IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дисциплинарна комисия проверява служители от агенцията по храните

Нямам съмнения за корупция, а за несвършена работа, заяви Пламен Моллов

15:22 | 08.04.14 г.
Дисциплинарна комисия проверява служители от агенцията по храните

Дисциплинарна комисия проверява работата на седем служители на ключови позиции от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). Това съобщи изпълнителният директор на агенцията проф. Пламен Моллов.

Повод за проверката е драстичното увеличение на откритите при проверки нарушения, свързани с безопасността на храните. По-рано днес Моллов заяви, че само за месец през тази година са съставени 176 акта при проверки на складове за търговия на едро с храни в София, а за цялата минала година при хиляди проверки – едва 23 акта.

„Това са хората, които са отговаряли за проверките на обекти за търговия на едро. Когато има такива нарушения, които драстично променят картината спрямо миналата година, нормално е да потърсим кой е отговарял за тези обекти и защо е допуснато това да се случи“, обясни Моллов. Според него наличието на толкова нови актове означава, че доскоро складовете не са били контролирани ефективно.

Той посочи, че броят на издадените актове спрямо проверките е скочил от 0,3% на 50%. Следователно – в останалите 49,7% от случаите не са правени актове, изчисли Моллов. „Моите съмнения не са за корупция, а за неосъществен контрол“, поясни той. Служителите са отстранени временно от работа, за да не пречат на проверката.

Изпълнителният директор на БАБХ коментира още един случай. На 3 април 2014 г. бившият агроминистър Мирослав Найденов съобщи пред bTV, че бивш зам.-генерален директор на Националната ветеринарномедицинска служба, която вече е част от БАБХ, който е бил арестуван и осъден за подкуп, сега е назначен за зам.-директор на агенцията за Софийска област. Припомняме, че това бе казусът с Леонид Лавчев, който през 2009 г. бе задържан за подкуп.

Мирослав Найденов заяви още, че Пламен Моллов е бил подведен и „някой му е поднесъл тези документи да ги подпише“.

Днес Моллов потвърди, че Леонид Лавчев работи в БАБХ и показа пред медиите  свидетелството за съдимост, на което пише, че не е осъждан. „Ако се докаже, че има основания да бъде отстранен, той ще бъде отстранен, но сега това не може да се предприеме по силата на нормативните изисквания“, обясни Моллов. Той допълни, че  Лавчев е назначен на временен договор, след  препоръка.

На въпрос кой го е поканил да кандидатства в агенцията, Моллов отговори: „Ако знаех, щях да забавя назначението, за да направя съответната проверка“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още