IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъкът върху доходите от лихви - повече негативи, отколкото ползи*

Четете първите коментари на предложението за данък върху доходите от лихви

16:13 | 10.10.12 г. 42
Данъкът върху доходите от лихви - повече негативи, отколкото ползи*

След като на днешното заседание кабинетът прие бюджета за 2013 г., финансовият министър Симеон Дянков съобщи, че в проектозакона за бюджета се предлага и облагане на лихвите по депозитите с данък от 10 процента. 

Припомняме, че преди три седмици от финансовото министерство изтече информация за подобно намерение, но тя беше опровергана още същия ден.

Investor.bg предлага първи коментари по темата за облагането на доходите от лихви.

Калоян Стайков, Институт за пазарна икономика: Хората ще намерят алтернативен вариант за спестяванията си

Идеята не е добра поради няколко причини. Преди всичко мярката ще обезкуражи спестовността на населението и ще доведе до отлив на депозити в банките. Липсата на ръст при депозитите отново ще създаде ситуация, при която банките се конкурират при предлагането им, ще се повишат и лихвите по кредитите и така ще се задвижи един негативен цикъл от ефекти. Във всички случаи досега се стимулираше спестовността, а сега се налага наказание за хората, които депозират парите си, при условие, че държавата има нужда от тях.

Всъщност зад това предложение прозира намерението да се обложат спестяванията на най-богатите хора. На практика това няма да се случи. Ще стане така, че цялата тежест ще се поеме от хората с по-ниски спестявания, включително и пенсионери, които имат малки депозити.

Нека не забравяме, че промяната ще наложи и попълване на повече данъчни декларации. Може би над четири милиона декларации ще трябва да се подават, при условие, че сега са двойно по-малко, а това ще засили бюрокрацията.

Хората, които имат по-високи депозити със сигурност ще намерят алтернативен вариант за спестяванията си. С предложението за налог от 10 на сто на практика лихвата по депозитите се орязва наполовина. Възможността голяма част от населението да пренасочи спестяванията си към банки зад граница е напълно реална. Разбира се, има и други варианти за инвестиции на спестяванията.

Владимир Каролев: Против съм увеличаването на данъчното бреме

Категорично съм против увеличаването на данъчното време у нас, коментира икономистът Владимир Каролев по отношение на идеята на финансовия министър Дянков за облагане на доходите от лихви.

В България съотношението на данъчното бреме към брутен вътрешен продукт е много високо – към 37-38%, смята Каролев. "Това, че в много страни е дори по-високо, не ме топли, искам да сме като САЩ, където това съотношение е около 25%", каза той.

„Ако става въпрос само за доходите от лихви, но и при въвеждане на истински плосък данък за всички икономически дейности, съм „за“ тази идея“, допълни икономистът.

Според него, за да бъде наложен подобен данък, трябва да бъде премахнато двойно данъчно облагане. „Имам предвид да се премахне изцяло данък дивидент, а данъкът върху доходите на едноличните търговци да бъде в рамките на 10%".

Каролев допълни още, че този данък не бива да бъде налаган автоматично, а да трябва да бъде добавена отделна графа в данъчните декларации за приходи от лихви. Той смята, че на базата на депозитите и средните нива на лихвите, Дянков правилно е изчислил прихода от подобен налог - към 120 млн. лева.

На въпрос дали има опасност хората като вид наказателна акция да започнат да изтеглят парите си от банките, той заяви, че това „няма да е много умно“, защото така всъщност приходите ще бъдат равни на нула.  

Последна актуализация: 19:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 12 rate down comment 7
karadjata
преди 11 години
поредна абсолютна ГЕРБЕРСКА глупост, няма такива ***. най-добре хората да си изтеглят депозитите и ги инвестират в злато, така или иначе това са "бели пари за черни дни"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 1
Raz
преди 11 години
Скътаните пари за черни дни на депозит не генерират печалба защото инфлацията ги изяжда. Печели банката тъй като с тези пари кредитира бизнеса и поле банката си плаща данък върху печалбата. Т.е данъка вече е платен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 0
Konsultant
преди 11 години
В допълнение и лихвите по кредитите са разход и намаляват облагаемата основа!За това ако се приеме това предложение /най-разумно е да се облага дохода над годишната инфлация/ на ФЛ трябва да се позволи, чрез промяна в закона разходите по кредитите им да им намаляват дан. основа по ЗОДФЛ!Поздрави! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 2
aristotel
преди 11 години
""Правителството на Италия неочаквано понижи данъчните ставки върху най-ниските доходи, въпреки обещанията да се придържа към бюджетните цели, договарени с Европейския съюз, съобщи CNBC.""
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 1
FINTA
преди 11 години
Hors, приходите от лихви се облагат с корпоративен данък, но това е само едно перо в приходната част на баланса. Ако разхода е по-голям няма корпоративен данък, ако ще и 20 милиона приходи от лихви да имаш. Така че не е много сигурно дали се облага!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 8
aristotel
преди 11 години
Още един ход да се унищожи СРЕДНАТА класа, ако все още я ИМА в което се съмнявам. Нов начин да се ИЗТРЪСКА брашнения чувал а др. ще карат автомобили за по 200 000 лв. Най бедните граждани в ЕС ги ОБЛАГАТ както и немските и Френските граждани при средна заплата от 200 евро, а какви са трудовите възнаграждения на фпенските и немските ??? Тоя прос народ при 500 г. ИГО не се вдигна само 2-3 селца които ги изклаха та сега ли НИКОГА няма да покаже недоволство само ще МРЪНКА и ще бяга по чужбина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
FINTA
преди 11 години
Eй Бого, зададох един въпрос и глей кво стана... :) Че и заглавието на предходната статия промениха, а уж беше за държавния бюджет! Без да искам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 14
Спекулант
преди 11 години
Аз пък съм ЗА!Не виждам причина най-мързеливия доход да е превилигирован.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
Ironhorse
преди 11 години
Ами всички изказали се господа, да обяснят защо фирмите до сега са плащали ти продължават да го плащат чрез облагане на доходите с корпоративен данък !!!!!!!!!!!!!!!То бива популизъм, то бива, ама моля ви се
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още