyackov
преди 12 години
А може ли Добрев да ни препоръча да си преработваме сами петрола? Дали Найденов не иска държавата да заприлича на онзи герой от български игрален филм, дето сам си прави колите и сам си се надбягва?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
ventsislav.dyackov
преди 12 години
Защо не каже същото министърът на икономиката за горивата? Защо Асфалт паша и Дянков не тръгнат по бензиностанциите, за да видят с колко са намалили цените? Защо първият не тропне с юмрук по масата и на Вальо Златев? Защото с яйцата измиват очите за всичко останало. Темата с яйцата трябва да присъства, за да не излиза темата с горивата ... Да видим докога ще минава номерът
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още