IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов извади писмо от RWE за цена от 10 млрд. евро за АЕЦ "Белене"

Германската компания се е отказала от проекта, тъй като България не е намерила средства за изграждането на централата, твърди премиерът

14:52 | 21.01.13 г. 109
Борисов извади писмо от RWE за цена от 10 млрд. евро за АЕЦ "Белене"

Премиерът Бойко Борисов се включи в задочната дискусия около цената за изграждането на АЕЦ „Белене“, като се позова на писмо от германската компания RWE, в което е записано, че нейният дял от 49% се оценява на 5 млрд. евро. „За какви 3,5 милиарда говори Станишев, за какви пет лева говори и лъже народа“, заяви премиерът, цитиран от агенция „Фокус“.

„Затова няма друг инвеститор, защото най-малко е 10 млрд. евро“, допълни още Бойко Борисов.

Като се позовава на открития наскоро конфиденциален документ, премиерът коментира, че германската компания RWE се е отказала, изразявайки съмнение, че страната ни може да намери сумите, необходими за изграждането на втората ядрена централа у нас.

В него е записано още, че инвеститорът се оттегля и заради още няколко съществени условия като конкретизиране на детайли по ОВОС, организация на проекта и необходимите за осигуряване от българска страна обезпечения, допълва БТА.

Този документ е бил намерен в Министерство на икономиката, енергетиката и туризма „в кашон“ и е от 2008 година. Документацията е свързана със заема на Националната електрическа компания (НЕК) от френската банка Paribas, който е в размер на 250 млн. евро. Средствата трябваше да отидат за предварителните проучвания за АЕЦ „Белене“.

В документите тогавашният директор на НЕК е написал „черно на бяло, че компанията е във фалит заради този заем“, обясни Борисов. Той е наредил и пълна проверка на тази документация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

