IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ иска затвор за всяване на банкова паника

Лишаването от свобода да е от две до пет години, а в определени ситуации - до десет, предлага централната банка

13:07 | 30.06.14 г. 39
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
БНБ иска затвор за всяване на банкова паника

Българската народна банка (БНБ) поиска лицата, които разпространяват заблуждаваща или невярна информация за банки и финансови институции и по този начин всяват паника сред населението, да бъдат лишавани от свобода.

Днес централната банка е изпратила предложение за допълнение в Наказателния кодекс до председателя на Комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев, съобщиха от банката.

Предложението гласи следното: В Наказателния кодекс, раздел „Престъпления против паричната и кредитна система“ се създава чл. 252 а със следното съдържание:

(1) Който разпространява заблуждаваща или невярна информация или други сведения за банка или финансова институция, които могат да доведат до всяване на паника в населението, се наказва с лишаване от свобода от две до пет години.

(2) Когато с дейността по ал. 1 са причинени другиму значителни вреди или са получени значителни неправомерни доходи, наказанието е лишаване от свобода от пет до десет години и глоба от пет хиляди до десет хиляди лева.


Допълнението към Наказателния кодекс се предлага във връзка с разпространението през последните дни на заблуждаващи сведения и злонамерени слухове по отношение на български банки и цели криминализирането на подобни деяния.

Това предложение е в съответствие и с представената вчера от президента Росен Плевнелиев позиция на политическите партии и институциите, участващи в консултациите при държавния глава, изтъкват от централната банка.

През уикенда от ДАНС бяха задържани лица заради действия, насочени срещу банковата стабилност. КФН пък извършва проверки за подвеждащи информации относно КТБ, ПИБ и Булгартабак. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

