IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъкът върху доходите от лихви - повече негативи, отколкото ползи*

Четете първите коментари на предложението за данък върху доходите от лихви

16:13 | 10.10.12 г. 42
Данъкът върху доходите от лихви - повече негативи, отколкото ползи*

След като на днешното заседание кабинетът прие бюджета за 2013 г., финансовият министър Симеон Дянков съобщи, че в проектозакона за бюджета се предлага и облагане на лихвите по депозитите с данък от 10 процента. 

Припомняме, че преди три седмици от финансовото министерство изтече информация за подобно намерение, но тя беше опровергана още същия ден.

Investor.bg предлага първи коментари по темата за облагането на доходите от лихви.

Калоян Стайков, Институт за пазарна икономика: Хората ще намерят алтернативен вариант за спестяванията си

Идеята не е добра поради няколко причини. Преди всичко мярката ще обезкуражи спестовността на населението и ще доведе до отлив на депозити в банките. Липсата на ръст при депозитите отново ще създаде ситуация, при която банките се конкурират при предлагането им, ще се повишат и лихвите по кредитите и така ще се задвижи един негативен цикъл от ефекти. Във всички случаи досега се стимулираше спестовността, а сега се налага наказание за хората, които депозират парите си, при условие, че държавата има нужда от тях.

Всъщност зад това предложение прозира намерението да се обложат спестяванията на най-богатите хора. На практика това няма да се случи. Ще стане така, че цялата тежест ще се поеме от хората с по-ниски спестявания, включително и пенсионери, които имат малки депозити.

Нека не забравяме, че промяната ще наложи и попълване на повече данъчни декларации. Може би над четири милиона декларации ще трябва да се подават, при условие, че сега са двойно по-малко, а това ще засили бюрокрацията.

Хората, които имат по-високи депозити със сигурност ще намерят алтернативен вариант за спестяванията си. С предложението за налог от 10 на сто на практика лихвата по депозитите се орязва наполовина. Възможността голяма част от населението да пренасочи спестяванията си към банки зад граница е напълно реална. Разбира се, има и други варианти за инвестиции на спестяванията.

Владимир Каролев: Против съм увеличаването на данъчното бреме

Категорично съм против увеличаването на данъчното време у нас, коментира икономистът Владимир Каролев по отношение на идеята на финансовия министър Дянков за облагане на доходите от лихви.

В България съотношението на данъчното бреме към брутен вътрешен продукт е много високо – към 37-38%, смята Каролев. "Това, че в много страни е дори по-високо, не ме топли, искам да сме като САЩ, където това съотношение е около 25%", каза той.

„Ако става въпрос само за доходите от лихви, но и при въвеждане на истински плосък данък за всички икономически дейности, съм „за“ тази идея“, допълни икономистът.

Според него, за да бъде наложен подобен данък, трябва да бъде премахнато двойно данъчно облагане. „Имам предвид да се премахне изцяло данък дивидент, а данъкът върху доходите на едноличните търговци да бъде в рамките на 10%".

Каролев допълни още, че този данък не бива да бъде налаган автоматично, а да трябва да бъде добавена отделна графа в данъчните декларации за приходи от лихви. Той смята, че на базата на депозитите и средните нива на лихвите, Дянков правилно е изчислил прихода от подобен налог - към 120 млн. лева.

На въпрос дали има опасност хората като вид наказателна акция да започнат да изтеглят парите си от банките, той заяви, че това „няма да е много умно“, защото така всъщност приходите ще бъдат равни на нула.  

Последна актуализация: 19:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 8 rate down comment 0
4o4kobg
преди 11 години
Само на мен ли ми се струва, че всички спорят ама и те не знаят за какво.Този първия икономист Калоян Стайков , да си даде дипломата аз лично ще му я скъсам, "С предложението за налог от 10 на сто на практика лихвата по депозитите се орязва наполовина"това как го сметна.??????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 1
kreditkiller
преди 11 години
Ми то в Европа никой не плаща за общи част на сградна инсталация, понеже там съда казва така ако ти лично за себе си не можеш да контролираш разходите, не носиш отговорност и не дължиш нищи за изразходеното количество топлоенергия, Ми то в европа няма жилищни кредит над 12% оскъпяване *** тука в България има има и бизнес кредити над 18%. Тук има и лихви на 5,6,7% като ги наложиш с 10% данък ще станат на 4,5%; 5,4%; 6,3%, но пак ще са по високи от 1 % до 2,2% както са в Европа, какво толкова го дъвчите. Даже тези с депозитите понякога получават повече печалба отколкото някой европеец с фирма. Но въпреки всичко нещата буксуват защото преливане на 5 лв от левия в десни джоб си е пак 5 лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 3
jordanvete
преди 11 години
Управляващите се самоопровергаха за новия данъкПо-малко от два часа, след като лично потвърдила пред Би Ти Ви за плановете на управляващите, шефът на пресцентъра на министерството Бетина Жотева се е самоопровергала, съобщиха от телевизията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 13 rate down comment 3
rogers
преди 11 години
Изключително *** мотив е че щом като всички в Европа го били имали трябвало и ние да имаме данък върху лихвите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 12 rate down comment 6
hellwitch
преди 11 години
Данъкът е правилен от икономическа и бюджетна гледна точка, но политически момента е много лош - всички опоненти се правят на умели лисици и обясняват колко лош бил този нов данък.Типичен пример защо БСП не са СОЦИАЛИСТИ, защото този данък е именно социален и ляв - взима пари от богатите(тези със спестявания) и дава на бедните по-високи пенсии.Интересно как ГЕРБ за последните месеци от умерено дясна политика се хвърлиха в лява такава - повишаване на пенсии и заплати на държавни служители. Силно съм разочарован от това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 0
jordanvete
преди 11 години
Министерство на финансите: Не се обсъжда облагане с данък на лихвата по депозитите21 септември 2012 | 14:18 / Агенция "Фокус" / Финансова политикаСофия. Облагане с данък на лихвата по депозитите не се обсъжда, това каза пред Агенция Фокус Бетина Жотева, директор на Дирекция Връзки с обществеността и протокол в Министерство на финансите, във връзка с повишения медиен интерес към това има ли правителството подобно намерение. Министерството на финансите заявява, че такава идея не се обсъжда и не е на дневен ред. Това може да бъде видяно по всяко време на сайта на министерството, където от миналата седмица са качени всички данъчни закони за публично обсъждане и няма подобен текст и предложение за изменение в законите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 16 rate down comment 4
Tony
преди 11 години
"Единствено не разбирам защо управляващите се опитват всячески да ненасърчават спестяващите хора, а точно обратното - да ги наказват."Обяснението е много просто! бойко и цецо искат да ги ограбят, за да има за обръчите от фирми!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 7
Raz
преди 11 години
Банките предлагат 3 год. и 5 год депозити. Ако се направи такъв депозитт то олихвяването ще е след 5 год т.е и данъка ще се плати тогава. т,е извода е че може и нищо да не влезе в бюджета на ГЕРБ 2013. Особено като и добавим изтеглне на депозите обръшане в долари и Буркан Банк.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 6
LuckyYou
преди 11 години
Дянков ПРЕЗИДЕНТ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 4
space-man
преди 11 години
Този данък е поредното доказателство за тежкото финансово положение на държавата, след врътките за запълване на фискалния резерв, повишаващата се безработица и т.н. Това е ясен сигнал за по-големите вложители, че е време да потърсят по-сигурно място за парите си, което ако се създаде малко смут ще уплаши и дребните спестители. Тогава ще гледаме запотената физономия на финансовия министър да обяснява как всичко е ОК, но стадото ще тича вече срещу него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още