IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Димитров: Подписахме договор за АЕЦ "Белене" при цена от 3,99 млрд. евро

Заемите за проекта трябваше да се покриват от приходите от дейността на централата, обясни бившият икономически министър

08:53 | 23.01.13 г. 64
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
П. Димитров: Подписахме договор за АЕЦ "Белене" при цена от 3,99 млрд. евро

Договорената и подписаната цена за проекта АЕЦ "Белене" е 3,997 млрд. евро, заяви в ефира на "Нова телевизия" бившият икономически министър от кабинета "Станишев" Петър Димитров. Той обясни, че това не е била твърда цена и е подлежала на индексация. 

"Така, ако централата беше заработила от 1 януари 2013 година, цената за изграждането й трябваше да бъде 5,13 млрд. евро с индексациите", заяви още Димитров. Премиерът Бойко Борисов поиска твърда цена и от руската компания "Атомстройекспорт" изчислиха, че изграждането на АЕЦ "Белене" ще струва 6,3 млрд. евро. 

Петър Димитров отхвърли твърденията на сегашния икономически министър Делян Добрев, че Националната електрическа компания (НЕК) не е имала средства за участие в проекта. И пресметна, че държавната компания е разполагала със заем от BNP Paribas в размер на 250 млн. евро, възможност за заем от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в размер на 600 млн. евро, както и 530 млн. евро от RWE, платени заради включването на компанията в проекта.

Освен това от държавния бюджет са отпуснати още 300 млн. лева за АЕЦ "Белене". 

По думите на Димитров останалите средства, необходими на НЕК за строеж на втората ядрена централа, трябва да дойдат от вътрешни средства на НЕК, както и допълнителни заеми, осигурени от Българския енергиен холдинг (БЕХ). 

"Към този момент "Белене" трябваше да работи и от приходите да се връщат заемите", заяви още Димитров.

Той отхвърли твърденията, че RWE са се отказали заради липсата на средства в НЕК. Отказът е бил заради липсата на държавна ангажираност към проекта. 

Също в интервю за "Нова телевизия" по темата за АЕЦ „Белене” министърът на финансите Симеон Дянков повтори, че цена от 22 млрд. лева за проекта, каквито са оценките на руските експерти, е непосилна за българския бюджет.

Дянков направи сравнение, че тази цена е седем пъти повече от всичките годишни разходи на държавата за здравеопазване и три пъти повече от годишните разходи за пенсии.

По думите на министъра, ако втората централа се строи с държавни пари, държавата ще банкрутира. "Ако на референдума се каже "‘Дайте да строим с държавни пари!", това означава национална катастрофа,” смята министърът на финансите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 8 rate down comment 9
wenci
преди 11 години
Тънкажите и на предишните и на сегашните доведоха до този референдум.Щеше ли да има референдум ако се строеше завод производство на БМВ -не. И без това си ги внасяме.Глупостта е да се оставят заровени парите и да се плаща още за нищо, вместо да се дострои и произвежда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 5
Lucifer
преди 11 години
когато червените лъжат го правят като дърти ***.....че росатом щял да поеме всички разходи и БГ нямало да плаща нищо а дългът щял да се изплати за 20-30г от продажба на ток. Първо не е вярно а дори и да беше какво ни остава след тия 30 г ???една амортизирана АЕЦ, която ни гарантира проблеми за векове от рад. замърсяване и съхранение на ядр. отпадъци а мафията ще си е обрала каймака до тогава и тук остава лунен или марсиански пейзаж
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 5
vzhekoff
преди 11 години
Я пак за загубите - 30 или 40 % ? А да не са цели 50% ? Кой каза, че нощният ток не е необходим, гледал ли си товарови графици и разпределение на потреблението ? Разбира се за хора като теб, които не правят разлика между ток, енергия и напрежение, това са излишни въпроси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 8
hellwitch
преди 11 години
Допълнително - такова нещо като безопасен реактор няма. Просто определени нива на изтичане на радиация са обявени за безопасно, обаче няма реактор, който да не облъчва никъде по света. И уж са много безопасни, а има епидемия на раковите заболявания една част, от които са пряко свързани с радиация. И макар АЕЦ хич да не е единствения източник, защо да добавяме още.Допълнително самия проект АЕЦ Белене - всеки ще ви каже, че проект 2 пъти спиран и не реализира в продължение на 25г е доказал своята невъзможност за реализация. Упорството само прави щетите още и още по големи.Друга лъжа - проекта щял да се изплати от продадения ток, не от данъкоплатециа - е да ама не. Защото този ток в крайна сметка пак данъкоплатеца ще го плаща.А управлението на тази централа - държават всеки ден ни доказва, че не може да се справи с далеч по прости стопански дейности - БДЖ, ВМЗ, БГ Пощи още безброй фалирали и фалиращи в момента предприятия източвани от номенклатурчици. АЕЦ е същото - кражби на всякъде
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 1
toto 2
преди 11 години
Лъсват доста г*зове и май трябва да ходят в ЮАР
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 4
hellwitch
преди 11 години
Пълна демагогия.Позицията на БГ беше, че цената трябва да е 5,13 млрд. евро, а на Руснаците 6,3млрд евро. Обаче тези оценки, повтарям оценки, са само за фактическото строителство на самата централа без оскъпяването от лихви и допълнителни разходи за присъединяване към мрежата(500млн. евро пак по оценки). Без да се има в предвид, че АЕЦ произвежда 8-10ч през нощта ток, който не е необходим на никой и без да се отчита, че поради отдалечеността на АЕЦ загубите от преноса са между 30-40%.А относно износа на ток - той е още по неефективен поради още по големите загуби при преноса.И тук въобще не говоря за другите огромни рискове пред подобен проект:Ами при срок 60г - я камилата я камиларя. Та до преди 6м се говореше за разпадане на еврозоната, а кризи има средно на всеки 7-8г. Това как би се отразило на такъв проект промяна на политическата с-***(1945 и1989г в БГ) или война не дай си боже. Ами това, че и руснаци и американци ни натискат относно тази централа - са беди ще има от това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
FINTA
преди 11 години
Сега да ти сложа (у) че си прав за съжаление, или (-) щото е една от най-големите злоупотреби с държавни пари. Такъв цирк едва ли има в цялата Българска история.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 1
diado mrass
преди 11 години
Има ора за затворааааааа ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 1
diado mrass
преди 11 години
Има ора за затворааааааа ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 1
data
преди 11 години
за по некадърно структорирано финансиране не бях чувал ! Азбучна истина в финансите е :НИКОГА НЕ ФИНАНСИРАЙТЕ С ОБОРОТНИ КРЕДИТИ ДЪЛГОСРОЧНИ ИНВЕСТИЦИИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още