IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Нямаме магическа пръчка, с която да направим народа богат

Депутатите не работят за кръгове, а за доброто на държавата, обясни президентът

10:44 | 28.02.13 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Плевнелиев: Нямаме магическа пръчка, с която да направим народа богат

Политиците не разполагат с магическа пръчка, с която да направят хората богати от днес за утре. Поради тази причина трябва да се работи с ясни приоритети и програма, която да доведе до постепенно подобряване на живота на хората. Това заяви в обръщението си към нацията президентът Росен Плевнелиев.

Днес той посочи 12 май като най-подходяща дата за провеждане на предсрочните парламентарни избори.

В своето обръщение към нацията президентът призова политическите партии за ясни обещания за изборите и тяхното изпълнение.

„Депутатите не работят за кръгове, а за държавата“, заяви още президентът и припомни, че хората не вярват на политиците, че могат да се преборят с корупцията. При въвеждането на електронно гласуване няма да говорим за „мъртви души“ в избирателните списъци, обяви още той.

Протестиращите показаха, че има гражданско общество и искат да ги управляват честни хора, да не ги лъжат и да живеят добре. „Демокрацията в Европа е свързана и с представата за добър живот“, заяви президентът в своето обръщение към нацията. Богатството обаче не се постига с магическа пръчка, а с работа и инвестиции, допълни още той.

„Гражданите ни подадоха ръка и нека да я поемем“, призова още той и допълни, че трябва да има прозрачни институции и регулярен контрол върху тях. Институциите трябва да работят открито и това е новото, което искат гражданите днес. Те протестират срещу липсата на прозрачност и задкулисието, коментира президентът и допълни, че исканията са много разнообразни и противоречиви.

За кого бихте гласували на предсрочните избори?

БСП
ГЕРБ
СДС/ДСБ
ДПС
Атака
Друг
Няма да гласувам
Все още не съм решил/а
Общо 11628 гласа
„Искат национализиране на ЕРП-тата, но не вярват в държавата, искат държавата да не субсидира партии, но кой да го прави, частният бизнес ли?“, обясни още Плевнелиев. Решението за него е либерализацията на енергийния пазар, прозрачна работа на енергийните регулатори и енергийна ефективност.

„Хората трябва да имат свободата на избор на доставчик“, обясни президентът.

Важно е да има инфраструктура, но по-важно е какво се случва в училищата, какви ценности се възпитават, затова и трябват мерки срещу демографската криза, реформа в здравеопазването и мерки за свободна, открита конкурентна среда, която ще доведе до инвестиции и заетост, заяви Росен Плевнелиев.


По негови думи в момента се пристъпва към създаване на служебно правителство, което ще гарантира експертност без да бъде обръщано внимание на политическа принадлежност. Към министър председателя ще бъде създаден граждански борд, който да следи неговата работа.

„Ще обърнем поглед към малките и средните предприятия, ще работим с ЕК за европейските фондове, ще изготвим план за електронното правителство, бюджетът на държавата ще се изпълнява стриктно, както е заложено и пенсиите ще бъдат увеличени от 1 април“, даде насоките на служебното правителство Росен Плевнелиев.

Според президента сега не е време за прибързани решения и оценки по отношение на исканията на гражданите. Той подкрепи тези искания на протестиращите, но и призова да покажат своето демократично поведение.

„Пред очите на целия свят се гори знамето на ЕС и Конституцията. Добре е  преди да я горим, да я прочетем“, смята още Плевнелиев.

Това Народно събрание в останалите дни трябва да се фокусират върху спешните мерки и да направи възможно за намалява на цената на тока, опазване на природните богатства.

„Добре би било да се приеме Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, по който има съгласие на гражданското общество“, заяви още той и препоръча още да бъдат приети промени в кодекса за социалното осигуряване и редица още закони, касаещи сигурността.

През годините на прехода България премина през няколко кризи, но нашата история не е в последните 23 години. „Имали сме периоди на забрана партии, 23 Велики народни събрания, суспендиране на Конституцията и редица други политически кризи“, припомни още Плевнелиев.

Правителства са падали досега и ще продължат и в бъдеще, а гражданите ни посочиха пътя, допълни още президента. Имаме исторически шанс да върнем доверието, да се променим и исканията са една здрава основа, на която да стъпим и вървим напред, смята Плевнелиев.

