IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Янев: Симеон Дянков беше уволнен след сигнал за корупционна сделка*

Бившият финансов министър е получил облаги от облигационния заем, емитиран през май 2012 година, твърди председателят на РЗС

08:28 | 10.05.13 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Янев: Симеон Дянков беше уволнен след сигнал за корупционна сделка*

Бившият финансов министър Симеон Дянков е бил уволнен от Бойко Борисов заради сигнал за участие в корупционна сделка, обяви Яне Янев в ефира на "Нова телевизия". Председателят на РЗС беше председател на комисията по корупция на високите етажи на властта в 41-то Народно събрание. 

Според него Дянков е получил облаги при емитиране на облигационния заем през май 2012 година. Няколко дни след като заемът е бил взет, е бил освободен запор върху хотел на стойност 50 млн. евро, каза Янев. 

Хотелът е бил запориран, заради невъзможност за плащане на задължения по кредит към гръцка банка. Броени дни след емитирането на облигационния заем е била преведена сума, която е вдигнала запора. 

Янев уточни, че заради този сигнал Бойко Борисов веднага е уволнил Дянков. Неговата оставка обаче така и не беше гласувана в Народното събрание. Само няколко дни след съобщенията за рокадата цялото правителство депозира оставката си заради протестите на улицата.

Яне Янев обясни още, че сигналът ще бъде изпратен на всички заинтересувани институции, за да бъдат проследени всички трансфери и после документите ще отидат в прокуратурата.  

По-късно от пресцентъра на партия „Ред, законност и справедливост” изпратиха съобщение до медиите, че до края на деня ще бъде внесена жалба в Централната избирателна комисия (ЦИК), Сметната палата и Националната агенция по приходите (НАП) срещу БСП, ДСБ и "Движение България на гражданите" относно надвишаване размера и нерегламентирано финансиране на предизборната им кампания.

Повод за сигнала е масираното излъчване на предизборни клипове в най-гледаното време на водещите национални телевизии.

"Следва да се отбележи, че 30-секунден видеоклип в най-рейтинговата телевизия е 9 952 лева без ДДС, а репортажите са 11019 лева без ДДС. Посочените формации излъчват своите клипове между 10 и 20 пъти дневно. По най-скромни разчети всяка една от трите формации харчи ежедневно около 100 000 лева само за една телевизия, а те рекламират поне в три", се казва в съобщението на партията.

От РЗС отбелязват, че в Изборния кодекс е въведено ограничение за финансирането на предизборна кампания общо до 4 милиона лева за партия или коалиция. "Налага се извода, че посочените три формации са изхарчили практически целия си лимит само за реклама в телевизиите. Възниква основателния въпрос с какви средства трите формации покриват останалата част от разходите си – за агитационни материали, транспорт, комуникации, наеми и пр.", обясняват от партията.

РЗС настоява за незабавна проверка от страна на Сметната палата и пълна ревизия на финансовите потоци към тези партии. Призоваваме да се изпълнят разпоредбите на чл. 43 от Закона за политическите партии /ЗПП/ и получените по нерегламентиран начин средства да бъдат отнети в полза на държавата.

* Статията е актуализирана към 10:40 часа с официалното изявление от партия "Ред, законност и справедливост".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 7
Ricco
преди 11 години
Хе-хе, Яне остана единствения чист политик в държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още