IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП обещава данъчни реформи и по-високи доходи, ако спечели изборите

В програмата на партията е заложен ръст на минималната заплата до 450 лева, разкриването на 250 хил. нови работни места и преход към "зелена" икономика

19:55 | 16.02.13 г. 32
<p>
	Лидерът на БСП Сергей Станишев по време на днешния конгрес на партията. <em>Снимка: БТА</em></p>

Лидерът на БСП Сергей Станишев по време на днешния конгрес на партията. Снимка: БТА

БСП обеща да увеличи минималната работна заплата до 450 лева, ако спечели изборите, а минималната пенсия за трудов стаж да бъде увеличена с 80%, предаде БТА.

Това е заложено в политическата рамка на партията за участието й в предстоящите парламентарни избори, която беше приета на днешния й конгрес.

В документа е заложено още разкриването на поне 250 хиляди нови работни места, а за младите се предвижда да им бъде осигурена заетост не по-късно от 6 месеца от завършване на образованието им или след като са останали без работа.

От БСП предлагат още да отменят плоския данък и да възстановят практиката за прогресивно подоходно облагане. Партията се ангажира обаче да остави необлагаеми най-ниските доходи, както и да запази корпоративният данък на ниво от 10 на сто.

Предлага се също така рестартиране на проекта за втора ядрена електроцентрала край Белене с преобладаващо държавно участие, както и изграждане на основните магистрали в страната.

От партията се обявиха и за рационално използване на невъзобновяемите природни ресурси и постепенен преход към “зелена” икономика. 

БСП предвиждат още да бъдат намалени таксите за обучение във висшите училища до една четвърт от определената издръжка, а държавната поръчка да се определя от обществените потребности и качеството на обучението. В сферата на здравеопазването социалистите предлагат финансирането на социално значими заболявания да се поемат от държавния бюджет, както и създаване на фонд за финансиране на здравните услуги за социално слабите. 

Делегатите на форума приеха и декларация за развитието на пряката демокрация и обещават да предложат законови промени, които да дадат нов тласък на гражданската активност. 

Левицата предвижда също така да  разработи програма за 10-годишна реиндустриализация на страната, да реализира реформа в държавната администрация и да ограничи разходите чрез цифровизация на управлението. 

БСП се ангажира и да предприеме действия за регулиране на монополите и картелите, както и да се прекрати държавния рекет върху дребния и средния бизнес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 23 rate down comment 5
STRAHO
преди 11 години
Нормално ! Овцете винаги си търсят Овчаря стриже. И той тях......така де, когато единствения му занаят /бизнес/ е да стриже ! Привличането е взаимно и всичко рано или късно си идва на място! :D:D:D...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 40 rate down comment 4
deant
преди 11 години
Много ме е яд, че маса народ ще му се върже. Хващат за клечката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 39 rate down comment 6
zdravko1
преди 11 години
А бе пич, ти добре ли си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още