IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ: Графикът за отпуските не е тежест за бизнеса, а въвежда ред

Правителството предложи микропредприятията да не правят графици за ползването на годишните отпуски

16:51 | 23.01.14 г. 1
КНСБ: Графикът за отпуските не е тежест за бизнеса, а въвежда ред

Графикът и погасителната давност за отпуските, въведени преди време в Кодекса на труда, са правни инструменти и не могат да бъдат окачествени като тежест за бизнеса, е позицията на КНСБ по повод записана мярка в Третия пакет за намаление на административната тежест.

Предложението на правителството е изискването за водене на графици с отпуските да отпадне за микропредприятията (с до 10 служители). Според синдиката обаче така ще бъде нарушен реда при ползването на отпуски.

Графиците и двугодишният срок за ползване на отпуск бяха мярка за избягване на практиката за отлагане на ползването на полагаемата се годишна почивка, която се наблюдава във всички предприятия – независимо от размера или собствеността, допълват от КНСБ.

Според тях проблемите с отпуската са свързани основно със стремежа на работодателите да работят с колкото се може по-малко персонал, което е икономически изгодно, но не дава възможност на работниците да почиват пълноценно.

Отпадането на графиците би следвало да означава и отпадане на давността за ползване на годишен отпуск, коментират още от КНСБ.

От синдикалната организация критикуват като цяло всички предложения за промени в Кодекса на труда и Закона за здравословните и безопасни условия на труда, включени в третия пакет и ги определят като „опит за флирт с бизнеса“. Те подчертават, че при приемане на предложените промени в България ще има три кодекса на труда – за микро-, за малките и за средните предприятия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Тука някой да се прекръсти и да каже, че изпълнява този график на 100%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още