IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проверяват и столичната IKEA за кюфтета с конско месо

Българската агенция по безопасност на храните е спряла от продажба кюфтетата от шведския мебелен магазин

15:46 | 26.02.13 г. 1
<p>
	<em>БАБХ спря продажбата на съмнителните кюфтенца и в столичната IKEA. </em>Снимка:<em> Ройтерс</em></p>

БАБХ спря продажбата на съмнителните кюфтенца и в столичната IKEA. Снимка: Ройтерс

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е спряла от продажба кюфтетата от магазин IKEA, за които има съмнение, че са направени от конско месо, съобщи изпълнителният директор на агенцията Йордан Войнов, цитиран от БТА.

Изпълнителният директор на БАБХ съобщи, че се взимат проби не само от кюфтетата, но и от други продукти, които шведският мебелен гигант предлаг а- стекове, чизбургери. Резултатите от лабораторното изследване ще бъдат оповестени в най-кратки срокове, след като бъдат предоставени от акредитирана лаборатория в ЕС.

Войнов допълни, че проверките са били извършени след подадения сигнал в европейската система за бързо реагиране. Припомняме ви, че вчера шведската мебелна верига спря продажбата на кюфтета в заведенията си в Европа, след като инспектори в Чехия откриха наличието на конско месо в партида, произведена в Швеция.

IKEA обяви, че изтегля месните кюфетата от магазините си в 14 европейски страни. България не фигурираше в представения списък. "Приемаме много сериозно този случай и изтегляме от продажба пакетите от един килограм на замразените кюфтенца в Словакия, Чехия, Унгария, Франция, Великобритания, Португалия, Италия, Холандия, Белгия, Испания, Кипър, Гърция и Ирландия, както и в Швеция", заяви говорител на IKEA.

Откакто миналия месец откриха за първи път наличието на конско месо в различни продукти в ЕС, многобройни супермаркети изтеглиха и унищожиха стоките си заради наличието на конско месо. В България също беше намерена лазаня с конско.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 19 rate down comment 0
space-man
преди 11 години
"Припомняме ви, че вчера шведската мебелна верига спря продажбата на кюфтета в заведенията си в Европа", но не и в България.Както се казва:"Интелигентни решения от Швеция"Жалко, че нашите чиновници се правят на европейци и ще лишат народа от вкусните конски полуфабрикати. Все пак се надявам, че останалите хипермаркети ще се постараят да задоволят търсенето и ще пласират изтеглените от Европа полуфабрикати на жадния за примоция нашенец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още