IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Данъкът върху финансовите операции е приоритет за социалистите в Европа

Над 40 от предложенията на АБВ бяха приети в Програмната декларация на правителството, посочи вицепремиерът пред Bulgaria On Air

21:05 | 08.11.14 г. 80
Калфин: Данъкът върху финансовите операции е приоритет за социалистите в Европа

"За европейските социалисти един от най-важните въпроси е въвеждането на данък върху финансовите трансакции. Нещо, което Европейската комисия искаше във всички страни. Европейската народна партия отказа, но сега налогът се въвежда в десетина страни", заяви в ефира на Bulgaria On Air вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

По думите му ограничаването на офшорните компании също е сред основните социалистическите приоритети в Европа. "И то влезе в програмата на правителството заради нас, нямаше го преди това. Относно пенсионната система ние добавихме, че пенсионната реформа ще се случи, след като се отчетат демографските, социалните и икономическите характеристики. По-добре ли е да стоиш отстрани и да гледаш, или да се опиташ да прокараш тези политики?", запита лаконично Калфин.

"Не бих определил правителството като "дясно", макар че голяма част от него е съставена от "десни" политици. Ако неговата програма се опре на Програмната декларация, която подготвихме заедно, мисля, че в нея има много от елементите, с малки изключения, от предизборната платформа на АБВ. Над 40 от предложенията, които ние направихме към тази Програмна декларация бяха приети. Вярно е, че не е лесно – и ние направихме компромиси, и колегите също", заяви вицепремиерът. "Доволен съм, че се намали говоренето, че това е "дясно" правителство. То не е такова", допълни още той.

"Пред нас стоеше дилемата дали да се опитаме да повлияем на правителствената програма чрез много подробни изисквания, ангажименти, цели, или да се включим в опозиционните политически сили. Никой от нас не иска да се отиде веднага на избори. Това би било безотговорно. Общото съгласие и желание беше да се състави кабинет. Оттук нататък всеки носи отговорност. Ние избрахме пътя да участваме, да подкрепим кабинета срещу важни ангажименти към нашата политическа платформа", отбеляза Ивайло Калфин.

Бившият евродепутат заяви също, че много му се иска и в България да бъде доказано, че без да се размива идентичността на различните политически сили може да има теми, по които всички да работят заедно.

"Патриотичният фронт направи много добри предложения по Програмната декларация, които подкрепяхме и ние. Например направата на пълен анализ какво се случи в енергетиката, за да не си затваряме очите пред огромните злоупотреби. Те излизат в сметките на хората. Освен Програмната декларация обаче има и политическо поведение, което също е много важно. Аз се надявам и съм уверен, че това, което те правят ще бъде особено внимателно гледано", посочи още вицепремиерът и министър на труда и социалната политика.

Вижте още интересни новини и видео материали в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

