IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В надпреварата за приватизацията на ВМЗ-Сопот продължават три дружества

Процедурата трябва да приключи до 30 ноември

10:10 | 30.10.12 г.
В надпреварата за приватизацията на ВМЗ-Сопот продължават три дружества

И трите фирми, които са купили тръжна документация за приватизацията на ВМЗ-Сопот - "Дунарит", "Сейдж кънсълтънс" и "ЕМКО" ЕООД, продължават напред в процедурата.

Това съобщиха за Investor.bg от Агенция за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК).

След като вчера изтече крайният срок за подаване на документи за допустимост стана ясно, че и трите дружества са подали документи за допустимост в приватизационната агенция.

Предстои експерти от ведомството да направят подробен анализ и проверка на трите участника, за да преценят отговарят ли на всички поставени от държавата изисквания за бъдещ инвеститор.

"На участниците, които отговарят на всички изисквания, ще им бъде издаден сертификат, а после информационен мемурандум", допълват от АПСК.

Ако всичко върви по план, агенцията трябва да приключи с процедурата до края на ноември.

Според условията на конкурса кандидатите могат да бъдат само стратегически инвеститори. Оборотите им за последните три години трябва да са поне 120 млн. лв. на година, като приходите могат да бъдат не само от военна продукция. Освен това купувачът трябва да запази средния брой служители (между 3200 и 3500 души) за срок от три години и да изплати публичните задължения на дружеството при самото прехвърляне на акциите.

На бъдещия собственик на ВМЗ-Сопот се възлагат очаквания да спаси от фалит дружеството, което освен за заплати дължи и около 47 млн. лв. на държавната хазна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още