IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Данъкът върху финансовите операции е приоритет за социалистите в Европа

Над 40 от предложенията на АБВ бяха приети в Програмната декларация на правителството, посочи вицепремиерът пред Bulgaria On Air

21:05 | 08.11.14 г. 80
Калфин: Данъкът върху финансовите операции е приоритет за социалистите в Европа

"За европейските социалисти един от най-важните въпроси е въвеждането на данък върху финансовите трансакции. Нещо, което Европейската комисия искаше във всички страни. Европейската народна партия отказа, но сега налогът се въвежда в десетина страни", заяви в ефира на Bulgaria On Air вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

По думите му ограничаването на офшорните компании също е сред основните социалистическите приоритети в Европа. "И то влезе в програмата на правителството заради нас, нямаше го преди това. Относно пенсионната система ние добавихме, че пенсионната реформа ще се случи, след като се отчетат демографските, социалните и икономическите характеристики. По-добре ли е да стоиш отстрани и да гледаш, или да се опиташ да прокараш тези политики?", запита лаконично Калфин.

"Не бих определил правителството като "дясно", макар че голяма част от него е съставена от "десни" политици. Ако неговата програма се опре на Програмната декларация, която подготвихме заедно, мисля, че в нея има много от елементите, с малки изключения, от предизборната платформа на АБВ. Над 40 от предложенията, които ние направихме към тази Програмна декларация бяха приети. Вярно е, че не е лесно – и ние направихме компромиси, и колегите също", заяви вицепремиерът. "Доволен съм, че се намали говоренето, че това е "дясно" правителство. То не е такова", допълни още той.

"Пред нас стоеше дилемата дали да се опитаме да повлияем на правителствената програма чрез много подробни изисквания, ангажименти, цели, или да се включим в опозиционните политически сили. Никой от нас не иска да се отиде веднага на избори. Това би било безотговорно. Общото съгласие и желание беше да се състави кабинет. Оттук нататък всеки носи отговорност. Ние избрахме пътя да участваме, да подкрепим кабинета срещу важни ангажименти към нашата политическа платформа", отбеляза Ивайло Калфин.

Бившият евродепутат заяви също, че много му се иска и в България да бъде доказано, че без да се размива идентичността на различните политически сили може да има теми, по които всички да работят заедно.

"Патриотичният фронт направи много добри предложения по Програмната декларация, които подкрепяхме и ние. Например направата на пълен анализ какво се случи в енергетиката, за да не си затваряме очите пред огромните злоупотреби. Те излизат в сметките на хората. Освен Програмната декларация обаче има и политическо поведение, което също е много важно. Аз се надявам и съм уверен, че това, което те правят ще бъде особено внимателно гледано", посочи още вицепремиерът и министър на труда и социалната политика.

