IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готви се първа промяна в кабинета на Пламен Орешарски

Делян Пеевски се отказа от депутатското място в ЕП за сметка на министъра на околната среда и водите Искра Михайлова

00:49 | 26.05.14 г. 3
Готви се първа промяна в кабинета на Пламен Орешарски

За мен мястото в Европейския парламент не е самоцел и ще го докажа тази вечер, заяви Делян Пеевски, поставен под номер 2 в листата на ДПС. По време на пресконференцията в Международния пресцентър в НДК той съобщи, че се отказва от мястото си в полза на Искра Михайлова. 

"С нея сме работили дълги години и й имам пълно доверие", заяви още Пеевски. Той допълни, че остава близо до структурите на ДПС, в знак на благодарност за работата им.

Искра Михайлова в момента е министър на околната среда и водите в кабинета на Пламен Орешарски. Ако тя приеме мястото в Европарламента, ДПС има достатъчно кадри, с които да я замести, заяви лидерът на партията Лютви Местан. 

Той допълни, че не може да каже името на заместника й в този момент, защото предстоят още допълнителни уточнения, но няма да е "строго партийна номинация, а ще покрива изцяло профила на експерта". 

ДПС е устойчива трета политическа сила и без автобуси

“ДПС е устойчива трета политическа сила с и без автобуси”, коментира още лидерът на партията Лютви Местан на пресконференция в Международния пресцентър Националния дворец на културата (НДК). “Няма да изреждам в колко области ДПС е първа политическа сила, някои от тях не са в т. нар. “традиционни”, посочи Местан.

По думите му евровотът е разширил географския обхват на партията и е представил “още един щрих към окончателното доизграждане на ДПС като либерална национална партия на Република България”.

“Този вот на ДПС от около 400 хил. гласа е без гласовете от чужбина. Надявам се поне мита за зависимостта на ДПС от някакви автобуси тази вечер да сме го погребали”, каза още Местан.

Лидерът на партията коментира, че няма да свежда политиката до “гола аритметика” и подчерта, че ДПС е коректен, предвидим, лоялен партньор. Той заяви, че отговорност за отношението към кабинета Орешарски на първо място носи основния мандатоносител – БСП.

“Актуализирането на управленската програма е неизбежно, но дори да беше още по-силен вотът на ДПС, с нито едно свое действие няма да дадем основание на някого да си помисли, че ДПС би искало разширяване на властовите си позиции. Затова казах, че е въпрос на политическа култура как ние ще се отнесем към успеха си – отговорът е изключително отговорно”, посочи Местан.

“За няколко мандата напред България е обречена на коалиционни управления”, прогнозира Местан и допълни, че не се очертава “изригване” на определени политически сили. Коалиционността трябва да се превърне в осмислен концепт, а това няма как да се случи без една нова култура, в основата на която е политическият диалог”, допълни той. Според него политическият диалог е дефектирал и политическият режим се изгражда чрез самоцелна агресия и сме неумели в това да заявяваме себе си чрез диалога.

“Ако трябва да се произнесем по толкова важен въпрос - отношението към кабинета, тези решения могат да се вземат единствено от Централния съвет на ДПС. Ако има необходимост, ще свикаме Централния съвет, но трябва да видим окончателните резултати. Има известни въпросителни в каква степен гласовете от чужбина, които още не са отчетени, биха повлияли на крайния резултат”, коментира Лютви Местан.

“Искам да ви уверя и че занапред, без всякакво притеснение, водени от съзнанието, че всеки български гражданин, независимо къде живее, е български гражданин с равни избирателни права, ние ще се борим за гласа на всеки български гражданин, независимо от уседналостта. Ще благодаря за всеки глас, който получаваме от чужбина”, каза още лидерът на ДПС.

Местан посочи, че има няколко “абсолютно неоспорими критерия”, по които резултатите на политическите сили може да се определят като успех. Първият – резултатът да се сравни с този на последните европейски избори. “ДПС увеличава резултата си в сравнение с 2009 година”, подчерта той.

“Вторият е още по-неоспорим – този критерий аз го определям като абсолютен – сравнението с резултата на съответната политическа сила спрямо последните парламентарни избори – през 2014 година ДПС е единствената политическа сила, която не губи нищо от резултата си през месец май 2013 г. Обратното – може да се окаже, че сме единствената политическа сила, която съхранява резултата си и че дори леко го надгражда”, допълни Местан.

Политикът добави, че политическата култура не му е позволила да коментира други политически сили.

“И все пак, ако се потвърдят данните от екзит пола, ще се окаже, че чисто аритметически имаме резултат от 8 мандата за БСП и ДПС. Аз правя много важна уговорка – чисто аритметически. ГЕРБ отново са първа политическа сила, за което имам политическата доблест да ги поздравя. Безспорно са първа политическа сила, каквато обаче бяха и след последните парламентарни избори. Същевременно знам, че политиката не винаги е въпрос само на аритметика. Има нужда от един малко по-прецизен анализ на резултатите от евровота в търсене на отговора освен да определят победителя, дали евровотът зададе и алтернатива. Този въпрос няма своя еднозначен отговор и ние този отговор ще го търсим на базата на официалните резултати”, заключи Местан.

Очаквам освен да отговоря на въпроси, аз да задам един въпрос, който е моя драма: “Какво още трябва да направим, за да бъдем припознати като българската партия, най-последователната евроатлантическа партия на България?”, каза още лидерът на ДПС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 14 rate down comment 2
bgMan
преди 9 години
Това е само едната страна на нещата.Ако беше само това нямаше ГЕРБ да паднат от власт, защото след 1980 година никой в БНългария не беше строил толкова много и в такива мащаби в България. Това обаче не е достатъчно. В крайна сметка зависи от общия мозъчен багаж на електората де.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
Momchil_Matev
преди 9 години
Какво още да направи ДПС? Хмммм - ами да провежда политики в "български" райони и големите градове, каквито провежда в турските села! Да започне да строи църкви, улици, магистрали - ако са по-добри управляващи от "българските" партии, усвояват добре еврофондове (ама не в джоба на Батко)... Защо не тогава и българи да гласуват за ДПС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
Patilan
преди 9 години
Интересно, това е нетипично за политик. Има какво да учи момчето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още