IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство бележи спад от 2,6% на годишна база през юли

Най-голям е спадът в добивната промишленост и производството на енергия, сочат данни на НСИ

11:54 | 10.09.13 г.
Промишленото производство бележи спад от 2,6% на годишна база през юли

Спад от 2,6% регистрира през юли календарно изгладеният индекс на промишленото производство, спрямо съответния месец на 2012 година, съобщи Националният статистически институт (НСИ).

Индексът на промишленото производство нараства през юли с 1,7% в сравнение с юни 2013 година, изчислено от сезонно изгладените данни.

През юли 2013 г. увеличение спрямо предходния месец е регистрирано в преработващата промишленост - с 2,3%, в добивната промишленост - с 1,5%, в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1,2%.

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 21,5%, при производството на лекарствени вещества и продукти - със 7,5%, на хартия, картон и изделия от хартия и картон и при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с по 5,9%, както и при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 5,6%.

Спад е регистриран при производството на напитки - с 8,5%, на електрически съоръжения - с 5,2%, на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 2,6%.

На годишна база спад на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в добивната промишленост - с 15,9%, както и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 7,7%, докато в преработващата промишленост е отчетен ръст от 1,2%.

По-значително увеличение спрямо предходната година в преработващата промишленост се наблюдава при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 26,1%, при печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 20%, при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 19,9%, при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 18,9%, при производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 18,3%.

Намаление е отчетено при производството на превозни средства, без автомобили - с 22,7%, при обработката на кожи, производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 16,9%, при производството на тютюневи изделия - с 14%, при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 8,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още