IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интегрираната информационна здравна система ще е готова до края на годината

Служебният здравен министър няма да има време за реформи и трябва да се съсредоточи върху текущите проекти, според Десислава Атанасова

11:30 | 12.03.13 г.
Интегрираната информационна здравна система ще е готова до края на годината

До края на 2013 година трябва да заработи интегрираната информационна система в здравеопазването. Това съобщи здравният министър в оставка Десислава Атанасова, която днес отчете дейността на ресорното й ведомство.

Припомняме, че здравното министерство осъществява идеята за интергрирана електронна система с европейски пари.  Интегрираната информационна система ще даде възможност за обмен на информацията в реално време. Чрез нея ще се събират данни за предоставените здравни услуги, броя преминали пациенти, разходите за диагностика и лечение. Всеки един медицински преглед или операция ще бъдат отчитани в момента на извършването им.

Информационната система включва и изработването на електронна рецепта и електронно досие на пациента, което ще залегне в основата на електронната здравна карта, както и ще свърже информационните системи на Националната здравноосигурителна каса, Националната експертна лекарска комисия, Националната агенция за приходите, което ще позволи по-ефективно управление на средствата в здравеопазването.

Планира се също така европейските средства за здравеопазване, които България ще получи до 2020 г., да се насочат приоритетно към електронно здравеопазване, както и към спешната помощ и модернизацията на болничното оборудване.

Днес Атанасова посочи, че за годината, в която заемаше поста, е свършила „доста неща“, но призна, че здравната система е останала нереформирана. По думите й обаче служебният министър няма да има време да работи по реформи ище трябва да съсредоточи дейността си по вече започнатите проекти.

Като един от най-големите успехи Десислава Атанасова посочи осъществените стъпки по въвеждането на диагностично-свързаните групи, които трябва да сменят клиничните пътеки, по които здравната каса финансира лечението. Диагностично свързаните групи са част от здравната реформа и на тяхната основа би трябвало да работи и бъдещата интегрирана здравна информационна система.

В тази връзка в днешния брой на Държавен вестник е обнародвана и нова наредба за статистическата информация, която лечебните заведения, работещи със здравната каса, ще трябва да подават към здравните органи. Организацията и контролът на статистическите дейности ще се осъществяват от Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) и от регионалните здравни инспекции (РЗИ).

Атанасова изрази задоволство и от новите медицински стандарти. „Това, че създадохме рамка на какви условия трябва да отговарят медицинските заведения е безспорен успех и то не само за администрацията на министерството, но и за лекарското съсловие“, обясни министърът в оставка, цитирана от агенция "Фокус".

Тя подчерта, че през миналата година са били максимално облекчени условията за специализации, както и че е започнала реализацията на няколко проекта за оборудване на лечебни заведения. Направени са и инвестиции в болници, в които не са извършвани ремонтни дейности в продължение на няколко десетилетия, каза още Атанасова.

Тя изрази гордостта си и от направените законодателни промени по отношение на регистрирането на цените на лекарствените продукти, разширяването на спектъра от лекарства, заплащани от здравната каса, както и налагането на пълна забрана за тютюнопушене на обществени места.

„Мисля, че системата остава стабилна, няма да има хаос от утре или лошо наследство, след като си тръгна аз. Трябва да има приемственост и всичко, което е започнато трябва да се довърши“, заключи Атанасова.

Тя подчерта, че реформата в здравеопазването не може да се случи с магическа пръчка. „Решенията оттук нататък трябва да се вземат информирано и консенсусно. Никоя от политическите партии не даде своето предложение каква трябва да бъде промяната в здравеопазването. Надявам се, че в един момент това ще стане“, посочи здравният министър в оставка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още