IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът върна за преразглеждане текстове от закона за СРС

Разпоредби на закона навлизат в работата на разследващите органи и съда, което застрашава независимостта на съдебната система

18:02 | 25.07.13 г. 5
Президентът върна за преразглеждане текстове от закона за СРС

Президентът Росен Плевнелиев наложи вето и върна в Народното събрание за ново обсъждане промените в Закона за специалните разузнавателни средства. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Той е съгласен с текстовете от закона, които са насочени към осигуряване на повече контрол върху прилагането на  специалните разузнавателни средства (СРС), както и за тези текстове, които имат за цел да ограничат прекомерната им употреба.

Държавният глава обаче изразява резерви по отношение на някои текстове, тъй като счита, че те влизат в противоречие с основни конституционни принципи.

Законът въвежда правото на новосъздаденото Национално бюро за контрол на СРС да изисква информация и да дава задължителни указания на органите, които разрешават, използват и прилагат СРС. Тези разпоредби навлизат по недопустим начин в работата на разследващите органи и на съда. Независимостта на съдебната система се гарантира от Конституцията.

Българското законодателство изисква разследващите органи и съдът да действат в рамките на закона и да вземат решения по вътрешно убеждение. Въвеждането на законодателна възможност един орган извън съдебната система да се намесва във формирането на вътрешното убеждение на магистратите застрашава независимостта на съдебната система и може да затрудни значително нормалното функциониране на тези органи, пише в мотивите си Плевнелиев.

Президентът счита, че тези текстове се нуждаят от преосмисляне и от промяна, така че да не нарушават основни конституционни принципи.

На следващо място той изразява несъгласие по отношение на текста, регламентиращ парламентарния контрол.

Парламентарният контрол е добро и необходимо решение, но той също следва да бъде регламентиран в  рамките, които Конституцията и трайната практика на Конституционния съд определят. Президентът счита, че е недопустимо да бъде осъществяван парламентарен контрол от народните представители върху актовете на съда и вътрешното убеждение на магистрати и разследващи органи.

Държавният глава счита, че уредбата на парламентарния контрол върху прилагането на СРС може да постигне полезния ефект, който преследва, ако бъде регламентиран в съответствие с принципите на разделение на властите и при зачитане на независимостта на съдебната власт.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 7
bgMan
преди 10 години
Серафимке - как се нарича правителство качило са на власт с измама?И защо да приемам като законни неговите закони и решения?Защо да признавам и демократичните му права.Все едно някой да те издебне и да влезе с взлом у вас вечерта, когато спиш и да те изч.ка яко и понеже е професионалист и се е погрижил да не остави никакви доказателства, по време на процесуалното производство този насилник да пледира на база конституционните си права да се примириш със станалото и да не му вменяваш никаква вина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 5
deant
преди 10 години
Интересно ми е как уж обиждаш президента, че бил комунист , комсомолец и ГЕРБ, а светлото правителство от БСП, бившото БКП ти е легнало на сърцето. Верно много странен изказ имаш. Президента - гаден комунист; правителството добри комунисти... не знаех, че има такова деление...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 10
georgi_shum
преди 10 години
Алооо изследователката.. май не следиш информационния поток, както казва друг пишещ тук. Президента още същата вечер към 23:30 излезе с писмено становище по повод случващото се. Ако си напрегнеш изследователския ум ще го намериш. А говорейки по темата - кои от оспорените от Президента текстове защитаваш точно? А проституираща ще викаш на тази дето виждаш в огледалото. Марш към Позитано за хонорарчето от Кутев. Ама бързай, че опашката ще е голяма, както гледам минусчиите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 8
serafima
преди 10 години
Ало, Сини камъни, отнеси се към съответните институции, за да ти се отговори легитимни ли са законите, които се приемат. Тук е друга среда, не специализирана. Що се отнася до СРС-тата, Плевнелиев е от ГЕРБ, там имат специално отношение кън тях и ненапразно президентът се е развихрил. Като си представя какви комунистически кадри му са съветниците, които сам си назначи, ме обхваща смях. Вълкът (комсомолецът) козината си мени, но не и нрава. Но няма лошо. В правата му е. Нали трябва да се направи на зает. По време на нападението на проституиращите НС миналата нощ никакъв го нямаши. Сниши се по комунистически. Навремето Петър Стоянов в подобна (и по-тежка) ситуация се показа като мъж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 13
Сините камъни
преди 10 години
Как се правят закони в такъв състав на НС?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още