40
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
Понеже ти липсва четене-един комунист, ако види бедни хора ще си каже-***-пролетариат. Ако види работници ще си каже-бедни хора.И представи си колко си яко на черешата, щом смяташ, че ти решаваш коя от т.нар. колективни халюцинации е полезна и коя не. И парите имат по-къса история от държавните структури.И аз нямам против това, което ти наричаш кол. хал., включително и обществото. Само не харесвам некачествените хора, които се смятат за по-добри от другите. Особено пък ако са започнали да мислят на едро, че те или идеите им значат нещо :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
Прав си-няма нужда от държави, няма нужда от общество-това казваш ти, всичките халюцинации са за ***. Тогава и данъци няма да плащаш и като на работника ти му писне от твоята глупост идва направо в офиса реже ти един по един пръстите докато не му каже къде са пачките:)А никой интелигентен човек не вярва, че човек не е произлязал от ***. Ти си живо доказателство за това, което казвам:) Всеки, който реално разбира нещо от биология ще ти потвърди това, което казвам:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 0 rate down comment 0
vstoykov
преди 9 години
Прогресивния данък не цели облагане с висока ставна на некадърници, които и без това не се справят и не искат да им вземат и малкото, което едвам-едвам са изкарали. Тези некадърници обикновено се облагат с ниската ставка.Отломки от класите има само в главата на някои хора. Класите са колективни халюцинации. Един нормален човек, когато гледа бедни хора, ще види просто бедни хора. Комунистът ще види бедняк от работническата класа, който води класова борба срещу богатите капиталисти.Разбира се, че парите са колективни халюцинации. Но те са полезна колективна халюцинация. А класовата борба е вредна колективна халюцинация.Аз нямам нищо против колективните халюцинации сами по себе си. Не съм съгласен обаче с непризнаването им за такива и с некачественото халюциниране (халюцинирането на лоши колективни халюцинации като комунизъм, класова борба и т.н.).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
И знаеш ли защо ползваме това ИТ на тая ниска цена? Ползвай го като за последно, защото именно малките фирми докараха тая цена, а не богатите, които в последно време консолидират пазара. А да не коментираме, че от как това се случва качеството пада и цената расте. Имам научна публикация по въпроса, макар, че тя касае само пазара в София. Мислех да правя и история на тоя пазар, ама ме хвана мързелът. Та-мислил съм вероятно повече от теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 0 rate down comment 0
vstoykov
преди 9 години
Религиозните войни само доказват колко са вредни тези колективни халюцинации и по никакъв начин не опровергават твърденията ми.И аз не вярвам, че човекът е произлязъл от ***. Никой интелигентен човек не вярва в това. Смятам обаче, че маймуните и хората имат общи предшественици - това, което твърди всеки, който има представа от биология и разбира съвременните теории за еволюцията на материята във Вселената.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
Да знаеш-не знам колко вадиш ти, но аз се оправям добре в живота:) Можеш да си сигурен, че повечето тук се оправят по-зле от мен:) Виж-обикновено нежелаещите прогресивно облагане са некадърници, които и без това не се справят и не искат да им вземат и малкото, което едвам-едвам са изкарали(често за сметка на някой друг). И за това започват да обвиняват не себе си, не и държавата(обществото), която им е дала шанс да изкарват поне тия пари, а някакви въображаеми злодеи-социалисти-комунисти. Мечтаят "лошите" 25 год. след като са сдали властта да спрат да им се пречат, защото не могат да играят по правилата, които на теория би трябвало да разрешат на по-преспективните(стига да си плащат задълженията) да успяват в живота. Отломки от класите все още съществуват във Великобритания...отиди това на тях им го кажи. Между другото-парите, стоката посредник, по твоята логика също е колективна халюцинация. Ми да я премахваме и да идва комунизма:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 0 rate down comment 0
vstoykov
преди 9 години
Помисли за ИТ, които сега с теб ползваме на изключително ниска цена. Те обогатяват много хора, които ги правят възможни.Не съм анархист. Трябва да има данъци, но да не са твърде големи и да се харчат по предназначение. Повече написах в статията си Защо не съм агорист или анархист. http://tinyurl.com/vstkvan
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
Отиди кажи това за религиите в САЩ (няма да коментирам, че на няколко стотин километра от нашата граница се води на практика религиозна война) и пак се замисли за глупостта, която изцепи. Буш беше тоя, който не вярваше, че човек може да е произлязъл от ***:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 0 rate down comment 0
vstoykov
преди 9 години
Желаещите прогресивно облагане обикновено са некадърници, които не могат да печелят пари и обвиняват за това не себе си, а някакви въображаеми злодеи-богаташи-зли-капиталисти. Мечтаят лошите да бъдат обложени с данъци, които да усвоят справедливо - защото лошите са спечелили тези пари за сметка на бедните.Класите са също колективни халюцинации. Класовата борба - борба между колективни халюцинации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
поредният анархист...ама признавам, че за някои неща си по оригинален от повечето тук. Тогава ще дойда на въпроса-кажи ми един богат, в истинският смисъл на думата(сиреч, не някой изкарал 2-3 милиона за 20 год работа), който обществото да се е обогатило от него? Или хайде(щото аз за един се сещам)-кажи ми трима:)Кажи ми как точно се обогатява обществото от богатите, щото аз лесно мога да ти кажа как, чрез несправедливо разпределяне на заплатата(под формата на заплати) богатите се обогатяват от обществото в тяхната фирма:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още