IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарската LEM инвестира 2 млн. франка в завод край София

Компанията започва да измества производството си в страни с ниски производствени разходи

11:18 | 11.02.13 г. 5
Швейцарската LEM инвестира 2 млн. франка в завод край София

Швейцарската компания LEM ще инвестира 2 млн. швейцарски франка за изграждането на завод за електрически компоненти в София, става ясно от официално съобщение на сайта на компанията.  България е избрана като страна с ниски производствени разходи.

Основната дейност на LEM е производството на датчици за напрежение и иновативни решения за измерване на електрически компоненти.

Плановете са заводът да заработи до октомври 2013 година. На първо време ще бъдат наети 50 служители за новите мощности. Заводът ще бъде построен в покрайнините на София на площ от 4,5 хил. квадратни метра.

Изграждането на нов завод в България ще подобри конкурентоспособността на LEM и ще намали валутните рискове за компанията, убеден е изпълнителният директор Франсоа Габела.

През 2004 година компанията изготви стратегията за релокация на производствени линии по целия свята. В изпълнение на плана вече бяха построени заводи в японския град Мачида и в Женева. В последвалите години в Япония обаче компанията среща трудности, свързани с кризата и свиването на потреблението на местния пазар. По тази причина започва да измества производството към страни с ниски производствени разходи.

Освен в Женева и Мачида LEM има завод и в Пекин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 20 rate down comment 3
FINTA
преди 11 години
Абе mapto, какво МВР пак те гони бе другарю? Какви ресурси? Кви 5 лева.... Швейцарците мислиш ли че им трябват инжинер-химици или нобелови лауреати за работници? Процеса им сигурно ще е толкова роботизиран, че дейността на "академиците" ще е натискане на едно копче. Ако го направят тоя завод във Враца например, само от Терени и Строителство ще спестят поне 30%. А от "академиците" поне още 50%. Ау да, Враца е на цели 30 км от Магистралата. Има си и влакове, та ако се наложи все ще закарат продукцията си до София, по някакъв начин?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 2
Rumen_
преди 11 години
То зависи и какво точно разбират под "покрайнините на София". По някои стандарти и Половдив е в покрайнините на София.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 7
mapto
преди 11 години
Дали пък не е защото по-далеч няма ресурси, напр. човешки, и инфраструктура. Само с магистрали няма да стане, ама на управляващите "икономисти" от МВР това няма как да им стигне до съзнанието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 6
FINTA
преди 11 години
Само едно не разбирам - защо всичко в покрайнините на София?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 0
KostadinovK
преди 11 години
Ето такива новини трябва да са на първо място в новините, а не като пуснеш телевизора и те залива пумията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още