40
rate up comment 2 rate down comment 2
data
преди 11 години
Това което се вижда в Турция е - много приказки и много малко действия . А между другото договорите за строеж с руснаците са същите като на "Американските" тецове - 15 г. изкупуване на фиксирана цена и след това централите работят на пазарен принцип .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 8 rate down comment 6
aleksandar.nikolov
преди 11 години
Като даваш пример за Франция, аз бих ти препоръчал да прочетеш за ядрените програми на други развити страни:1.Германия затваряне на всичеки ядрени мощниости до 2022 г.2.Япония затваряне на всички ядрени мощности.3.Швейцария, допитване на референдум- отказ от развитието на ядрена енергетика.4.Швеция- същото положение5.Италия БЕЗ РАЗВИТИЕ НА ЯДРЕНА ЕНЕРГЕТИКА .... и т.н. и т.н.Дори и споенатата от теб Франция вече се обмися идеята да спре развитието на ядрената си политика и като цяло да спре да финансира изграждането на АЕЦ.И най-важното, има много въпроси на които не е даден еднозначен отоговор за да се вземе информиран избор. 1. Колко е цената на АЕЦ Белене? 2. От къде ще се вземат пари за финансирането й? И каква е ползата... защото - Според техническият проект, защото за сега друг няма, 960 са работните места от охраната до директора, а централата ще се строи съвсем естествено не от българи, а от руски специалисти. Хората трябва да са наясно искат ли България да внесе ядрен реактор и ядрени отпадъци, а да изнася чиста ел. енергия. И не на последно място, ако досега са откраднати и изнесени към 1,8 милиарда лева от страната, трябва ли да бъдат откраднати от енергийната мафия и енергийното лоби още 20 милиарда лева. 3. Колко ще струва това на гражданите? Защото излизат анализи, че АЕЦ Белене ще струва на всеки един българин по 6000 лв. В Бългрия има малко над 3 милиона семейства и при евентуално изграждане на нова АЕЦ, като тази в Белене, която ще струва 11 милиарда евро, то всяко едно от семействата ще бъде натоварено с дълг от 6 хил. лв.Всяка прогноза за повече от 15-20 г. е лъжа, няма такъв случай в света прогноза с такъв срок да бъде достоверна. Хората трябва да знаят, че всеки път, когато някой иска да ги излъже се ползват два прийома. Първият да се насажда страх, както в случая, че можем след години да останем на свещи и вторият, че след години се обещава голяма свръх печалба, 4. Каде ще се съхраняват ядрените отпадаци? Защото към момента единствено в Козлодуй има изградени усовия, а превоза им до там е голям риск и като цяло скъпо перо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 3 rate down comment 3
data
преди 11 години
Франция също планира намаляване на мощностите от АЕЦ до под 50 % от инсталираните мощности
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 1 rate down comment 3
killmore
преди 11 години
това беше малко мозъчно "пръц". Да не мислиш, че волтаиците почиват от май до октомври? :)))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 9 rate down comment 6
amanotumnici
преди 11 години
Цената на тока като цяло ще има поскъпваща тенденция. Атомната енергия винаги ще е най-евтина, защото се използва много малко суровина, за да се произведе огромно количество енергия. ВЕИ централите имат много по-кратък експлоатационен период и произвеждат в пъти по-малко енергия. ТЕЦовете ползват въглища или газ. Газът върви с нефта и не е нужно да коментираме цената. Въглищата вече стана ясно, че отдавна сме минали индустриалната ера. Там цената винаги ще е висока и ще наратства. Енергията като цяло ще расте, а ние трябва да изберем най-евтината. Вносът е на последно място. Този проект е одобрен по най-високи стандарти за безопасност. Трябва да сме *** да се откажем. Турците се чудят къде да си построят централа, а ние шляпаме руснаците. Цирк, цирк .... Ей, разберете, тези във властта са там само поради една причина - да крадът. Ако няма за крадене, не им се занимава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 3 rate down comment 6
needtoknowmore
преди 11 години
Много ме кефи как се дава пример Франция, ами да дадем Германия - те си спират до 2020 АЕЦ-те - заместват всичко с ВЕИ и ултра модерните ТЕЦ-ве, като плана е до 2050 80 процента да е ВЕИ. Германия има 5 пъти по-малки ядрени мощности и същевременно по-голяма ефективност от Франция.Единица инсталираната мощност на ВЕИ е по евтин от АЕЦ. Оперативните разходи, както и поддръжка на един АЕЦ растат, а на един солар са практически нулеви
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 11 rate down comment 0
wenci
преди 11 години
Защо никой не сеща за най-евтиното финансиране, а постоянно се говори за лихви - фондовата борса.В населението се тръби, че има спестявания за около 30 млрд. лева. Кому е нужен този референдум -(излишно харчене на пари). По-лесно е да се основе АД с мажоритарен собственик държавата и започне записването на капитал в някоя банка и парите сами ще дойдат - достатъчно е да се създадат условията.Явно това не се вписва в канализацията на финансирането за тайно източване на пари при строежа. Но дори и това е поправимо за целта - да сме производители ....на ток вместо вносители след 15г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 3 rate down comment 6
rumen221
преди 11 години
ПРОСТО Е...- НА НЕ Е ЗА ПРОСТИ ХОРА, И Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО НЕВЪЗМОЖНО ЗА МИЛИЦИОНЕРИ..."Цената на АЕЦ-Белене ДО КЛЮЧ, е 4,45 милиарда евро (1,39 милиарда платени) и остават за доплащане 3,06 милиарда евро, които НЕК взема от ББР с лихва 2%, а БНБ от ЕЦБ с лихва 0,4%... "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 5 rate down comment 3
MarkoM
преди 11 години
А пък за ВЕИ-тата - фотоволтаичните фенове, да ви питам, нощем, като и от Октомври до Май случайно да ходите на плаж да правите тен - не ходите, нали:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 2 rate down comment 1
aleksandar.nikolov
преди 11 години
Абсулютно си прав приятелю. И в тоя ред на мисли на кого ще е АЕЦ Белене, след като държавата няма как да финансира проекта. Май че ще е руска. Т.е. инвеститора ще е руски, риска ще е за България. Далеч съм от мисълта, че за страната ни няма да има дивиденти, но като цяло в предвид световната практика, риска не си заслужава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още