IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ваньо Танов е освободен от поста директор на Агенция "Митници"

Преди месец финансовият министър Петър Чобанов обясни, че Танов иска да напусне агенцията, но плановете му бяха осуетени от внезапно заболяване

15:08 | 22.08.13 г. 1
Ваньо Танов е освободен от поста директор на Агенция "Митници"

Със заповед на министъра на финансите Петър Чобанов директорът на Агенция „Митници" Ваньо Танов е освободен от длъжност, съобщиха от Министерство на финансите. Функциите на Танов ще изпълнява досегашният му заместник-директор Борислав Борисов.

Припомняме, че финансовият министър Петър Чобанов се канеше да освободи Танов по негово желание още на 1 юли. Внезапно влошаване на здравословното състояние на директора на агенцията обаче осуети плановете. Вчера Танов беше изписан от болницата, а само ден по-късно вече е освободен и от директорския пост в Агенция "Митници". 

В краткото съобщение на финансовото министерство не стават ясни причините за смяната. От месеци обаче партията мандатоносител - БСП, се оплаква от слабата събираемост на приходите от мита и акцизи, за които пряко отговаря Ваньо Танов. Коментарите бяха, че заради контрабанда в бюджета не влизат поне 1 млрд. лева годишно. 

Междувременно беше назначен и нов зам. - директор в Агенция "Митници". Николай Илиев Попов пое ресора „Митническо разузнаване и разследване“. От биографичната справка за Попов, разпространена от МФ, става ясно, че той е дългогодишен служител в Министерството на вътрешните работи (МВР) като е ръководел столичното звено за борба с организираната престъпност. 

Ваньо Танов е директор на Агенция „Митници“ от 6 август 2009 година. Работил е в системата на МВР в периода 1985 г.- 2007 г. Докато беше начело на агенцията името му се свърза с няколко скандала, между които и за лиценза на "Лукойл", подслушани разговори с премиера Борисов и други. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още