IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ иска затвор за всяване на банкова паника

Лишаването от свобода да е от две до пет години, а в определени ситуации - до десет, предлага централната банка

13:07 | 30.06.14 г. 39
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
БНБ иска затвор за всяване на банкова паника

Българската народна банка (БНБ) поиска лицата, които разпространяват заблуждаваща или невярна информация за банки и финансови институции и по този начин всяват паника сред населението, да бъдат лишавани от свобода.

Днес централната банка е изпратила предложение за допълнение в Наказателния кодекс до председателя на Комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев, съобщиха от банката.

Предложението гласи следното: В Наказателния кодекс, раздел „Престъпления против паричната и кредитна система“ се създава чл. 252 а със следното съдържание:

(1) Който разпространява заблуждаваща или невярна информация или други сведения за банка или финансова институция, които могат да доведат до всяване на паника в населението, се наказва с лишаване от свобода от две до пет години.

(2) Когато с дейността по ал. 1 са причинени другиму значителни вреди или са получени значителни неправомерни доходи, наказанието е лишаване от свобода от пет до десет години и глоба от пет хиляди до десет хиляди лева.


Допълнението към Наказателния кодекс се предлага във връзка с разпространението през последните дни на заблуждаващи сведения и злонамерени слухове по отношение на български банки и цели криминализирането на подобни деяния.

Това предложение е в съответствие и с представената вчера от президента Росен Плевнелиев позиция на политическите партии и институциите, участващи в консултациите при държавния глава, изтъкват от централната банка.

През уикенда от ДАНС бяха задържани лица заради действия, насочени срещу банковата стабилност. КФН пък извършва проверки за подвеждащи информации относно КТБ, ПИБ и Булгартабак. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 9 rate down comment 10
MZ/X
преди 9 години
Ако може да докажеш, че това което разпространяваш е истина, а не е просто непотвърден слух, тогава не попадаш под ударите на закона! При публичните дружества естество разпространението на истината също има своите граници, защото това е инсайдерска информация ако не е публикувана по надлежния ред!Проблемът обаче не е със строгостта на закона, а с неговото спазване! Докато има хора, които могат да си говорят и правят каквото си искат и никой няма да ги накаже, дори и смърно наказание да въведат, нищо няма да се промени!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 10
Jorkata
преди 9 години
Интересно защо всички банки в България просто се *** от едно елементарно слухче... дали банковата ни система наистина е толкова стабилна, колкото се прокламира?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 2
SSIW
преди 9 години
ХА ха ха ... ЗА ИСТИНАТА ЩЕ ЛЕЖИТЕ В КАУША !!!-И без тези законови промени има създадени и действащ пре-пре-достатъчно инструментариум за набеждаване и укаушване ;)) От такава гледна точка горното е ирелевантно по отношение свободи и права на гражданите ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 23 rate down comment 11
Danny666
преди 9 години
ХА ха ха ... ЗА ИСТИНАТА ЩЕ ЛЕЖИТЕ В КАУША !!! Така де ще ми се редите по опашки да си искате парите ха ха ха....ами те не са ваши *** !!Най - ме кефи " Който разпространява ...... ДРУГИ сведения за банка или финансова институция, които МОГАТ да доведат до всяване на паника в населението..."Направо да си връщат БКП-то и за вицове да се лежи в затвора !!! ТОТАЛНА РЕКУМУНИЗАЦИЯ !!!!Ало господа банкери , КОЙ ще преценява кои са тези ДРУГИ сведения за банка и МОГАТ ли да доведат до всяване на паника ????Да ви е честито. Или направо да обевяват ХАЛИФАТ като талибаните от СИРИЯ и който много знае и си иска парите обратно ж КАУША ха ха ха....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 28 rate down comment 9
ravnovesie
преди 9 години
Не знам какъв болен мозък може да измисли да се вкарва в затвор за казване на истина. Това си е диктатура на Банките. А аз поне не смятам че банките са суверена в тази държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 28 rate down comment 5
ravnovesie
преди 9 години
Тези членове са безумни - това реално спира възможността да се говори и истина за банки, ако тези банки тотално са в киреча. Ако подобни членове влезат в сила вече никой не може да вярва на никоя банка, просто защото и да има нещо около нея никой не може да го съобщи - включително и БНБ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 3
Eon
преди 9 години
Е, как защо? Защото сме бананова република, затова. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 40 rate down comment 2
iv7771950
преди 9 години
Нещо не ми е ясно...защо има арестувани за изпратени имейли,а не започнаха с г-н Кутев - БСП от чието изказване по телевизия пред цяла България започна паниката???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още