IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Димитров: Подписахме договор за АЕЦ "Белене" при цена от 3,99 млрд. евро

Заемите за проекта трябваше да се покриват от приходите от дейността на централата, обясни бившият икономически министър

08:53 | 23.01.13 г. 64
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
П. Димитров: Подписахме договор за АЕЦ "Белене" при цена от 3,99 млрд. евро

Договорената и подписаната цена за проекта АЕЦ "Белене" е 3,997 млрд. евро, заяви в ефира на "Нова телевизия" бившият икономически министър от кабинета "Станишев" Петър Димитров. Той обясни, че това не е била твърда цена и е подлежала на индексация. 

"Така, ако централата беше заработила от 1 януари 2013 година, цената за изграждането й трябваше да бъде 5,13 млрд. евро с индексациите", заяви още Димитров. Премиерът Бойко Борисов поиска твърда цена и от руската компания "Атомстройекспорт" изчислиха, че изграждането на АЕЦ "Белене" ще струва 6,3 млрд. евро. 

Петър Димитров отхвърли твърденията на сегашния икономически министър Делян Добрев, че Националната електрическа компания (НЕК) не е имала средства за участие в проекта. И пресметна, че държавната компания е разполагала със заем от BNP Paribas в размер на 250 млн. евро, възможност за заем от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в размер на 600 млн. евро, както и 530 млн. евро от RWE, платени заради включването на компанията в проекта.

Освен това от държавния бюджет са отпуснати още 300 млн. лева за АЕЦ "Белене". 

По думите на Димитров останалите средства, необходими на НЕК за строеж на втората ядрена централа, трябва да дойдат от вътрешни средства на НЕК, както и допълнителни заеми, осигурени от Българския енергиен холдинг (БЕХ). 

"Към този момент "Белене" трябваше да работи и от приходите да се връщат заемите", заяви още Димитров.

Той отхвърли твърденията, че RWE са се отказали заради липсата на средства в НЕК. Отказът е бил заради липсата на държавна ангажираност към проекта. 

Също в интервю за "Нова телевизия" по темата за АЕЦ „Белене” министърът на финансите Симеон Дянков повтори, че цена от 22 млрд. лева за проекта, каквито са оценките на руските експерти, е непосилна за българския бюджет.

Дянков направи сравнение, че тази цена е седем пъти повече от всичките годишни разходи на държавата за здравеопазване и три пъти повече от годишните разходи за пенсии.

