IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП обещава данъчни реформи и по-високи доходи, ако спечели изборите

В програмата на партията е заложен ръст на минималната заплата до 450 лева, разкриването на 250 хил. нови работни места и преход към "зелена" икономика

19:55 | 16.02.13 г. 32
<p>
	Лидерът на БСП Сергей Станишев по време на днешния конгрес на партията. <em>Снимка: БТА</em></p>

Лидерът на БСП Сергей Станишев по време на днешния конгрес на партията. Снимка: БТА

БСП обеща да увеличи минималната работна заплата до 450 лева, ако спечели изборите, а минималната пенсия за трудов стаж да бъде увеличена с 80%, предаде БТА.

Това е заложено в политическата рамка на партията за участието й в предстоящите парламентарни избори, която беше приета на днешния й конгрес.

В документа е заложено още разкриването на поне 250 хиляди нови работни места, а за младите се предвижда да им бъде осигурена заетост не по-късно от 6 месеца от завършване на образованието им или след като са останали без работа.

От БСП предлагат още да отменят плоския данък и да възстановят практиката за прогресивно подоходно облагане. Партията се ангажира обаче да остави необлагаеми най-ниските доходи, както и да запази корпоративният данък на ниво от 10 на сто.

Предлага се също така рестартиране на проекта за втора ядрена електроцентрала край Белене с преобладаващо държавно участие, както и изграждане на основните магистрали в страната.

От партията се обявиха и за рационално използване на невъзобновяемите природни ресурси и постепенен преход към “зелена” икономика. 

БСП предвиждат още да бъдат намалени таксите за обучение във висшите училища до една четвърт от определената издръжка, а държавната поръчка да се определя от обществените потребности и качеството на обучението. В сферата на здравеопазването социалистите предлагат финансирането на социално значими заболявания да се поемат от държавния бюджет, както и създаване на фонд за финансиране на здравните услуги за социално слабите. 

Делегатите на форума приеха и декларация за развитието на пряката демокрация и обещават да предложат законови промени, които да дадат нов тласък на гражданската активност. 

Левицата предвижда също така да  разработи програма за 10-годишна реиндустриализация на страната, да реализира реформа в държавната администрация и да ограничи разходите чрез цифровизация на управлението. 

БСП се ангажира и да предприеме действия за регулиране на монополите и картелите, както и да се прекрати държавния рекет върху дребния и средния бизнес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 4 rate down comment 3
Монти
преди 11 години
Сигнализирах те за неуместен коментар на пост 1 ...Разгледах ти профила и нямаш нито едно мнение касаещо финансите на борсата и аргументирано мнение за нещо....А в провила си следовник на Здравко 1 и те следва Здравко 1..?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 15 rate down comment 23
kony
преди 11 години
Аз пък няма да забравя узаконената кражба на Дянков от моите семейни спестявания, закриването на болницата в родният ми град, познатите ми на 50-60г.на борсата, принудителното (финансово) бягство на 20-30 годишните, замразяването на моята заплата за 3г., при официална инфлация 4,4% само за 2012 и тайно повишените заплати на депутатите, увеличената ми с 50% сметка за тока.... - ГЕРБ ме удари по джоба и самоуважението, надясно не остана нищо читаво, а пък коалициите и празните обещания на БСП още си ги спомням - НЯМА ДА ГЛАСУВАМ, ВСИЧКИ ПОЛИТИЦИ СА МАСКАРИ - твърда подкрепа само за граждански инициативи и конкретни добри идеи (ако ще и да са от марсианци).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 21
LuckyYou
преди 11 години
Да и аз няма да го забравя. Няма да забравя и как борсата растеше по над 60% всяка година и как 3 млн. лева оборот на ден си беше нещо съвсем нормално....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 21
LuckyYou
преди 11 години
Това е ясно и няма нищо лошо. Ама е такива новорегистрирани като тоя bogomilpet са ми напълно ясни, къртици! Не можаха ли герберите да разберат, че само дразнят хората като плащат за коментари. А те го правят толкова тъпо, че си личи от километри кои са техните!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 29 rate down comment 6
detonator
преди 11 години
Станишев забрави да добави и инфлация от 50%.Няма да забравя как при тройната коалиция ценичките на основни стоки сокваха от време на време.Мине се не мине месец и отиваш до магазина и хоп + 10 стотинки и после пек и пак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 23 rate down comment 3
zdravko1
преди 11 години
От коментарите под статията става ясно, че тук влизат предимно дясно ориентирани хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 32 rate down comment 0
dmtk
преди 11 години
Не вярвам на нито едно обещание на БСП докато не се произнесе коалиционния им партньор ДПС. И обратно.Двете партии са 100% в коалиция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 43
LuckyYou
преди 11 години
От коментарите под тази статия какво разбрахме - ГЕРБ имат активен ПР отдел, който пише под всяка статия (което лично мен ме дразни), докато БСП явно нямат такъв :Д
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 22 rate down comment 7
bogomilpet
преди 11 години
А бе драги, какъв пич е този ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 25 rate down comment 7
bogomilpet
преди 11 години
БСП са царе на обещанията, защото манталитетът им да помнят като маймуните-по-малко от три секунди! Основният проблем е дали самите те си вярват? Или още немогат да си представят, че броят на *** отдавна е под критичната си стойност!Реалната перспектива е коалиране на " Луи дьо Фюнес" с " Борвил". Тогава България ще се затрие от смях...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още