IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Етикет ще посочва колко ток харчи пералнята

Правителството прие наредба за задължителни енергийни етикети на няколко вида електроуреди

17:44 | 19.02.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Етикет ще посочва колко ток харчи пералнята

Интересувате ли се точно колко ток харчи прахосмукачката или пералнята ви? Вече ще научавате тази информация директно от етиката на уреда. 

Правителството одобри промени в Наредбата за изискванията за етикетиране и предоставяне на стандартна информация за продукти, свързани с енергопотреблението, по отношение на консумацията на енергия и на други ресурси.

С промените в наредбата в обхвата ѝ се включват три нови продуктови групи - прахосмукачки, отоплителни и комбинирани топлоизточници, комплекти от отоплителен топлоизточник, регулатор на температурата и слънчево съоръжение; водоподгреватели, топлоакумулиращи резервоари за гореща вода и комплекти от водоподгревател и слънчево съоръжение.

Вносителите на съответните уреди са длъжни да осигурят така наречените енергийни етикети на български език и на видно място.

При хладилниците, фурните, пералните и миялните машини етикетите се поставят отвън, отпред или отгоре на уреда. Ако производството на съответния уред е преустановено преди 1 септември 2004 г., енергиен етикет не се изисква. Няма нужда от него и в случаите, когато уредът може да използва и други източници на енергия освен ток. На пералните без центрофуга също не се поставя енергиен етикет. 

При лампите стикерът се отпечатва или прикачва на външната страна на индивидуалната опаковка на лампата.

Всяка реклама на изброените уреди трябва да включва информация относно енергийния клас на продукта.

Контролът за спазване на наредбата ще се осъществява от Комисията за защита на потребителите (КЗП). Чрез документа се постига пълно съответствие между родното законодателство и европейската директива 2010/30/ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 10 години
Глупащини
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
kane
преди 10 години
така е в много от страните в които съм билтрябва да попадат всички ел.уреди според мен с по-голяма консумация.. да кажем от 20лв на година
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още