IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП избира нов лидер

Седем-осем кандидати влизат в битка за председателския пост на партията

08:46 | 27.07.14 г.
БСП избира нов лидер

БСП избира нов председател днес. Това ще се случи на заседание на 48-ия Конгрес на партията, което започва в 11 часа в зала 1 на НДК в София, съобщиха от пресцентъра на левицата.

Окончателният брой на номинираните от партийните структури за поста е 29. От тях шестима вече са си направили отвод -Борислав Гуцанов, Георги Пирински, Николай Малинов, Александър Симов, Георги Петърнейчев и Милко Багдасаров.

Сред номинираните са още настоящият лидер Сергей Станишев и актьорът Стефан Данаилов, но не се очаква те да се включат в надпреварата за лидерския пост.

Основните кандидати за момента са Драгомир Стойнев, Михаил Миков, Мая Манолова, Корнелия Нинова, Янаки Стоилов, Георги Кадиев, Красимир Янков и Георги Гергов.

По процедура всеки от кандидатите ще разполага със 7 минути да развие вижданията си за бъдещето на партията, съобщават от БСП.

Гласуването ще бъде тайно в тъмни стаички.

За промяна в ръководството на партията се заговори след незадоволителните резултати на левицата на европейските избори.

До свикването на конгрес за избор на нов председател се стигна по предложение на настоящия лидер на БСП Сергей Станишев. Той първо избра да отиде в Брюксел като евродепутат, а десетина дни по-късно обяви, че се оттегля от председателския пост в БСП и ще застане до новия лидер.

На конгреса социалистите ще приемат резолюция за предстоящите предсрочни парламентарни избори, както изисквания и организационен механизъм за издигане на кандидатите за народни представители.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още