IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Xората могат да бъдат спокойни за финансовата ни система

Правителството на Орешарски направи всичко възможно, за да бъде "убит" проекта "Южен поток", посочи премиерът

12:00 | 06.12.14 г. 5
Борисов: Xората могат да бъдат спокойни за финансовата ни система

Банкова криза няма да има, тъй милиардите от фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) са по сметките на обикновените хора и фирмите, които са били вложители. Това доказва, че хората могат да бъдат спокойни за финансовата ни система и за банките, заяви министър-председателят Бойко Борисов пред "Радио К2".

Във връзка с днешния Никулден – празникът на банкерите, премиерът пожела "повече разум, по-малко лихви и да кредитират бизнеса".

"Нека да благодарим на всички партии, които направиха компромис, включително и на опозицията, която към момента е остра, но в границите на нормалното и да се опитаме в този воден ад в момента, в катастрофалната икономическа и предвоенна ситуация, защото от времето на студената война не е имало такава остра криза между Русия, САЩ и Европа", коментира Бойко Борисов.

По думите му щетата от паузата в управлението на ГЕРБ е тази, че от давана за пример във финансово-икономическо отношение държава, в момента "се чудим как да свалим дефицитите, за да се вместим в изискванията на Лисабонския договор".

Според Борисов правителството на Пламен Орешарски е направило всичко възможно, за да бъде "убит" проекта "Южен поток". По думите му конфликтът между Русия и Запада има влияние за спирането на проекта, но от това, което е установил в Брюксел, кабинетът на Орешарски е правил процедури, които са неправилни.

Министър-председателят добави, че в Брюксел се е срещнал и с председателя на ПЕС Сергей Станишев и заедно с Меглена Кунева и Ивайло Калфин са направили добри срещи. Въпреки това премиерът оставя на анализаторите да определят доколко всичко е било успешно.

"Когато знаеш, че си за кратко и всеки ден може да е последен в управлението, работиш на пълни обороти, хоризонтът може да стане и по-дълъг, отколкото очакваме. Но както е казал народът – готви се за война, ако искаш да живееш в мир", коментира лидерът на ГЕРБ.

Борисов каза още, че между първия и втория му мандат са минали едва година и няколко месеца, като в този период има близо 4,5 млрд. евро неусвоени пари по европейските фондове и близо 9 млрд. евро разлика в дефицитите, от 0,48% до 3,8% в момента.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 4
nobel
преди 9 години
От друга страна изобщо не можах да разбера кога точно фалира КТБ. В кой ден, кой час и коя минута, защото според мен съдът още не се е произнесъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
nobel
преди 9 години
*** ние сме напълно спокойни за финансовата ни система. Нали такава няма. Всички признаци говорят за повторение на историята от 1997-а, но просто мащабът ще е друг. Да живеят вярващите във валутния борд. Никаква опасност няма. В смисъл, че никаква опасност няма да ни се размине. Колцина от вас си взеха парите от КТБ? Питам ви, защото тези от вас, които още не са си ги взели и никога няма да си ги вземат са прекалено заети и няма да ми отговорят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
StefanL
преди 9 години
Интерсно какво направи твоят президент Плевнелиев който непостоянно злословеше по адрес на Русия че била агресивна държава? Борисов и Плевнелиев историята ще ви запомни като газолизците на евро-*** пропъснатите за България проекти тежат на вашата съвест а не на други правителства! *** скоро ще паднете от власта!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още