IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъкът върху доходите от лихви - повече негативи, отколкото ползи*

Четете първите коментари на предложението за данък върху доходите от лихви

16:13 | 10.10.12 г. 42
Данъкът върху доходите от лихви - повече негативи, отколкото ползи*

След като на днешното заседание кабинетът прие бюджета за 2013 г., финансовият министър Симеон Дянков съобщи, че в проектозакона за бюджета се предлага и облагане на лихвите по депозитите с данък от 10 процента. 

Припомняме, че преди три седмици от финансовото министерство изтече информация за подобно намерение, но тя беше опровергана още същия ден.

Investor.bg предлага първи коментари по темата за облагането на доходите от лихви.

Калоян Стайков, Институт за пазарна икономика: Хората ще намерят алтернативен вариант за спестяванията си

Идеята не е добра поради няколко причини. Преди всичко мярката ще обезкуражи спестовността на населението и ще доведе до отлив на депозити в банките. Липсата на ръст при депозитите отново ще създаде ситуация, при която банките се конкурират при предлагането им, ще се повишат и лихвите по кредитите и така ще се задвижи един негативен цикъл от ефекти. Във всички случаи досега се стимулираше спестовността, а сега се налага наказание за хората, които депозират парите си, при условие, че държавата има нужда от тях.

Всъщност зад това предложение прозира намерението да се обложат спестяванията на най-богатите хора. На практика това няма да се случи. Ще стане така, че цялата тежест ще се поеме от хората с по-ниски спестявания, включително и пенсионери, които имат малки депозити.

Нека не забравяме, че промяната ще наложи и попълване на повече данъчни декларации. Може би над четири милиона декларации ще трябва да се подават, при условие, че сега са двойно по-малко, а това ще засили бюрокрацията.

Хората, които имат по-високи депозити със сигурност ще намерят алтернативен вариант за спестяванията си. С предложението за налог от 10 на сто на практика лихвата по депозитите се орязва наполовина. Възможността голяма част от населението да пренасочи спестяванията си към банки зад граница е напълно реална. Разбира се, има и други варианти за инвестиции на спестяванията.

Владимир Каролев: Против съм увеличаването на данъчното бреме

Категорично съм против увеличаването на данъчното време у нас, коментира икономистът Владимир Каролев по отношение на идеята на финансовия министър Дянков за облагане на доходите от лихви.

В България съотношението на данъчното бреме към брутен вътрешен продукт е много високо – към 37-38%, смята Каролев. "Това, че в много страни е дори по-високо, не ме топли, искам да сме като САЩ, където това съотношение е около 25%", каза той.

„Ако става въпрос само за доходите от лихви, но и при въвеждане на истински плосък данък за всички икономически дейности, съм „за“ тази идея“, допълни икономистът.

Според него, за да бъде наложен подобен данък, трябва да бъде премахнато двойно данъчно облагане. „Имам предвид да се премахне изцяло данък дивидент, а данъкът върху доходите на едноличните търговци да бъде в рамките на 10%".

Каролев допълни още, че този данък не бива да бъде налаган автоматично, а да трябва да бъде добавена отделна графа в данъчните декларации за приходи от лихви. Той смята, че на базата на депозитите и средните нива на лихвите, Дянков правилно е изчислил прихода от подобен налог - към 120 млн. лева.

На въпрос дали има опасност хората като вид наказателна акция да започнат да изтеглят парите си от банките, той заяви, че това „няма да е много умно“, защото така всъщност приходите ще бъдат равни на нула.  

