IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

80% от предприемачите са недоволни от знанието, което получават младите

Бизнесът трябва да участва в изготвянето на учебните програми, смята председателят на БТПП Цветан Симеонов

15:02 | 22.02.14 г. 21
Автор - снимка
Редактор
80% от предприемачите са недоволни от знанието, което получават младите

Над 80 на сто от предприемачите у нас смятат, че младежите не получават достатъчно знания в университетите, нужни за професионалната им реализация.

Според председателя на Българската търговско промишлена палата Цветан Симеонов са необходими спешни образователни реформи, за да се подобри качеството на придобитата квалификация, въпреки че в последно време бизнесът подпомага обучението на студентите чрез стипендии.

Висшите учебни заведения не бива да забравят, че подготвят бъдещи специалисти, необходими за бизнеса и би трябвало да следят съответните тенденции, коментира пред Bulgaria On Air Симеонов.

Той е на мнение, че бизнесът трябва да участва в изготвянето на учебните програми. Причината е, че в момента от университетите излизат кадри с недостатъчно добра квалификация. Нужни са и законодателни промени, категоричен е той.  

„Продължаваме да пускаме програми, които временно закърпват положението, без да се направят усилия временно заетите да придобият знания и да успеят да си намерят работа на един следващ етап на пазара на труда”, коментира още председателят на БТПП.

Освен компютърна грамотност и езици, на бъдещите кадри са им необходими и много практически знания, които могат да бъде набавени при сътрудничеството между бизнеса и висшите училища, подчерта Симеонов. Той допълни, че бизнесът вече инвестира в обучаващите си като предоставя стипендии по време на следването им. 

Вижте още във видео материала на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 2 rate down comment 1
popo323
преди 10 години
Много е смешно когато чуя за изискванията на работодателите . Въобще какви са повечето едри работодатели в България ? Бивши червени комсомолски активисти и нагли комунисти / социалисти/ откраднали предприятията и бързо съсипващи ги . Какъв работодател е един Банев /примерно/ , направил секретарката си изпълнителен директор на Полимери и фалирал цял завод. Какви изисквания може да има подобен човек към работниците си , при положение ,че е ясно какъв е ценза на секретарката му ! И въобще какви изисквания може да имаш при месечна заплата която не е на равнището и на една средна надница в Евросъюза . Тук имаме дори прекалено големи изисквания , бих казал направо огромни за тези смешни заплати за аборигени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 1
Angel62
преди 10 години
Интересно какво мислят работниците за знанията и почтенноста (имам предвид само заплащането на труда) които имат предприемачите в БГ.А иначе има лесно решение, един от последните ми работодатели (човек направил близо $2 милиарда тръгвайки от безработен) плащаше 2 пъти по-големи заплати от средните и даваше на година $7200 за книги и обучение и $10000 за такси в учебни заведения на човек (но уви, разведе се, загуби 50%+1 дял и продаде компанията на публичният сектор които намали заплатите и съсипа компанията).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
Дата е прав. Проблема е, че на най -едрия бизнес, бизнеса е точно да дои държавата, а чрез нея всички останали. Няма лабаво! Ако му се забрани да се храни от държавната снага, вдига олелия до бога по всички медии, че се пречи на бизнеса! Интересното е че по малките субекти реват в хор с тях и си ги искат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
"Аз съм работодател, защото давам работа (труд). Тия дет' дават заплатите не знам какви са.. ;) "=======Развесели ме много!!!!! Благодаря ти! Всички сме работодатели де. Аз лично, на целия китайски народ мога работа да дам. Виж за заплатите нещата не стоят така , но аз съм работодател а не заплатодател нали така!? ха ха ха ооохх че се смях амааа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Имитация на демокрация = скапана държава = саботирана икономика, наука и образование = бавно потъване все по-надолу в блатото на мизерия, тъпотия, глупост и мързел.Всичко следствие на местната подсистема на национални предатели русофили (днес повечето от тях старци, заменяни от отрочетата им като Станишев), които незнайно защо все още не искат да признаят престъпленията и предателствата си както и не искат да оставят България и народът й да бъдат свободни и самостоятелни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 4
data
преди 10 години
Ако държавата не принуждаваше работодателите да изпълняват всевъзможни изисквания като инвестират милиони за да ги изпълнят , можеше и да останат малко повече пари за заплати и по нормални условия !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 2
Ang
преди 10 години
От споменатите от тебе *** страдат честните работодатели, защото единственото, което искат *** е да вземат поръчка с фалшив срок и ненормално ниска цена, която избиват от заплатите. Случаи такива бол! Има си пределно ниво колко може да бъде ниска цената. От него надолу всичко бие в заплатите!!! Така, че много ефтино не е на хубаво, но от друга страна пък ти идва конкурента Китай. Наистина работата е много дебела и проблема не опира само до "дай да вземем на работодателя квот има и да го дадем на работника". Баланса при нас е много нарушен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 0
lewis
преди 10 години
Да, напълно съм съгласен с теб, просто има работодатели и "работодатели", а знаем, че, ако инспекцията по труда си вършеше работата качествено, доста от т.нар. работодатели нямаше да ги има - не говорим за дребните работодатели, а за тези назначените и тези под тях :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 4
dsx500
преди 10 години
Ако станеш 3+ пъти по-продуктивен, защо не? Пък ако мислиш че си, но не те оценяват отиваш при друг работодател.А пък ако никой не те оценява на 600, значи не си за тази заплата.Разберете че работодателите са в пъти по-трудна ситуация от работниците, имат купчина закони да спазват, трябва да осигурят сигурни приходи всеки месец за да платят ПОНЕ заплатите. Често даже дават от себе си за да закърпят месеца.Работодателя няма купчина банкноти в килера и не ги раздава като милостиня за това че някой се появява на работа. Без работодатели няма и работа, вече не сме в соца и на всеки да е гарантирана надницата за деня пък дори и нищо да не е свършил.Колкото повече се вдигат минималните заплати, толкова повече неквалифицирани хора ще останат без работа. Ако един работник струва повече на месец от полезността на работата която върши, той се съкращава, просто е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 8
Ang
преди 10 години
Това, което говорите тук, че заплатите били колкото джобните пари на работодателя, не знам къде сте го гледали, но извън София,при малкия и среден бизнес изобщо не е така. Там работодателя отделя за себе си около сумата която получава най-кадърния му работник. Положението е още по-сериозно, ако фирмата не бачка износ. А много добре знаете, че няма как 100% от фирмите да бачкат износ нали? Тая мантра за богатия робовладелец шеф беше преди и по времето на кредитния балон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още