IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скандали на консултациите за Гражданския борд при президента

Представители на протестиращите напуснаха заседанието с думите, че няма да стоят на една маса с тези, срещу които се борят

15:46 | 01.03.13 г. 16
Автор - снимка
Създател
Скандали на консултациите за Гражданския борд при президента

Представители на протестиращите напуснаха консултациите при президента за формирането на Обществен съвет към служебното правителство, недоволни от поканените в съвета. Заседанието напусна и лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Пред сградата на президентството се събраха около 30 души на протест срещу начина, по който се провеждат консултациите. Според някои от протестиращите те нямат легитимен представител на форума. Няма да седим на една маса с тези, срещу които се борим, заявиха от протестиращите след напускане на заседанието.

Те са заявили пред президента исканията си Народното събрание да работи, докато не бъдат направени промени в Изборния кодекс, съобщи един от протестиращите Янко Петров.

По думите му президентът е обещал да разгледа искания на протестиращите и да ги има предвид при съставянето на Обществен съвет към служебното правителство. Недоволен от заседанието излезе и лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Според него е грешен форматът на Обюествения съвет, където имало хора, които представлявали себе си.

Пламен Димитров влезе в пряк конфликт с един от представителите на протестиращите, предаде „Фокус“.  В присъствието на представители на медиите двамата започнаха остър спор, който прерасна във викове.

Протестиращият попита Димитров къде са били синдикатите през последните години и защо не са защитавали българския народ. Пламен Димитров заяви, че синдикатите са тези, които се борят за правата на гражданите, и именно те трябва да ги представляват пред президента и останалите отговорни институции. 

Спорейки помежду си, Пламен Димитров и представителят на протестиращите неочаквано се хванаха за ръце и изкрещяха, че заедно ще се борят за България.

Пламен Димитров заяви, че синдикатите подкрепят голяма част от исканията на протестиращите, но е песимист за това, че това Народно събрание може да предприеме тепърва адекватни промени.

Докато синдикалистът Димитров обясняваше пред журналистите, че ще продължи да подкрепят исканията на недоволните граждани, част от протестиращите отново призоваха българите да не се отказват. „България трябва да бъде управлявана от народа”, призова един от протестиращите с мегафон. Някои от протестиращите извикаха „Българи – юнаци!” и „Победа!”.

Участниците в днешните консултации не са бъдещите членове на Обществения съвет. Той ще бъде свикан от служебното правителство, заяви президентът Росен Плевнелиев.

Президентът покани на срещата представители на протестиращите граждани, широк кръг граждански и браншови организации, синдикални и работодателски организации, за да обсъдят бъдещите задачи и проект на Правила за устройството и дейността на Обществения съвет. Въпреки обещанията, че заседанието ще се излъчва онлайн, това не се случи.

Още новини от България можете да намерите в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 2
edimi
преди 11 години
Даааа, сега 3 месеца ще крадат и с г..овете. Всички. И ще се снимат за спомен.А, те някои се снимаха за спомен вече.... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 0
KostadinovK
преди 11 години
Докато мъдрите се намъдруват, лудите се налудуват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 0
Hris0 Hrist0v
преди 11 години
По-скоро мирише на завист, че някои са ги поканили от президента, а други не са там. Фейтистчето се жалва, защото вижда, че Янко ще намаже нещо, а той ще остане на сухо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 5
biserz
преди 11 години
Мирише на Герберски завой към ДПС...А така - до вчера се стреляха, поръчваха на думи, сега първи приятелчета ще излезнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
А дано, ама надали. Театър. Цирк. Мъка. Слаби режисьори, слаби актьори и въпреки това ще има аплаузи. Венсеремос, Ура........ :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Ако не беше трагично, щеше да е смешно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 0
993
преди 11 години
Точно в десятката си го описал! Синдикатите и техните фюрери си мислят, че са монополизирали привилегията да представляват хората! Сега треперят в гащите си и стават още по-агресивни. по паразитни организации от синдикатите с тяхните ръководства и "президенти" няма. Хващат всяко правителство за топките и казват, "ако не играеш с нас ще изкараме хората на улицата". И така станаха изнудвачите на всяко правителство. Сега се чувстват в безтегловност. Г-н Хленчев, пардон Тренчев пък е далавера man. иначе ходи с това елече като хипи от 70'те за да заблуждава матряла.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
Sakamano
преди 11 години
Циркаджии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
bgMan
преди 11 години
А дано!Браво на MVA123
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 3
MVA123
преди 11 години
Смятам, дойде време президента да удари по масата. Властта остана в една личност и всички се надяваме на нея. Всички политически партии повече нямат думата. Ще я имат след изборите. Никой от тях нямат право да коментират и да изискват- дадена им бе възможност за това. Недопустимо е поведението на господата Сидеров и Янев. Същите следва да са наясно,че не са в детската градина а стоят пред институцията Президент на Републиката. Президента, а не Росен Плевнелиев трябва да им поиска публично обяснение за скандалното им държане. Тези двамата не трябва да пристъпват прага на президенството, докато не се извинят публично. Служебното правителство е отговорност на на Президента, а не на някой друг. Бих казал на всички от този вид - Замълчете и си наведете главите. Колкото и да не ми се иска да го призная, но само Турската етническа партия прояви уважение. Служебното правителство, ще трябва да решава много трудни казуси и ще го направи, само ако действа принципно и с твърда ръка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още