IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До месец инсталират зарядни за електромобили в Добрич

Ще бъдат поставени още зарядни станции в София, както и в други големи градове

15:06 | 02.05.12 г.
До месец инсталират зарядни за електромобили в Добрич

До месец в Добрич ще бъдат инсталирани зарядни колонки за електромобили, съобщиха от Индустриалния клъстер „Електромобили“ (ИКЕМ).

"Фулчарджър-България", които поставиха няколко колонки за зареждане на електромобили в София по пилотен проект на Столична община и ЧЕЗ България, в момента работят с дистрибутора на горива в Добрич „Атанасов груп“. Първите зарядни колонки в града ще се появят в търговските обекти на дружеството.

Мисли се и за поставянето на още зарядни станции в София, както и за създаването на зарядна инфраструктура в Бургас, Несебър, Созопол, Варна, Стара Загора, Пловдив, Сливен и Ямбол, посочват от организацията.

По пилотни проекти за поставяне на зарядни станции за електромобили в няколко от големите градове работи и компанията „Ренерджи“.

В края на миналата година в столичния Студентски град беше изградена и специална фотоволтаична система, която произвежда енергия за зареждане на електромобили.

От клъстера припомнят, че междуведомствена работна група се очаква да подготви данъчни и други стимули за собствениците на електромобили. Съвместно с Българската академия на науките (БАН) и няколко университета се разработват магистърски програми, свързани с електромобилите.

От клъстера очакват да тръгне и производството на електромобили в автомобилния завод край Ловеч. Според организацията това ще даде тласък на производството на електродвигатели, батерии и други компоненти, за което в България има добър потенциал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още