IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо се провалиха дебатите за слабостите в енергетиката?

Управляващите искат обсъждане на вота на недоверие, но след изборите. Опозицията зове Орешарски да върне мандата

11:23 | 23.05.14 г. 1
Защо се провалиха дебатите за слабостите в енергетиката?

Дебат по внесения от ГЕРБ вот на недоверие ще има, но явно трябва да е след изборите, коментира след провала на извънредното заседание на Народното събрание лидерът на ДПС Лютви Местан. Припомняме, че днес в пленарната зала се регистрираха само 109-ма депутати, като седмина от тях от ДПС. За да има кворум е необходимо в залата да присъстват 121 депутати. 

„Парламентарните групи са преценили, че макар и необходим, дебатът за енергетиката под формата на вот на недоверие не се разполага в добрите традиции на парламентаризма да се разисква вот на недоверие ден преди вота на суверена на 25 май“, коментира Местан. 

„И в предишни случаи на вот на недоверие съм казвал, че макар и крайна форма, вотът на недоверие е своеобразен диалог между управляващи и опозиция и това не трябва да се драматизира, но в случая не е подбрано най-подходящото време“, добави Местан.

Относно липсата на кворум той заяви, че днес се случи това, което се случва близо година в българския парламент.

„Не е е приятно, колко ще продължи - това е въпрос, който ще бъде даден също на 25 май. Надявам се всички да се съобразим с вота на избирателя“, отсече Местан.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов от своя страна остро разкритикува управляващите заради проваленото заседание на парламента днес. „Орешарски да бъде любезен сега да върне мандата, защото го подкрепят 19 души“, обвини той, след като по-рано днес се оказа, че в пленарна зала има едва 8 депутати от БСП, 7 от ДПС и 4 от „Атака“.

„Безспорно е, че те са едни страхливци, но това не ме учудва, така или иначе не идват на работа месеци наред, така или иначе се вижда подкрепата на правителството, няма и 19 депутати. Виждате, че тройната коалиция действа в синхрон кога да има и кога да няма заседание, вместо в днешния ден да блеснат всичките им лъжи“, заяви още Борисов.

Той отново коментира, че кворумът е задължение на управляващите.

„Когато получих мандат от президента, защото нямах кворум в парламента, върнах мандата. Пламен Орешарски да бъде любезен и да върне мандата, както аз, ако това е неговата подкрепа. Те провалиха отново заседанието за пореден път”, обобщи лидерът на опозицията.

За депутатите от "Коалиция за България" мотивите за вота на ГЕРБ не са основателни. "Уважаваме правото на всяка опозиция да използва парламентарния вот на недоверие към правителството. Категорично не разбираме как може партия, свалена от власт заради провал в енергетиката, да поставя точно вот на недоверие за енергетика", обяви Корнелия Нинова, след като извънредното заседание на парламента пропадна. 

На обвинението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че само 19 души подкрепят правителството, Атанас Мерджанов пък отговори, че това всъщност е липса на подкрепа за вота на недоверие в деня, в който се закрива предизборната кампания.

Зам.-председателят на НС Мая Манолова пък в заключение призова хората да гласуват на 25 май свободно, активно и по съвест. "Не подценявайте миньорите, не обиждайте тяхното достойнство, те са хора със самочувствие и ще направят сами своя избор", каза тя по повод твърденията, че Христо Ковачки принуждава работниците от неговите мини да гласуват за БСП.

Още политически новини можете да намерите в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
Местан - най-учтиво казано е долна, лицемерна и корумпирана твар. Когато казваме истини като тази (за хора като този) това винаги ли ще се тълкува като заплаха за "етническия мир и толерантност"???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още