Вижте още интересни новини и видео материали в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
И между другото-събираемостта на данъците само чрез стимулиращи мерки е точно толкова глупаво, колкото и само чрез санкции. Сиреч-аргумента "ще се крият данъци", ако е верен да си уволняваме всичките данъчни и да търсим нови.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 1
vstoykov
преди 9 години
Между другото плоския данък не е плосък. Той е пропорционален. Истински плосък би бил еднаквия данък - т.е. всеки да плаща по 2000 лева на година, независимо от доходите.Справедливия данък е регресивният. Тоест пропорционален (плосък) до някакъв таван и от там нататък - ставката намалява или изчезва. Примерно за доходи до 10 000 лева месечно - 10% данък. За горницата над 10 000 лева месечно - 5%. За горницата над 50 000 лева месечно - без данък. Може да се направи и по-просто - при доход над 10 000 лева месечно да няма данък върху горницата.Проблемът е, въпреки че регресивното облагане е справедливо (няма логика при едни и същи услуги от държавата по-богатите да плащат много повече), е трудно за контролиране. Примерно може печалбите на няколко едри капиталиста да се облагат на името на един и после под масата да се преразпределят. Така ще се плаща данък при по-малка ефективна ставка. Тази злоупотреба не е възможна при пропорционалния данък (наричан плосък неправилно).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
Я ми кажи една лява политика на Орбан? При липсата на данъци ще стане анархия. Абе оплел си понятията все едно...все едно да ме слушаш мен как говоря за квантова физика-едни частици се разцепваха на две едната създаваше друга пък двете тръгваха към двете различни страни и като и направиш нещо на едната, то ставаше и другото. Твоето писание е в тоя стил.Сега ще те светна една идея-ако няма данъци няма да има нищо. Ама нищо. В смисъл-няма да хрантутиш ***, те ще идват у вас и ще те бият и ще спят с жена ти и ти нищо няма да можеш да направиш. Няма да има пътища, нищо няма да има. ПС: Орбан почва управлението си с намаляне на таксите и данъците и гледай до къде се докара-да се мъчи да събере 150 милиона от интернет. Чети преди да говориш, щото на тия дето са чели им изглеждаш смешен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
Политикономическите теории очевидно не са ти сила. 1. Първо-на практика всички големи теории се смятат за по-висши от останалите. Малко както при религиите. 2. Демократичните норми нямат общо с национализъм и комунизъм. Обяснявал съм що, ако не ми вярваш-просто отвори някоя книга и вземи прочети. Швеция недемократична държава ли е? Или Дания е недемократична? Или пък Индия на Ганди(ляв националист) е недемократична? Или пък САЩ е демократична? Или пък Русия е демократична(и двете са доста крайно в дясно, неолиберални капиталисти, ако и на някой да не му харесва)?3. Третите мразят бедните. Четвъртите пък мразят първите. Както ти се сещаш-всички имат политически опоненти. Що не си извадиш главата от... и вярно да прочетеш нещо по въпроса преди да се изказваш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 1
mathematician
преди 9 години
Унгарския либерал, дето е виден последовател на Отворено общество води крайно леви политики. Както се казва по политиките им ще ги познаете. ;) :)Няма нищо либерално или дясно в налагането на нов данък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
Европа е болна от ТЪПИЗЪМ! А комунизмът се появява там, където капитализмът се е ос^рал до ушите. Когато огромни маси от грамотно и работоспособно носеление е докарано до екзистенциална криза, се появяват и радикални лидери с радикални идеи и създават организации, чрез които да ги налагат. Опитал си се да вадиш някакви философски изводи, но си се оплел като пиле в кълчища. Философията не е проста наука - иска повечко четене! Това се отнася и за другия "философ", дето е омазал комунисти, националисти, онанисти... хаха! Младеж, "унгарският комунист" е десен либерал, виден последовател на Отворено общество, с доста наситена антикомунистическа биография. Четете повече бре младежи, не се чувствайте длъжни да пишете на всяка цена! Ама викате - чукча не читатель, чукча писатель! От подобни на вас капиталисти, българският капитализъм пък е болен от дебилизъм! Хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 1
MZ/X
преди 9 години
В България няма смисъл от този данък, защото ликвидността е нулева, но на развитите пазари би имал някакъв смисъл с да се ограничи малко краткосрочната спекулативна търговия и волатилността на пазарите. Освен това приходите от този данък биха могли да се използват за стабилизирането на цялата система, като в ситуации от 2008-*** година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 3
mathematician
преди 9 години
Е да, едните викат пролетарии от всички страни обединявайте се. Другите викат пролетарии от всички страни разединявайте се.Общи са по това, че и двата вида се смятат за по висши от останалите и съответно не зачитат никакви демократични норми, нито чуждо мнение. Демек двете лица на едно и също нещо.За протокола има и още разлики. Едните мразят богатите, другите различните. Общото е както можеш да се сетиш омразата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
няма особена разлика и между математици и доктори...Националистите тъкмо нищо общо нямат с комунистите. Те са точно обратното едно на друго, ама малко трябва да си чел, за да коментираш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
Аз съм съгласен да плащам данък печалба на борсата, ОБАЧЕ когато имам загуба да ми се върне същия % който биха взели при печалба. Съответно при Margin Call да получа "Bail Out" спасителен пакет, да не фалирам както при големите, тогава съм навитак .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още