38
rate up comment 1 rate down comment 0
Dimat
преди 9 години
А за лъжливите прогнози,наречени политически обещания няма ли да има закон за окаушване на "народните оракули на истината"?Значи,банките не трябва да се пипат,даже с информация за тях,а когато те на своя глава и без знанието на кредитополучателя си променят условията на договора,може.Крайно време е тъпите гои да разберат,че на еврейските банки е позволено всичко.Докато гоите мълчаливо и безропотно приемат това,пада им се.Даже е малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 7 rate down comment 1
dreamhell
преди 9 години
Знаеш отговора на този въпрос :-) Общите условия и тарифи на банките са публична информация. Ако там пише, че за теглене на сума по-голяма от Х лева се изисква заявка от предния ден е разбираемо защо ви отказват. Клоновете на банките не са трезори в крайна сметка и е неоснователно и опасно да поддържат висока кешова наличност, само защото някой не си е чел условията. В крайна сметка всеки е достатъчно грамотен, за да си прочете условията преди да избере обслужваща банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 4 rate down comment 5
deant
преди 9 години
Чудя се братче, ако искам да вкарам 10к (не да изтегля) дали трябва да го направя с предварително записване?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 6 rate down comment 9
Danny666
преди 9 години
А ха. Явно обвързан със системата.Само да коригирам откровенните ти ЛЪЖИ ! В Бг НЯМА банка която ЗАБРАНЯВА тегленето над определена сума в брой !Има си такси, но никъде не е забранено капишшшшш.НЕВЪЗМОЖНОСТТА ДА ТЕГЛИШ означава. ликвидна криза или при валутен борд .Примера за 10 000 е ПОКАЗАТЕЛЕН бе сладур. Щом едни мизерни 10 000 долара немат в кеш са мнооогооооо стабилни нали ?А ако прочетеш внимателно ще разбереш същността на поста ми. В БГ БАНКИТЕ СА ПРЕСТЪПНИТЕ организации които НАРУШАВАТ ЗАКОНА и контракна м/у две страни. И ако НЕМАШ връзки да се "оправиш" , ако се налага си блееееш по форумите и стискаш палци ДЪРЖАВАТА да ти гарантира ....муааахааааа... а през това време телефоните звънят и едни хора си се оправят тихомълком ЗАД КУЛИСИТЕ !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 13 rate down comment 7
dreamhell
преди 9 години
Ти като средноинтелигентен (в което вече се съмнявам), би трябвало да знаеш, че банките тук изискват заявяване на сумата за теглене, когато тя е в размер по-голям от еди-колко си лева (според банката). Дали ти харесва или не е друг въпрос - затова има различни банки с различни условия.Като толкова плюеш банките - вземи си парите и ги дръж под дюшека. Той поне се надявам да не е с формата на пирамида.Относно твоята опорна точка - поздравления! Отказаха му на момчето да му дадат 10000 долара накуп, без да ги е заявил и стигна до извода, че системата е лабилна! Вземи тоя Оскар!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 1 rate down comment 3
serafima
преди 9 години
За невярна прогноза в Япония намаляват заплатата и то от десетилетия. Това е друго. Не се прави на 3 и половина. Смятам, че най-напред трябва да опандизят доктора на пожарникарските науки за всяване на смут и паника. Това нищо драпа неистово да стане началник на държавата. Дори изкара наскоро курс в САЩ по темата. Нищо чудно и това да му е поръчано. А може и от чиста глупащина да го прави, която струи отвсякъде от него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 8 rate down comment 8
Danny666
преди 9 години
Викам ама как не ви е срам ПАРИТЕ са си мои ИМАМ ДОГОВОР с вас !!!Отговора ами МЕНАДЖЕРА бил наредил. ХА ХА ХА ....ето това си е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ - нарушаване на контракта .КАЗВА се КРАЖБА. Обадих се на личният си банкер ( и след неколко разговора ) нещата се оправиха, ама щото си знам ПРАВАТА ПО ЗАКОН мили иначе ПЛЕБСА просто беше НАРИТАН с по 1000 в ръка.Кучето е заровено във валутният борд. В тази същата банка един човек искаше да си обмени левове в евро и го наритаха като куче. За това се *** системата в петък. А забравих в събота в ченджа дето си обменям доларите ИМАШЕ САМО курс купува !!!! Капиш ? С твойте хартийки в лева от супер стабиуната система можеше да си ИЗБЪРШЕШ .....Аре сега бегай при шефовете да питаш какво да отговориш !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 10 rate down comment 7
Danny666
преди 9 години
Ако не си платен *** си за съжаление мили. Толкова си жалък в опорните точки по които правиш опити да расъждаваш, че може ОСКАР за второстепенна роля да грабнеш ! Прочети пост номер 16 !!!!Съвременнната банкова система е ПИРАМИДА ! Ако се появят 20% утре да си искат депозитите ги обевяват за престъпници ..ха ха ха ...И докато на запад МОГАТ да си НАПЕЧАТАТ депозитите в БГ бантустана СТАБИЛНАТА БАНКОВА система се ***. Личен опит да ти разкажа:От месец съм си в Бг-то и съм пряк свидетел. Отивам в петък в офис на банка и искам да си изтегля депозит ЗАБЕЛЕЖИ НА ПАДЕЖ !!! 10 000 долара.Казват имаме само 1000. А по телефона на касиерката и звънят и тя брои пачки в зелено и ги трупа отдолу. Викам е как така имате пари ВИЖДАМ !!!! Отговор ами тези били по ЗАЯВКА ха ха ха .... да отида в централният офис.ОК. Отивам в централният офис. Идва ми реда и ХОП НЕ МОЖЕ повече от 3500 долара ...ха ха ха ..... на ПАДЕЖ на депозит НЕ МОГА ДА СИ ТЕГЛЯ парите !!!!! Дааааа мноогооо стабилна систем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 2 rate down comment 0
tonitov
преди 9 години
Да съдят оният черен мишьок, който първи напусна потъващия кораб, а ни го представяха за капитана. Щял на Европа да помага и тя "силна" като Булгария да стане, нищо, че там живеят хора, а не както при нас мозаци промити. Там за да получиш трябва да плащаш. Платило момчето и поста получило, но не със свои пари, а с наши, но ние сме пък, със малко скъпички, но с лични карти, но само за това ли са крали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 5 rate down comment 0
raul_castro
преди 9 години
***. Спретнаха някакво съмнително шоу с арести на разни смехурковци, сега измислят нова простотия. От наказателно-правна гледна точка тези текстове са неприложими и недоказуеми, по тях няма и не може да има нито един осъден. Това са номера за плашене на гаргите и посегателство срещу свободата на словото в пълно противоречие с конституцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още