IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Овчаров: Проблемът на енергетиката е тежкият финансов дисбаланс

Всички проблеми в сектора в някакъв момент ще се срутят като лавина върху държавата, смята бившият министър на икономиката и енергетиката

21:34 | 02.04.14 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Р. Овчаров: Проблемът на енергетиката е тежкият финансов дисбаланс

В българската енергетика има тежък финансов дисбаланс, заяви в предаването "Денят On Air" на телевизия Bulgaria On Air бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.

По думите му през миналата година е трябвало целият износ на електроенергия да се предостави на Националната електрическа компания (НЕК), така че тя да реализира печалби от износа.

Според Овчаров всички дисбаланси в системата се натрупват с годините и в някакъв момент ще се срутят като лавина върху държавата. Един от големите проблеми според бившия министър е, че системното решение на проблемите в България не е популярно, но то би означавало и увеличение на цените на електроенергията.

"Привърженик съм на разумно ниските цени на електроенергията и не съм защитник на ЕРП-тата”, категоричен е Овчаров. Според него по-лош от държавния монопол, е само частният монопол. Бившият министър заяви, че смята, че опитът за измиване на ръцете за некомпетентното управление на енергетиката през последните 5-6 години с ЕРП-тата, е несериозно.

По думите на Овчаров ЕРП-тата имат своите проблеми, в това число неизчистени разходи и неизвършени инвестиции, но за това отговорност носи ДКЕВР, която по няколко пъти в годината им прави одити.

Румен Овчаров се позова на американския опит, че в местностите, в които се добива шистов газ в Америка, са зачестили земетресенията. Ето защо бившият министър твърди, че е противник на такъв добив и в България. Според него ако има и минимален риск, "не бива да се дърпа дявола за опашката". 

По темата "Южен поток" Овчаров посочи, че според него министърът на икономиката и енергетиката е трябвало да посети всички министри на страните, през които минава газопроводът, и да проведе директни преговори.

Във връзка с днешния протест на работниците от ТЕЦ Варна Румен Овчаров заяви, че централата е планирана и построена с много скъпи вносни въглища. Вторият и ключов проблем с нея е, че е възможно да бъде затворена, защото не отговаря на екологични изисквания.

Според бившия министър ТЕЦ Варна трудно намира място в енергийния баланс на страната и решението за бъдещето ѝ ще бъде взето изключително трудно. 

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 2
Сините камъни
преди 10 години
http://***.whatdoesitmean.com/index1757.htmСлучайно днес попаднах на тази страница, но е интересно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
"""""Obama In Shock After US Oil Giant Sides With Putin; Declares No Ukraine War""""'Чели ли сте това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 5
kalendar
преди 10 години
аз, между другото, с много мъка се опитвам да го харесам, щото изглежда критичен към всички и никой не смее да го оспорва(т.е. да му излезе на среща). Що ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
"Дисбалансите в системата се трупат и ще се срутят като лавина върху държавата" Е ....така е разбира се! И Станишев и сие си го знаят. Всичко го знаят. Целта е да се задържат цените докато са на власт за да си "оплетат кошницата". После......ГЕРБ ще оберат "лаврите" ! То да е само в енергетиката батака ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 3
SS-23
преди 10 години
Всички проблеми в сектора в някакъв момент ще се срутят като лавина върху държавата, смята бившият министър на икономиката и енергетиката==================================================И какво предлагаш като решение ? Да се вдигне цената на тока, ли ?? Ами като няма кой да го плаща ... кво правим? Всички си мислят, че като нещо се вдигне (било ток, било цени, било лихви), че всичко ще се оправи за всички по веригата, без крайното звено на веригата! Да,... ама не! Ако хората кажем, че не можем да платим тази цена .... кво правим... кво правим ? Закриваме хората, т.е. държавата, или е по-лесно да закрием този, дето иска високата цена ?? Цената на една стока или услуга е тази, която може да си позволи да плати купувача - елементарен пазарен принцип ! Този, който си е мислел, че ще "удари кьоравото" на гърба на българина - си носи риска !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 10 години
Я пак прочети внимателно какво съм писал и *** да си удариш един шамар! Или по-добре изчакай да видим какво ще стане в Украйна и тогава можеш направо и да се онодеш у главата... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
abdul
преди 10 години
Що така го забрави столайнев ? или от централата сигурно са ти забранили ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 10 години
Има и друга версия - де е есинственият компетентен! Щото всички грачат срещу него, но от него насам енергетиката ни полетя със свръхзвукова скорост у нищото...Може да не е най-честният българин, но в сравнение с него в това министерство дори Димитров, да не говорим за разни ла^йнета като Трайчо, Делянчо и пелтека изглеждат като събирани с капан на Витоша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
KПенчев
преди 10 години
Господин Овчаров е изключително слаб политик и откровен лобист. Стана министър защото беше послушен, не защото беше компетентен. Историята показва неговата комунистическа некомпетентност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още