Последна актуализация: 19:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 5 rate down comment 2
kreditkiller
преди 11 години
Темата е доста интересна и засяга не само моралната, но и правната страна на въпроса. Върху 100 лв. депозит (или пари в банка), аз ще получа 6 лв за една година приход, който приход, ще се обложи с 10% данък, което е 0.60 лв.Ако обаче взема тези 100 лв и си купя 10 кг желязо и го продам в края на годината за 106 лв., ще трябва да декларирам приход от 106 лв. като физическо лице на който приход трябва да платя Данък в размер на 10% = 0.60 лв.Сега какво следва да плащам ли 10% данък печалба или не? Да вкарам ли пари в банка или не. След като може да се заобиколи съвсем законно плащането на данъци, няма да го направя.От друга страна обаче, това си е чиста печалба, без значение дали тя покрива инфлацията или не. 6 лева от банката или от купувача пак са си 6 лв. Затова облагането с 10% трябва да става върху всяка печалба.Дори се чудя това законно ли е което се случва с печалбата от лихви и не се облага с данък печалба ГОДИШНО?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 5 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Ефектите винаги са били обратни на приложените мерки . Затова си мисля че настоящия ход ще бъде в крайна сметка облагодетелстващ вложителите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 6 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 11 години
Подобни мерки могат да раздразнят вложителите които да предприемат - удължаване на срочността на депозитите с цел компенсация на лихвения процент , още по голямо свиване на потреблението и отлагане на инвестиции Негативния ефект ще бъде породен не толкова от самото намаление , което е несъществено , а от самия факт. Като прибавим и краткосрочния ефект на стимулиране на икономиката 120милиона ми се виждат смешна цифра за негативите които ще последват.В крайна сметка цяла България разчита на на тези 30 тина милиарда .Икономиката ще се дестабилизара , лихвите отнаво ще се покачат и накрая резултата ще е крайно негативен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 8 rate down comment 7
hanabishi
преди 11 години
Както написа един колега по-надолу - 10% данък от да речем 6% лихва на депозита са 0.6%. При депозит от 1000лв., вместо да взема 60лв. ще взема 54. Аз до момента съм спестил (не откраднал, държа да отбележа) малко над 100 хил. лв. Поради липсата ми на бизнес нюх и нежеланието ми за поемане на рискове те седят в депозитни сметки. При други обстоятелства бих ги инвестирал в нещо, което да генерира истински приходи, но... Въпреки че първоначалната ми реакция към този данък беше изключително негативна и нецензурна, като помислих малко и кротнах. Нека поне намалението на лихвата да влиза в държавния бюджет. Наречете ме будала, но се надявам да има поне някакъв позитивен ефект върху държавата. И за протокола да отбележа, не съм привърженик на Дянков или ГЕРБ :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 6 rate down comment 5
g5kov
преди 11 години
Радостното е, че не си "БАНКА" или ключов фактор, защото подобни ''магураджийски'' хитреци и бизнесмени са истински проблем за икономиката (заради неработеща правораздавателна система). Данъкът ще е върху банковите лихви и работи, като такъв във страните от ЕС. Банката изисква декларация от всеки вложител дали е местно лице и ако е такова автоматично в края на срока/годината/ от начислената лихва удържа размера на дължимия данък. Недоумявам как мярка, която следва да поощри инвестициите в акции и борсата бива оплюта във ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 7 rate down comment 1
Hahoto
преди 11 години
Някои от решенията на Дянков тази година изумяват. Например вързването на кафеавтоматите и детските атракциони към НАП. Сега въвеждането на данък върху лихвите. И все в името да се вземат повече данъци от богатите, а резултатът е по-голямя данъчна тежест на бедните и така наречената средна класа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 7 rate down comment 4
nikolov
преди 11 години
вече постнах следното:всъщност всичко това няма никакво значение, защото като се замисля ефекта от новия данък ще е никакъв ... една банка, без да й назовавам името, дава 3,5 % лихва по разплащателна сметка (която сметка е и картова разбира се) за какъв депозит става въпрос при картовите и разплащателни сметки ?!?!?! няма депозит тук ... просто банките ще измислят нови продукти, които ще се наричат "Ваша сметка" или "Моя сметка", изрично ще запишат че е разплащателна или картова, в договора "депозит" няма да се споменава, но пък ще начисляват някакви прилични лихви за тези си НОВИ продукти ... които няма да бъдат "депозити" ... ;)нека да дам още една идея на банките ... ако бях "БАНКА" аз бих направил лихвата по депозити в размер на 0,2 % на годишна база разбира се, а лихвата по разплащателни сметки примерно 4,5 %ХА-ХА-ХА много смешно, нали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 8 rate down comment 3
Lucifer
преди 11 години
Спестяванията са обложени веднъж с данък, а да ги обложиш повторно с данък и то при отрицателни лихви във време на световна инфлация е това е вече цинизъм. Лихвите не са доход а само частична компенсация на инфлацията, кой луд би оставил парите си (ако са по-сериозна сума) в ръцете на такъв данъчен касапин????...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 2
Бате Пешо
преди 11 години
С тези пари майка му на Дчнков да му поръча паметник и да си купува свещи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 7
ANS9983
преди 11 години
1.Доходът от лихви е доход както всеки друг и подлежи на облагане съгласно правилата. 2. Същото важи и за пенсиите, тъй като пенсионните вноски не са обложени при източника.3. Друг е въпросът дали това да се приложи за пенсии над 800 лв (примерно) и за депозити над 30 х. (примерно). Никой вложител с голям депозит няма да го разбие на десетки депозити в различни банки за да заобиколи правилата.4. Лихвите в БГ са високи спрамо стрните в ЕЗ. Ако се изтеглят масово (хипотеза), какво ще спечелят - ще купят злато ли, акции в БГ, под дщшека, за да не спечелят нищо и се изложат на риск или какво?5. Колкото повече изключения, ограничения, прагове, тавани, толкова по-размити правила, толкова по-зле ще става за в бъдеще. Европа се тресе в момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още