IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Насърчават хуманното отглеждане на птици и свине

До 14 декември ДФ "Земеделие" набира документи по програма за подпомагане на птицевъди и свиневъди

16:26 | 26.11.12 г.
Насърчават хуманното отглеждане на птици и свине

До 3,19 лева за кокошка–носачка (след 16-тата седмица) годишно могат да получат птицевъдите, кандидатстващи по програмата за подпомагане на стопани, доброволно поели петгодишни ангажименти за хуманно отношение към птиците и свинете, става ясно от съобщение на ДФ „Земеделие“.

Крайният срок за подаване на документи по тази програма изтича на 14 декември.

Помощта за кокошки-родители (след 18-тата седмица) възлиза на 8,04 лева, докато за бройлери е в размер на 0,75 лева. Помощи по схемата могат да получават и отглеждащите пуйки, които ще получат по 0,54 лева, както и гъски, за които помощта е 0,43 лева.

По-значителна е помощта за отглеждането на патици – по тази програма производителите ще получат по 2,28 лева за своите птици.

Освен птицевъдите помощи по схемата ще бъдат отделени и за свиневъдите. За тях са отделени средства както следва – 48,36 лева за свине в периода на угояване и 60,80 лева за свине-майки, допълват от ДФ „Земеделие“.

Тези средства ще бъдат отпуснати по няколко мерки – за птицевъдите те са използване на фуражи, съдържащи деоксиниваленол, гарантиране на оптимално хранене на птиците и използване на питейна вода при отглеждането им.

За свиневъдите мерките са за осигуряване на свободна подова площ не по-малка от 10% над задължителния стандарт, осигуряване на изкуствена светлина за 11 часа и за използване на фуражи, съдържащи деоксиниваленол.

За участие в тази програма кандидатите трябва да са регистрирани земеделски производители, а обектите има да отговарят на условията на чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност. Към документацията трябва да бъде приложен и контролен лист от извършена проверка от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още