IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правната комисия в НС отхвърли идеята на президента за референдум с евровота

В момента тече подписка с искане за провеждане на референдум с трите въпроса, предложени от Плевнелиев

18:14 | 26.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Правната комисия в НС отхвърли идеята на президента за референдум с евровота

Комисията по правни въпроси в Народното събрание отхвърли предложението на президента Росен Плевнелиев за провеждане на национален референдум по време на изборите за Европейски парламент, съобщи агенция „Фокус”.

Председателят на комисията Четин Казак коментира, че в основата на това решение е същността на предложените въпроси. Искането за задължително гласуване е недопустим, защото касае основно конституционно право.

По отношение на въпроса за електронното гласуване не може да бъде гарантирана тайната на вота, допълни още Казак. Що се отнася до първия въпрос, който касае мажоритарен вот, в момента има регламентирани случаи на такъв избор, смята още председателят на правната комисия.

Припомняме, че на 29 януари президентът Росен Плевнелиев предложи заедно с изборите за европейски депутати да бъде проведено и национално допитване по тези три въпроса. Искането обаче срещна сериозната съпротива на управляващите.

По тази причина и инициативен комитет, начело с професора по конституционно право Георги Близнашки, започна подписка с искане за провеждане на референдума. Целта е да бъдат събрани 500 хил. подписа, които да бъдат внесени в Народното събрание.

Ако тези подписи бъдат събрани, парламентът задължително трябва да насрочи дата за референдум. Преди това обаче има тримесечен срок, в който ГРАО да провери автентичността на подписите.

За да бъде валиден резултатът от референдума, активността на гласуването трябва да е поне същата, каквато е била на последно проведените избори в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още