IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Радева: Страната ни върви към политическа дестабилизация

Старите лица на прехода отново се опитват да се завърнат, смята социологът

15:44 | 22.02.13 г. 16
М. Радева: Страната ни върви към политическа дестабилизация

За съжаление страната ни върви към политическа дестабилизация. Още през есента ми се струваше, че е много рано да се правят сериозни предварителни прогнози във връзка с предстоящите избори. С оглед на събитията от последните дни вече нищо не може да бъде сигурно.

Така коментира политическата обстановка в страната социологът Мирослава Радева пред Investor.bg.

"Страната ни е изправена пред много голямо изпитание. Доскоро си мислехме, че сме постигнали известна икономическа и политическа стабилност. Бяхме забравили за политическото напрежение, за инфлацията, както и за гражданското недоволство. Сега ми се струва, че навлизаме в нов период на икономическа и политическа дестабилизация.

Въпреки че Симеон Дянков се „хвалеше“ за всички постигнати резултати по отношение на финансовата стабилност в страната ни, фирмената задлъжнялост расте. В даден момент високите нива на корпоративна задлъжнялост, могат да избият на повърхността и да доведат до активирането на динамични инфлационни процеси.

По изкуствен начин бе поддържан нисък дефицит, за да докажем пред света, една, до известна степен, лъжлива финансова и фискална стабилност. Управлението на Бойко Борисов, образно казано приличаше на блато. Погледнато отстрани беше улегнало, спокойно, но под повърхността се зараждаха проблеми и конфликти", смята Радева. 

Тя заяви, че е изненадана от решението на Бойко Борисов да напусне поста си на министър-председател. По нейни думи от една страна това е бил наистина неочакван ход, но от друга, е повече от логичен. "Той предприе ход, който ще му подсигури сигурност. Борисов избегна възможността да бъде постоянно нападан от опозиционните партии в публичното пространство. Освен това се предпази и от евентуални бъдещи твърдения от страна на опозицията, че ГЕРБ манипулира вота и си служи с нелоялни политически инструменти".

Ако общественото недоволство не се канализира и не намери нужния ред, вероятно ще ескалира в още по-големи мащаби, което ще се отрази пряко върху икономическото състояние на България, каза още експертът.

"Както добре виждам, старите партии не удовлетворяват никого. Никой не е сигурен за кого и защо да гласува, все по-малко млади хора виждат смисъл в това да дадат вота си. Старите лица на прехода отново се опитват да се завърнат. Но пък новите излъчват откровена некомпетентност, неспособност и липса на знание.

Няма гаранции, че новото управление, което и да е то, каквато и да е структурата му, ще успее да се справи с общественото недоволство. Възможно е то да утихне до следващата зима, но след това да се възроди наново".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
15
14
rate up comment 3 rate down comment 1
rover
преди 11 години
"него' = mos90
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 2
vsp7
преди 11 години
"Него" = "моите работници"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 1
rover
преди 11 години
Няма никакво предложение за "него". Защото самият аз нямам никакъв избор. Точно това се опитвам да кажа. Моят личен бизнес не е нещо абстрактно. От него живея и се прехранвам аз, както и моите работници. И след като не виждам за самия себе си добро бъдеще, какво друго бих могъл да кажа на "него", освен истината. А тя е нелицеприятна. Всъщност защо "него" да не си направи собствено ЕТ.Или ООД.... Има ЕТ, които нямат наети работници, а собственикът сам работи за себе си. После, след като според "него и сие" работодателите печелят толкова много, с натрупаните набързо за кратко време по лесен начин капитали, вече може да наема хора, да закупува техника и да започне да изплаща европейски заплати у нас, с което да ни покаже, че и това е възможно, а ние не сме искали да го направим.Гуд лък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 2
vsp7
преди 11 години
е добре де , да живее като скот едвам да свързва двата края това му предлагаш като работодател?или за ако иска "в уикенда на ски, или в провинцията, кола на лизинг и т.н." тогава от "от девет до 23.59" и за да гледате заедно в тавана в среднощкакво е предложението преди да реши дали при теб или през кльона?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 2
993
преди 11 години
Тук проблемите са няколко и задълбочават проблема неимоверно:- живнахме по време на имотния и кредитния бум и останахме с фалшивото усещане, че нещата се случиха- дойде кризата и ни отрезви! Не може при търговските ни патньори да има криза, а при нас не. Това събори строителния бизнес, където бяха наети предимно ниско квалифицирани хора. Те днес нямат работа. След строителството паднаха и други сектори - туризъм, услуги и т.н. Безработицата се увеличи до над 12-13% официално, неофициално над 20%.- правителството отговори със съкращения на разходите, замразяване на заплати и пенсии- сметките за тока бяха само повод за протест- проблемите са много и комплексни, но с лозунги и тояги не се решават- трябва здрав разум и хладнокръвие за да се сложат проблемите на масата и да се разрешат според възможното- ББ е само малка част от проблема, но той не е персонален, а системен- смяната на политическото статукво е добро, но трудно ще стане! Почти невъзможни са радикални промени. И т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 2
rover
преди 11 години
Ааа, така значи. За мен кредитите, кръвното, диабета, нервите, гледането до среднощ в тавана, а за теб "от девет до шест", пет дни в седмицата, в уикенда на ски, или в провинцията, кола на лизинг и т.н.Е няма как да стане. Като искаш европейска заплата, сега е лесно. Няма мрежи, няма кльонове. Върви, където знаеш. А у нас засега е така. Не че и в Европа ще продължават както досега, де.Такива като мен влачат каиша повече от двадесет години и сме наникъде. И понеже ние сме така, държавата се скапа напълно. Някои си мислеха, че ще може да ни дерат безкрайно. Е, не стана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 1
rover
преди 11 години
Тези, които имат някакъв бизнес, са запознати с нещата. Хайде да не говорим за онези с колите, яхтите и имотите за милиони. Обикновения бизнес е затънал и не може да плаща добри заплати. Все повече са фалиращите фирми. Напоследък следя обявите на частните съдебни изпълнители. Допреди няколко месеца почти нищо не продаваха. Сега на масата за продажби са производствени предприятия, складови бази, частни апартаменти. И списъците се актуализират всяка седмица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 2
mos70
преди 11 години
"Защо не попиташ работодателя си защо не ти вдига заплатата?"- защото иска да спечели повече, за сметка на тези, които дефакто му изкарват печалбата!.........................."Ако имаш собствен бизнес, какво ти пречи"- ако всички сме ЕТ, няма да има кой да работи! Да речем, приеми, че не искам да съм фирма, а искам: да си знам работното време, да си върша работата, и...да получавам нормална заплата, както е в нормалните страни! Това не се случва. Защо ли? Ами защо работодателя да дава повече, пари, като вижда, че и без да дава се върши работа! Приказката "за магарето" знаеш, ли я?..............................Защо не попиташ работодателя си защо не ти вдига заплатата? Ако имаш собствен бизнес, какво ти пречи. Тоягите...И после? Всичко по мед и масло. Вервай! Историята не започва от вчера :)................."Историята не започва от вчера"- ДА! и на всичко отгоре, има свойството да се повтаря! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още