IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пак се поставя искането за преференции при покупката на електромобили

От браншовия клъстер настояват държавата да покрива 30% от стойността на екоколите

13:01 | 21.08.12 г. 1
<p>
	<em>Цените на новите автомобили се движат около 70-80 хил. лв.</em> &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; Снимка: БТА</p>

Цените на новите автомобили се движат около 70-80 хил. лв.             Снимка: БТА

Представителите на индустриалния клъстер "Електромобили" отново предлагат държавата да покрива 30% от цената при покупка на екологичните моторни средства.

Предложението е съпроводено с анализ за предимствата на инвестициите в екоавтомобили, представен от ръководството на клъстера в сградата на Българската стопанска камара (БСК), предаде БТА.

Експертите имат амбицията до 2025 година по пътищата на страната да се движат най-малко 200 хиляди коли, задвижвани с електроенергия, което съставлява около три процента от автомобилите в България.

Неотдавна министърът на енергетиката Делян Добрев обяви, че поради бюджетните органичения на този етап кабинетът не може да покрива част цената на екомашините, както това правят други европейски държави като Франция например.

Добрев обеща, че на първо време собствениците на електроавтомобили няма да плащат местни данъци, както и такси за регистрация в КАТ и тези преференции ще се въведат още от началото на следващата година.

В националния план на страната се предвиждат и допълнителни насърчения, свързани с отпадането на таксите за паркиране на тези автомобили в централните градски зони, които ще се прилагат от самите общини.

В анализа на експертите от клъстера се посочва необходимостта от въвеждането на нови насърчения, свързани с осигуряването на специалисти, които да работят в тази индустрия.

Вече има създадена българска зарядна колонка за електромобили, която е в изпитателен период, съобщиха още експертите. У нас се създават и модели за подмяна на обикновения двигател на колата с електродвигател.

От организацията предлагат също и увеличаване на данъците на семействата, които имат повече от една кола, движеща се с бензин, газ или други минерални горива, което е индиректен начин да се повлияе върху ограниченото потребление на замърсяващите околната среда автомобили, посочиха от клъстера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
MZ/X
преди 11 години
Държавата би могла да купи електромобили за пощите или други държавни институции и да връща ДДС-то и на частни лица.Ако имаше гарантирани безплатни паркинги в центъра на София със станции за зареждане, би било добър стимул за хора с по добри финансови възможности да си купят електромобил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още