IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търси се справедлива методика за такса смет

Възможно е таксата да се определя на брой живеещи в едно жилище, според представители на местната власт

09:33 | 28.10.13 г.
Търси се справедлива методика за такса смет

С промени в Закона за местните данъци такси, приети на първо четене, бе решено от 2015 г. общините да определят по нов начин такса смет. Трябва да отпадне изчислението на таксата на базата на данъчната оценка на недвижимите имоти, тяхната балансова стойност или пазарната им цена. Според управляващите използването на данъчната оценка води до несправедливо определяне на размера на таксата, което е предпоставка за ниска събираемост.

При сегашния метод тези, които живеят например в апартамент от 100 кв. м в центъра на София, плащат в пъти повече от хората, които имат същия размер жилище, но са в краен жилищен квартал. От бизнеса същу възразяват срещу сегашния метод, тъй като данъчната оценка няма връзка с количествата боклук, които изхвърля една фирма.

Кой обаче ще изработи новата методика и какъв е справедливият принцип за изчислението на таксата за битови отпадъци?

Липсва алтернатива на сегашния метод, заяви Емил Савов, зам.-изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ). Според него текстът в закона, според който от 2015 г. данъчната оценка или балансовата стойност на имотите не може да се използва, е „празен“.

Организацията категорично не приема предложението във вида, в който е направено. Мотивите - посяга се върху единствената законова алтернатива, която засяга районите с многоетажно строителство, аргументира се Савов.

Според него на Министерски съвет и НСОРБ трябва да бъде възложено да разработят новите алтернативни методи за изчисление.

Савов припомни, че някои общини са се опитвали да въведат други системи – например на базата на потребените ток и вода, но те са били отхвърлени от съда, тъй като не са описани в закона. Затова искаме да разработим заедно с държавата тези алтернативи, допълва той.

Емил Савов предлага един вариант - етажната собственост да се занимава с този процес и да се облага входът на съответния блок. Така гражданите сами ще трябва да намерят начин да определят количеството смет, изхвърляна от всяко домакинство.

Това е система, която работи в Германия и Холандия. Въвеждането й означава контейнерите да изчезнат от улиците, те да са в мазетата или дворовете на кооперациите, за да е ясно къде съответният вход изхвърля боклука. Отпадъците може да са и в метални клетки под ключ, предлага той. Ако тази система се въведе, домоуправителят ще носи отговорност и таксата ще се определя според изхвърлените количества.

Същият метод може да се въведе и за фирмите. Собственикът на определена бизнес сграда ще се договаря с наемателите.

Ако етажната собственост не може да се разбере, да следват санкции, предлага още Савов. Например тогава да се определя такса на жител, но тя да е 10 пъти по-скъпа, отколкото таксата на база вход.

Таксата трябва да се изчислява според бройката на обитателите, предлага адвокат Георги Славов, представител на Асоциацията на домоуправителите.

Той определи като абсурдно предложението такса смет да се определя за цял вход, защото „така се хвърлят проблемите на етажната собственост и на домоуправителя и хората ще се избият помежду си“.

Славов изтъкна като проблем, че не всички домоуправители водят изрядно домовата книга, затова няма да могат да изпращат коректна информация към общината. Много собственици пък отказват да се вписват в домовите книги, или наемодателите не вписват наематели, за да не плащат данъци.

Най-важният въпрос, според юриста, е кой ще мери в крайна сметка количеството, изхвърляно от един вход.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още