По думите на министъра, ако втората централа се строи с държавни пари, държавата ще банкрутира. "Ако на референдума се каже "‘Дайте да строим с държавни пари!", това означава национална катастрофа,” смята министърът на финансите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 4 rate down comment 3
rumen221
преди 11 години
Каква е Стойността на ПРОЕКТА БЕЛЕНЕ?HSBC - Проекта Белене за 60 г. е 10,3 милиарда, като се включат:- Цена на на централата - 4.532 милиарда евро.- Цената на ремонтите за 60 години, - Горивото за 60 години,- Неутрализацията на горивото за 60 години - Банковите лихви за 26 години (заложени бомбастични 8,3% в доклада)...- Строителството около централата - заложени фантастичните 2 милиарда ???- Банкова гаранция от 225 милиона- Цената за ИЗВЕЖДАНЕ ОТ ЕКСПЛОАТАЦИЯ... (до зелена поляна)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 3
FINTA
преди 11 години
Румба, а ти какви учебници четеш? Сигурно с автори Петър Димитров и редактор Сергей Стани-Шеф!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 3
data
преди 11 години
Румене, ти прочете ли как другарите ти са финансирали проекта Белене ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 3
rumen221
преди 11 години
Приятели,За герберската постановка с писмото на RWE, Несебърски вамрири -2, давам оценки:- За сценарий Слаб 2- За постановка Среден 3 (все пак строго се спазва сценария)- За главна роля Среден 3- (все пак Боко е пред пенсия)- За масовката Слаб 2 (намерени в кашон)ОБЩА ОЦЕНКА: 2,5 с минусИзводи:- Посредствен милиционерски сценарий- Посредствена старшинска постановка- Лоша игра на артиститеПравя номинация за ЗЛАТЕН ЗАБЕЛЕН БАНАН
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 2
rumen221
преди 11 години
Младежо,"Чети момченце, чети,че четенето - сляпото, окато прави..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 3
aleksandar.nikolov
преди 11 години
Хахахах.... помислих че ще пропуснеш тоя път да песйтнеш червената си статистика? хахаха наистина почва да забваляваш всички. Сега пейстни и как ще спечелм 100 млр. евро за 50-60 год.Абсулютен "вселяк" си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 2
rumen221
преди 11 години
ДНЕШНАТА ЦЕНА НА АЕЦ-БЕЛЕНЕ!. СЛЕД ТЪРГ ПОД КОНТРОЛА НА АМЕРКИАСКА ФИРМА - НЕК ЕАД (Доклад ДИ1СФ 0014/11.04.2012 г.).: - Класира на -во място Атомстойекспорт с вариант А92 (2 х1000 MW V-466) при цена не по-висока от 3 997 260 000 евро. - Цената на централата е равна на - 3,997 милиарда + 0,535 оскъпяване (удар на 400т. самолет и 9-та степен по Рихтер), ОБЩО 4.532 милиарда евро, но вече са платени 1,39 и остават за плащане 3,142 милиарда. А 3,142 милиарда с ОТЧЕНЕТА ИНФЛАЦИЯ от 36% са 4,273 милиарда...!От ГЕРБ трябва да са пълни бездарници, ако не могат да осигурят парите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 2
data
преди 11 години
Въпроса е риторичен : къде да инвестирам ?1.В по висока ефикасност - разбирай запушване на дупките 2.В нови мощности за да сварваме да осигурим дебит на дупките ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 6
vzhekoff
преди 11 години
Откровените глупости на тати няма да ги коментирам, а по повод на загубите от 30-40% в мрежата за пренасяне, ще дам един пример в опит да просветя и по-ярките ***:Ако си отворите сметката за тока от ЧЕЗ, ще видите, че цената на която купувате 1 кВч ел.енергия преди преноса е 6.7832 ст. преди ДДС По-надолу четем, че цената заплащана за пренос и достъп до мрежата ВН на този 1 кВч е 1.533 ст.пак ДДС. Ще рече, че цената за пренос по мрежата ВН, която включва разходите по изграждане и експлоатация на трасетата, загубите по линиите И трансформаторите (наблягам на последните, понеже те съществуват независимо от това къде и как се произвежда енергията), а също и печалбата. Та тази цена за пренос е 22.6%. Може ли тогава разбирачът по загубите (с 30-40%) да ми обясни как ако цялата цена за пренос по ВН е 22.6% от цената, загубите са 30-40% ? Това при положение, че цената на енергията на производител все още ниска (благодарение на АЕЦ Козлодуй), което прави този % относително висок.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 7
tati
преди 11 години
Аз пък да ви кажа, въобще не ни трябва втора атомна !!!! Защо ли????? ОТГОВОР - Технологиите със слънчевите панели се развиват много бързо, нещо като GSM-те, коефицента им на полезно действие постояно се подобрява материалите стават все по-евтини и до 10год. почти на всеки покрив ще има соларен панел за ток и тогава ЕОН-ЧЕЗ И-ВиЕН ще умрат, няма да има на кого да продават -ХОРАТА САМИ ЩЕ СИ ПРОИЗВЕЖДАТ ТОК- е за какво ще ни е тоя АЕЦ-2 хората нямат какво да ядът, работа няма, икономика няма те ще строят АЕЦ-2 ????? С тези пари могат да се създаде работеща икономика !!!! Да се завърти вътрешния оборот на страната .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още