IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата методика за финансиране на болниците ще е готова до края на юни

Предвижда се бюджетите на лечебните заведения да се разпределят на пазарен принцип, тъй като настоящият метод е субективен

16:22 | 13.06.12 г.
Новата методика за финансиране на болниците ще е готова до края на юни

Новата методика, по която Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще плаща на болниците за извършена дейност, ще бъде готова до края на юни, съобщиха от здравната каса.

Новата концепция за финансирането на лечебните заведения скоро ще бъде предложена за обществено обсъждане. Преди това ръководството на касата, заедно с Българския лекарски съюз и с директори на болници, ще изработят механизъм за контрол на обемите дейност, които извършват болниците.

Промяната в правилата за разпределяне на средствата за лечебните заведения ще премахне прогнозните бюджети на болниците и ще се заложат обеми дейност по региони, определени по медицински критерии, за които ще се заплаща, посочват от касата.

Целта е средствата, предназначени за болниците, вече да не се формират административно, а да бъдат съобразени с предпочитанията на пациентите в кое лечебно заведение са решили да се лекуват. 

Когато има ясно направено остойностяване, ще може да се следи и разходът на всяко едно направление. Ще се знае каква е реалната стойност на дадена медицинска услуга и с определените в бюджета средства какво точно може да се плати за нея, уточняват от здравната каса.

В момента здравната каса определя прогнозни бюджети за всяко лечебно заведение, като сумата се базира на данните за приходите, разходите и броя на пациентите за предходната година. Според шефа на касата обаче този принцип на разпределение на бюджетите има субективен характер.Затова д-р Цеков предлага смяна на методиката с такава, при която „парите следват пациента“.

Промените ще дадат право на здравната каса да прави подбор на лечебните заведения, с които да сключва договор, а не както е сега - да подписва по задължение. Ще се въведат и критерии, по които да се преценява доколко една болница е ефективна и доколко спазва договорните си задължения.

Съществено изменение при новия етод за разпределение на парите за болниците ще бъде въвеждането на болнични бюджети по области, а не на бюджети за всяко лечебно заведение, както е сега.

Идеята е от следващата година здравната каса да не определя фиксирани бюджети за всяка болница, а един общ бюджет за отделните области. Смята се, че по този начин бюджетът на здравната каса ще се изразходва по-ефективно в условия на реална конкуренция между лечебните заведения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още