IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

WSJ: Оставката на кабинета Орешарски оставя ключови проблеми без решение

България ще премине през период на продължителна нестабилност, прогнозира Ройтерс

08:04 | 24.07.14 г. 13
<p>
	Премиерът в оставка Пламен Орешарски. <em>Снимка: БТА</em></p>

Премиерът в оставка Пламен Орешарски. Снимка: БТА

Това е вторият предсрочен вот в България за по-малко от 2 години, отбелязва Ройтерс. Продължаващата политическа нестабилност възпрепятства подобряването на ефективността на икономиката, което пък доведе до понижаването на кредитния рейтинг на страната през юни, допълва информационната агенция.

Социалистите управляваха заедно с етническата партия ДПС в малцинствена коалиция, която разчиташе на подкрепата на националистическата партия Атака, за да оцелее, пише още агенцията. Новината за оставката събра стотици хора по улиците на българската столица, които скандираха “Победа!” на фона на полицаите, обградили плътно сградата на Народното събрание.

Ройтерс посочва, че цената, която страната ще плати заради намесата за предотвратяване разпространението на проблемите и в други банки, ще повиши нивото на дълга и на дефицита. Агенцията подчертава също така, че страната ще премине през период на продължителна нестабилност, тъй като партията ГЕРБ, която управляваше до началото на 2013 г., може би няма да успее да събере мнозинство в парламента.

New York Times също се фокусира върху банковата криза в страната. Според изданието политическата нестабилност и ситуацията с Корпоративна търговска банка (КТБ) застрашават икономиката, бизнеса и чуждите инвеститори, тъй като служебното правителство може и да не намери бързо решение на ситуацията преди изборите в началото на октомври.

Във вторник управителят на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров заяви, че е готов да подаде оставка в светлината на това, което той определи като политическо вмешателство в усилията за спасяване на КТБ, припомня изданието. Според публикацията Искров, който е на този пост от 2004 г. е малко вероятно да напусне поста си до разпускането на парламента.  

За да успокои страховете от втора катастрофална банкова криза, подобна от тази от 1996 г., правителството заяви, че ще се присъедини към единния надзорен механизъм на ЕС. България ще бъде първата страна извън еврозоната, която ще се присъедини към механизма, което означава, че банките в страната ще бъдат наблюдавани от Европейската централна банка.

Според Антонио Тимонер-Салва, старши икономист в IHS Banking Risk Service, европейският надзор едва ли ще се задейства преди следващата година. В същото време заради банковите проблеми са притиснати редица големи фирми, които имат депозити в КТБ, както и общини, болници и училища.

“Досега проблемът нямаше голямо икономическо въздействие, но снежната топка може да се увеличи, ако нещата не се решат бързо”, посочва Тимонер-Салва.  Повечето анализатори са съгласни, че българската банкова система е като цяло стабилна. Проблемите с КТБ обаче могат да подкопаят доверието на инвеститорите в България, което и без това е достатъчно ниско заради хроничната корупция в страната и слабото управление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 6
misanthrope
преди 9 години
Ако вярваш, че си зле, то наистина си зле да. Те ( еФропейците) си вярват, че са добре и това е реално, което в най-голяма степен ги прави по-добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 6
deant
преди 9 години
да, по-зле сме отколкото изглежда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 12
misanthrope
преди 9 години
Ей как не се умориха да хвърлят кал. На мен ми е чудно, колко пъти от приемането ни е ЕС е подчертано колко сме най-бедни.Банкова криза няма, има криза в една банка. Дефицита и дълга ще се повишат но се пропуска, че и след повишението ще продължат да са сред най-ниските в ЕС. Що се отнася до нестабилността, малко са държавите в ЕС където има политическа стабилност. Италия сменя премиер след премиер, Гърция, Белгия беше години без правителство, вездесъщите немци дори ако се не лъжа са в ляво-дясна безпринципна коалиция, така че скъпи ми "Европейци" колкото и да хвърляте кал, не сме толкова по-зле от вас колкото ви изглежда
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още