IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Половината земеделска продукция в България се бракува, твърди експерт

Причината за похабяването на стоката е в неправилната обработка и съхранение, преди да стигне до купувача

09:40 | 23.04.15 г.
Половината земеделска продукция в България се бракува, твърди експерт

50 процента от българската земеделска продукция се бракува, твърди д-р Светозар Василев, представител на „Агро Базар“ АД. Той съобщи това на дискусия в Пловдив, съобщиха организаторите от Тракия икономическа зона.

Причината за похабяването на стоката е в неправилната обработка и съхранение, преди да стигне до купувача, констатира д-р Василев, който е бивш директор на Агенцията по безопасност на храните в Пловдив.

Той обясни, че за да се запази и без това останалата вече малко българска продукция и да се обединят земеделците с цел по-голямо участие не само на българските, но и на международните пазари, преди две години е създадено акционерно дружество „Агро Базар“.

В него вече членуват шест от големите производители в регион Пловдив. Дружеството е закупило 160 дка в района на Калековец и е изработило идеен проект за агрозона, част от Тракия икономическа зона. Тя ще включва тържище, производствена база за сортиране, опаковане и пакетиране на плодовете и зеленчуците, а на следващ етап и преработка в консерви и сокове на наранената и маломерната продукция.

Основната цел на инициативата е да обедини земеделците. Международните търговски вериги търсят количества, които един или двама земеделци няма как да осигурят, припомни специалистът.

Инж. Пламен Панчев, съуправител на Тракия икономическа зона, коментира, че е време да бъде развит един от основните приоритети на региона – земеделието. „Обединени, можем да сме конкурентоспособни и да си осигурим най-важното - външните пазари, оттам ще дойде добрата печалба“, подчерта проф. Димитър Димитров, ректор на „Висше училище по агробизнес и развитие на регионите“, където се проведе форумът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:48 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още