IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата с медицинските кадри у нас добива все по-застрашаващи размери

Годишно по 500 медици напускат страната, търсейки не само по-висока заплата, но и възможност за реализация

20:10 | 21.04.14 г. 59
Кризата с медицинските кадри у нас добива все по-застрашаващи размери

Кризата с лекарите у нас добива застрашителни размери - годишно страната напускат по около 500 медици. Така, в цели области липсват някои от най-важните специалисти, съобщи bTV. Без реформа до 10 години ситуацията с липсата на специалисти ще стане драматична, защото дотогава половината от лекари ще бъдат в пенсия. Повечето млади специалисти пък ще са заминали на работа в чужбина, сочат данни на съсловните организации.

В момента под критичния минимум е броят на патоанатомите, съдебните лекари, анестезиолозите, педиатрите, микробиолозите и хирурзите, сочи анализ на Българската стопанска камара (БСК). Най-засегнати са областите Габрово, Смолян, Монтана, Враца, Кюстендил.

В област Смолян, например, при население от над 120 хил. души има 5 болници и само трима ендокринолози, двама пулмолози и един неонатолог.

Липсата на специалисти се усеща дори и в големите болници и това налага компромиси със стандартите за лечение. „Понякога пренебрегваме стандартите, правилата, че трябва да има на един болен в операционна зала, един анестезиолог. Ние работим понякога на две зали”, признава проф. Николай Петров, който е председател на дружеството на анестезиолозите.

В интензивните отделения денонощно трябва да има специалист по анестезиология, но на много места стандартът е покрит само на документи.

Годишно България се разделя с 500 медици, които отиват да работят в чужбина. Една от причините е заплащането, но младите лекари търсят в чужбина и своята възможност за реализация. 

Като мярка за задържането на младите медици в страната, от Министерството на здравеопазването са подготвили промени в наредбата за специализации, които трябва да облекчат достъпа на лекарите до обучение и развитие в кариерата.

Припомняме, че проблемът със специализациите на младите лекари беше признат още от предишното правителство, през април 2012 година. Тогава министърът на здравеопазването Десислава Атанасова обеща промени в наредбите, които да гарантират възможността за специализации във всички медицински направления.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 5 rate down comment 2
MZ/X
преди 10 години
Има частни съдебни изпълнители, които са специализирани за търсене на хора в ЕС. Ако имаш банкова сметка, адресна регистрация, работиш, получаваш помощи за безработни или си регистриран в хотел вече има следа от теб и лесно могат да те намерят по име, дата на раждане и номер на паспорта и т.н. Единствено ако живееш като клошар под един мост може да изчезнеш :)В ЕС има практика студенти да получават финансиране от частни фирми, срещу договор да работят за тях. Само държавата не може да го направи директно.Друг вариант е да се вдигнат евентуално акцизите, ДДС-то или осигуровките и така да се осигури по достойно заплащане за медицинските служители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
и за 4ти път-как ще спреш ЕС да те накаже, за дето ограничаваш движението на хора?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 5
kalendar
преди 10 години
можеш да избягаш, както казах-точно толкова лесно!!! АМА ТОЛКОВА ЛЕСНО!!! Нямаш нужда от споразумение с други държави, за да подадеш жалба в техният съд, ако ти дължат пари там. Проблема е съвсем друг-как ще издириш тоя човек, който ти дължи пари. По ЕГН ли? Твоя виртуален зам шеф обясни ли ти, че ЕГН-та има само в бившите соц държави:) От къде ще знаеш къде се намират? Да не коментираме, че като някой пусне молба във френски(примерно съд) то ще ме съдят по френското законодателство или поне мога да обжалвам по него. Сиреч-ще обявя фалит(щото фалит има в повечето държави освен в БГ и Румъния)-не, че съм наясно с процедурата по фалит на юридически лица там, но съм сигурен, че ще им стъжня живота.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 7 rate down comment 1
deant
преди 10 години
братле!!! Ще си платят неустойката просто бе. И пак ще избягат. Пито-платено - просто като бобена чорба,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 12 rate down comment 2
deant
преди 10 години
няма начин да ги спрем, освен ако не вдигнем финансирането на пътеки 10торно, както и заплатите им в държавните болници десеторно. А това може да стане ако спрем сегашните течове в осигурителната система, почнем да печатаме пари или влезем в ЕЗ и теглим евтини кредити, подкрепени от Германия за да капитализираме системите си. А може комбинация 2 от 3те. Всякакви административни ограничения за напускане на България ги забравете, няма как да стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 2
MZ/X
преди 10 години
За големи суми не намерих инфо за сега каква е точно процедурата за трансгранични вземания, но в ЕС има съд за кокошкарски дела под 2000 евро в който съд по изцяло онлайн подадени документи може да осъдиш някого и да му вземеш парите с инкасо! http://europa.eu/legislation_summaries/consumers/protection_of_consumers/l16028_en.htm
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 8 rate down comment 2
MZ/X
преди 10 години
Ако ставаше толкова лесно да избягаш от дълговете си милиони щяха да го правят в Европа, но е факт, че не го правят! Зам шефът на банката, който познавам изобщо не е виртуален, но не ме е упълномощил публично да се позовавам на него и затова няма да го направя!България вече има споразумение с 5-6 държави, но скоро и за цялия ЕС ще се отнася, че като направиш нарушение в една държава, автоматично ще ти пратят глобата там където е регистрирана колата и местната полиция ще прибере парите без да има нужда от дълги юридически процедури! Вече и за малки суми няма да има прошка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 8 rate down comment 4
kalendar
преди 10 години
благодаря! И понеже няма изгледи БГ рязко да забогатее, то кво излиза-че е редно да намерим друг начин за развитие на държавата, за да не бягат толкова младите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 27 rate down comment 1
alphaomega
преди 10 години
Напълно нормално! Съвременните и глобални тенденции са провинцията да се обезлюдява и да запада все повече докато едни ден 95% процента от цялото човечество ще живее в мегаполисите. В провинцията ще останат само хората заети в секторите туризъм, земеделие, животновъдство, добив на всякакви ресурси, като и някой производства. Това са фактите и тези процеси вече се наблюдават навсякъде по света. Както в Бг. селяните се изселват в София, така и образованите и специалистите се изселват от Бг в Западна Европа защото сега сме в ЕС а това означава че ние сме най затънтената провинция на Европа. Ако България не забогатее в следващите 20 години, населението ще намалее до 3-4 милиона защото всички млади ще емигрират на запад!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 6
kalendar
преди 10 години
сега с въображаеми авторитети ли ще ме замерваш? Искам много да видя как ще стане това:) И да ми приведеш примери:) ама и двамата знаем, че не може:)Или помоли твоя приятел зам шефа на бг банка да ти помогне:)А сега за трети път-какво ще правиш, като ЕС ти налага наказания, как ще реагираме???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още