IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ремонтът на участъци от „Тракия“ и „Хемус“ започва до дни

Движението по моста при с. Елешница е опасно, заяви регионалният министър

17:31 | 17.04.15 г.
<p>
	Лиляна Павлова инспектира критични участъци на автомагистралите &bdquo;Хемус&ldquo; и &bdquo;Тракия&ldquo;. <em>Снимка: МРРБ</em></p>

Лиляна Павлова инспектира критични участъци на автомагистралите „Хемус“ и „Тракия“. Снимка: МРРБ

В понеделник, 20 април, започва ремонтът на моста на магистрала "Хемус" при с. Елешница. Той е включен в първия етап от ремонтните работи по участъци от автомагистралите „Хемус“ и „Тракия“. Вторият етап на работа започва на 27 април. Движението по тях ще бъде шахматно – с прехвърляне от едното в другото платно. Това обяви днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, цитирана от пресцентъра на министерството.

Павлова уточни, че ще бъде ремонтирано платното на моста при с. Елешница в посока София, което е в много лошо състояние. Съоръжението е построено през 1978 г., пуснато е в експлоатация през 1979 г. и оттогава не е ремонтирано, подчерта тя.

По думите й състоянието му е не само аварийно, но е и опасно за движение. Разрушаването на асфалтовата основа и бетоновата плоча е застрашаващо живота на пътуващите. Това беше и причината мостът да бъде затворен още в края на януари, каза тя и обясни, че пътното платно трябва да бъде изгребано изцяло, което включва отнемане на около 35 см от бетоновата основа на моста. В много лошо състояние е и колоната, която също ще бъде ремонтирана, добави регионалният министър.

Тя информира, че ремонтните дейности само за този участък са на стойност 6 млн. лв. Ремонтът на другото платно зависи от наличното финансиране. За него ще заявим още 6 млн. лв. и ще направим всичко възможно те да бъдат осигурени през следващата година, заяви министърът.

Държавното дружество „Автомагистрали“, което ще ремонтира магистралните участъци, до края на месеца трябва да представи съкратен график за работа на моста при с. Елешница.

Преди два дни Павлова коментира, че пътуването по двете магистрали няма да е лесно през лятото, защото от края на април до октомври всички ремонтни работи ще се извършват едновременно. Впоследствие обаче премиерът Бойко Борисов обяви, че ремонтите по магистралите ще са до 1 юли и ще продължат през септември, като няма да се ремонтират през юли и август. 

Ще спазим ангажимента за изпълнение на работата до 1 юли, заяви днес Павлова. Всички останали дейности, свързани с ремонт на маркировка, отводнителни системи, сигнализация и др., ще бъдат изпълнени в последващ етап.

Графикът за изпълнение на участъците от 5 км до 10 км,  от 60 км до 90 км, както и от 119 км до 135 км на АМ „Тракия“, е планиран така, че до 1 юли да бъдат готови всички дейности, свързани с ремонт на асфалтовите части. 

Павлова посочи, че изключение правят двата големи виадукта на 61 км и на 67 км на АМ „Тракия“. Дейностите по тях започнаха при предишния мандат на ГЕРБ, бяха ремонтирани десните платна, но не бяха заплатени. Успяхме да ги разплатим и започваме с работата по другите платна. Срокът за тяхното изпълнение е по-дълъг, каза министърът.

Целта е до 1 август да бъде отворен за движение виадуктът на 61 км. Заради много по-тежкото състояние на този на 67 км срокът за работа по него е до края на годината, допълни още тя. Двата участъка от по 500 м няма да затруднят пътуващите, каза още регионалният министър.

Общо до 100 млн. лв. се предоставят за ремонт на участъци от магистралите „Тракия“ и „Хемус“ до края на годината.

Вижте в галерията в какво състояние се намира съоръжението на магистрала "Хемус"

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още