„Ако всички действаме солово, няма да има хор“, заяви в заключение президентът Росен Плевнелиев и призова за единство.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 8 rate down comment 1
serafima
преди 11 години
Кога Плевнелиев откри тази мъдра и банална мисъл? Той самият как натрупа за нула време милиони??? С мъдрост??? Писна ми от водоизлияния и празнодумие. Премиерът стои в болницата (макар директорът да каза, че не е толкова болен), за да има насочено върху него внимание, може би. Защо тогава не обърнаха внимание днес на протестите на лекарите? Какво може да направи един обикновен човечец от село, ако е болен? Трябва да стигне до някоя магистрала, да благослови премиера и да пътува дълго към някоя по-голяма болница - ако е в състояние и ако го приемат. Срам ме, обидно ми е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 13 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Гледах частичен запис. Много ме досрамя. Такава боза и на комсомолски сбирки сигурно е нямало.Този Президент не може и не трябва да представя България пред света. Следващата спешна смяна трябва да е в Президентството!Пак сме в същия филм! Мъка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 9 rate down comment 0
ivoneiskalaji
преди 11 години
а бе стига сте се оправдали г-н Президент. що се бави служебният кабинет? боко от болницата протаква време, вие речи изнасяте. Айде да видим действия вече стига с тия речи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 10 rate down comment 10
prectical
преди 11 години
Как да нямате бе Господин президент.Махнете шибаният валутен борд и да поеме монетарната политика в наши ръце.Защо БНБ не започне да функционира в полза на държавата, или за тях е по добре да има борд а те да имат повече време за пасианси.Онази мижетурка Дянков следваше колониалната политика.Голям финансист е този Дянков, направо е за затвора - с две думи бих го нарекъл национален предател. Ако искаме икономически растеж и развитие незабавно премахване на този колониален валутен борд ,държащ ни като бананова република от третият свят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Нали се сещаш, че само претакаме зелето тук?! :LOL:Тези мои писаници имат точно толкова стойност, колкото и псевдоикономическите напъни на разни уж разбирачи от икономика тук. btw, колкото и дрънканиците на този клоун Роско!Нито някога някой ни е питал за нещо, нито ще ни пита скоро!И да стане социализъм, пак ще ни го нахлузят отвън, но този път най-вероятно от Запад и пак ще го посрещаме под строй с цветя и клонки, та недей да бързаш, имам предвид за посоката, накъмто която решиш да се махаш... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 1
promanbg
преди 11 години
Росчо, с нищо не става от днес за утре. Ама вие, политиците, имахте 23 години! Оправданието не се приема.Депутатите не работят за кръгове, а за държавата - а това е умопомрачително и кандидатства за черна шега 1 на века. Или той смята хората за зловещо ***, или самият той е зверски наивен да си мисли, че някой вече вярва на тази долна лъжа. И в двата случая е за оставка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Аз вече се замислям, ако това през последните 23 години е демокрация и капитализъм, наистина трябва да направим референдум. За мен си беше жива подигравка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Е, кой кадърен, човек вече не си е направил тази сметка? Аз понеже не съм от кадърните, и на времето взех лошото решение да остана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 1
fairfax
преди 11 години
Мави, тогава, за да сме честни едни с други, трябва да се направи един референдум с въпроса "Искате ли пак да станем социалистическа държава?". За да може всеки да си направи сметката, да седи ли още тука, или да се маха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 11 години
И понеже никой не е измислил начин да направи всички богати, е измислен начин да се направят всички еднакво бедни. Какво значи обаче бедни, ако всеки има добра храна, прилични дрехи, дом с най-необходимото, децата му са обгрижени, здрави и щастливи, няма грижа за старините си, има възможности за интелектуално развитие в културен и образователен план...И най-важното - всичко това е достъпно за всеки! И от най-задръстеното село от баща тракторист и майка краварка може да изпълзи виртуозен музикант, гениален конструктор, талантлив хирург или блестящ спортист, защото децата са с равен старт!Всичко това беше факт, но хората не ценят това, което имат, а искат това, което нямат!И сега сме най-нещастни заради мизерията, но още не сме се замисляли още колко надолу може да се отиде, колко ни завиждат на нашата мизерия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още