IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния откри неправомерно пакетирано като телешко конско месо*

Надзорните органи посочват, че месото е дълбоко замразено и е произведено в провинция Алба в централна Румъния

17:13 | 21.02.13 г.
Румъния откри неправомерно пакетирано като телешко конско месо*

Румънската агенция за безопасност на храните откри конско месо, пакетирано като телешко, в складове близо до столицата Букурещ, съобщава румънската агенция Mediafax, цитирана от Bloomberg.

Надзорните органи посочват, че месото е дълбоко замразено и е произведено в провинция Алба в централна Румъния.

Агенцията за безопасност на храните е конфискувала месото и е затворила складовете, където е било намерено, заяви директорът на институцията.

Румънските власти разследват на кланици и месопроизводители в страната на фона на разразилия се в Европа скандал около продажбата на конско месо с етикети на говеждо.

На 11 февруари Румъния отрече обвиненията, че нейни кланици са замесени във фалшификацията.

След като конско месо беше открито в кайма от телешко, от супермаркетите във Великобритания, Франция, Швеция и Германия бяха изтеглени огромно количество месни продукти.

Междувременно разследванията за необявено конско месо в хранителни продукти днес достигнаха и заведение за дюнери във Виена, предаде Ройтерс.

Здравните инспектори в Австрия откриха необявено съдържание на конско месо в макаронени изделия с говеждо, продавани в супермаркети, както и в наденички от южната  провинция Каринтия. Сега обаче съответен генетичен материал е открит в проба, взета от една сред стотиците дюнерджийници в столицата Виена, които добавят продукти, внасяни от Турция, към традиционните наденички и леберкез.

Австрийският министър на селското стопанство Николаус  Берлакович обяви политика на "нулева толерантност" към подобни действия за измама на потребителите и отново изтъкна, че ще настоява за "хранителен паспорт", указващ произхода на съставките на пекетираните храни при срещата си с колегите си от ЕС идната седмица.

Консумацията на конско месо не е забранена в Австрия, където то дори е деликатес, най-вече във Виена. Потребителите обаче са гневни заради заблуждаващата информация за вида на храната. 

* Материалът е актуализиран в 17,40 с информацията за Австрия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:10 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още