IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков попари надеждите за плащания към ВМЗ с пари от бюджета*

Работниците ще получат след приватизацията на предприятието, посочи финансовият министър

18:07 | 23.01.13 г.
Дянков попари надеждите за плащания към ВМЗ с пари от бюджета*

Държавата няма да отпуска средства от бюджета за работниците от ВМЗ-Сопот.  Те ще могат да получат някакви пари едва след като се приватизира заводът, а междувременно 900 души трябва да бъдат съкратени.

Това каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков по време на посещението му в Пловдив.

Финансовият министър е гарантирал пред своя колега от министерството на труда и социалната политика Тотю Младенов, че държавата ще отпусне пари само за да се намери работа на съкратените работници. 

"До сега държавата е давала с години, но не е това начинът и аз като финансов министър няма да допусна да продължим тази мъчителна агония", посочи Дянков.

Той приветства решението на парламента, с което предприятието беше извадено от забранителния списък за праватизация. 

Дянков уточни, че към сегашния момент общият брой на кредиторите на оръжейния завод в Сопот е над 80. Двама от тях вече са поискали предприятието да бъде обявено в несъстоятелност. Дянков припомни, че предприятието дължи 60 млн. лв. само от данъци към Националната агенция за приходите (НАП).

Според него трябва бързо да се намери изход от ситуацията във ВМЗ, за да не се повтори случаят с разграбването на „Кремиковци”.

Междувременно от КНСБ поискаха при продажба на ВМЗ без стратегия Надзорният съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) да гарантира, че продажбата ще се осъществи при съгласувани със синдикатите социални клаузи и неустойки, ако същите тези клаузи не бъдат изпълнени.

От организацията подчертават, че поне засега няма оздравителна програма, а се планира единствено съкращаването на 900 души. Според синдикатите оптимизацията на персонала не е единственото възможно решение, за което може да се мисли в ситуацията.

Още новини от България прочетете в Dnes.bg!

* Актуализирано към 18.50 с позицията на КНСБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още