IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава се ново поскъпване на автобусните билети заради горивата

Таксиметровите компании също обмислят корекции в тарифите за превоз на километър

13:29 | 20.08.12 г.
Задава се ново поскъпване на автобусните билети заради горивата

Ново повишение на цените на автобусните билети може да се очаква, след като цените на горивата приближиха 2,8 лева за литър. За това предупреди председателят на Асоциацията на автобусните превозвачи Ивайло Константинов, цитиран от БНР.

Някои от големите автобусни превозвачи вече вдигнаха цените с 1-2 лева от началото на август. Тогава обаче цените на горивата бяха около 2,6 лева за литър, припомня Константинов.

Той допълни, че ако се стигне до критично намаляване на броя на пътниците заради по-високите цени, ще се наложи и съкращаване на автобусни линии.

Пламен Бонев, собственик на компания за маршрутни превози, предупреди, че все повече фирми от бранша изпадат в несъстоятелност. По думите му малките превозвачи се организират в сдружения, за да бъдат по-гъвкави и да компенсират по-скъпите горива с по-ефективен транспорт.

Председателят на съюз „Такси“ Кирил Ризов също съобщи, че според анализите на браншовата организация тарифите на таксиметровите компании трябва да се увеличат с 0,2 лева на км, но решение за евентуалното поскъпване могат да вземат само управителните съвети на самите фирми.

По думите му това ще оскъпи с 1 лев петкилометровите дестинации, които е най-масово предпочитани от клиентите. При пробег от 10 км тарифите биха могли да поскъпнат с 2 лева, което според Ризов би било поносимо за клиентите.

Според Ризов вече пета година таксиметровите компании не са правили корекции на тарифите за превоз и не е ясно още колко време ще удържат на ценовия натиск заради скъпите горива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още