IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: България ще се окаже най-важната в проекта "Южен поток"

Премиерът настоява енергийният министър Теменужка Петкова да му направи резюме на всички договори по проекта

13:05 | 05.12.14 г. 1
Борисов: България ще се окаже най-важната в проекта "Южен поток"

България или е най-важната страна в проекта „Южен поток”, или сме най-обичани от Русия, или най-стриктно спазваме европейските правила. По този начин премиерът Бойко Борисов си обяснява поименното посочване на страната като една от причините за спирането на „Южен поток”.

В публикуваната в системата за правна информация на Министерския съвет стенограма от последното заседание на кабинета Борисов отчита факта, че Путин не е посочил нито една от другите държави, участващи в проекта. Той съобщава и че България всъщност не е получила официално съобщение от Русия за спирането на проекта.

Тези коментари са направени по време на дискусиите около позицията на България за заседанието на енергийните министри от страни по проекта, насрочено за 9 декември. На нея България ще заяви, че подкрепя проекта, но при пълно спазване на европейското законодателство, уточнява вицепремиерът Меглена Кунева.

Позицията е изработена и приета преди изявленията на Владимир Путин от Анкара за спирането на проекта „Южен поток”, става ясно от стенограмата.

Борисов поръчва на икономическия министър Божидар Лукарски, енергийния министър Теменужка Петкова и вицепремиера Меглена Кунева внимателно да изготвят стратегията си за заседанието през следващия вторник.

„Ако се окаже, че поради липса на финансиране се спира потока (има и такива твърдения), да не се окаже, че пак ще станем донор, както в другите проекти. Толкова са важни за България, че накрая вместо да печелим, даваме огромни пари. Не искам това да се случи по наша вина”, уточнява още премиерът.

Още в самото начало на заседанието Бойко Борисов нарежда на енергийния министър Теменужка Петкова да му представи всички договори по проекта и резюме от тях. „За да мога да отговарял в парламента като ме питат, а не да „клепам с уши” като Орешарски и да викам „не съм го чел” или „не ми го дават”, което не ми отива”, категоричен е той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
крас
преди 9 години
ЦИТИРАМ ИЗКАЗВАНЕТО НА МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯ ОРЕШАРСКИ ОТ 08 МАЙ 2014 година:"Разпоредил съм ДА СПРАТ действията по старта на изграждането на тръбопровода "Южен поток" докато текат консултациите с Европейската комисия" СТАРТА НА ЮЖЕН ПОТОК Е СПРЯН СЪС ЗАПОВЕД НА ОРЕШАРСКИ, А КОНСУЛТАЦИИТЕ НА ЕК ПРОДЪЛЖАВАТ И НА 09 ДЕКЕМВРИ 2014 ГОДИНА!И ТРИТЕ ДОГОВОРА ПО ПРОЕКТА ЮЖЕН ПОТОК СА РАЗПИСАНИ ПРЕЗ 2010-12 ГОДИНА ПОД ПРЯКОТО НАБЛЮДЕНИЕ И С УЧАСТИЕТО НА БОРИСОВ, КОЙТО Е НАПЪЛНО НАЯСНО КАКВИ СА УСЛОВИЯТА И КАКВО Е СЪДАРЖАНИЕТО НА ДОГОВОРИТЕ!!Какво се е договарял с руснаците упълномощеният да представлява БЪЛГАРИЯ еврокомисар Йотингер е нещо което не само Борисов не знае, но и упълномощилият го м-р Стойнев! ЗАЩО ЕК НЕ ДАВА ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ КОЯТО МОЖЕ ДА НИ НАВЛЕЧЕ МНОГО ПРОБЛЕМИ СВЪРЗАНИ С ИЗПЛАЩАНЕТО НА ПРОПУСНАТИ ПОЛЗИ И ДОСТАВКИ НА ОБОРУДВАНЕ ПО ЮЖЕН ПОТОК?РИСКА ДА ИЗПАДНЕМ В СЪСТОЯНИЕ НА ЗАДЛЪЖНЯЛОСТ КЪМ КОМПАНИИ, БАНКИ И ДЪРЖАВИ ВЛОЖИЛИ СРЕДСТВА В ПЛАНОВЕ И ДОКУМЕНТИ Е ОГРОМЕН!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още