IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Гечев: Прогресивният данък стимулира икономическото развитие и заетостта

Скалата за облагане, която БСП предлага, е умерена и по-плавна в сравнение с други страни членки на ЕС, уверява народният представител

13:07 | 02.05.15 г. 37
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Румен Гечев: Прогресивният данък стимулира икономическото развитие и заетостта

Прогресивният данък има не само социален ефект, но стимулира икономическото развитие и заетостта. Това заяви в ефира на Нова ТВ депутатът от левицата и заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси Румен Гечев, цитиран от пресслужбата на партията.

Припомняме, че в навечерието на 1 май неговата партия предложи да се въведе прогресивното данъчно облагане на доходите на физически лица. Народният представител уверява, че става дума за „умерена скала“, която е по-плавна, отколкото при останалите страни в Европейския съюз (ЕС).

„Когато бе въведен плоският данък през 2007 г., икономическата обстановка в страната беше различна. Той не трябваше да бъде въвеждан по времето на тройната коалиция, в която участваха НДСВ, БСП и ДПС“, заяви Гечев.



Политикът отрече обвиненията за първомайски популизъм и даде пример с развити западноевропейски държави, които вече са въвели подобен тип облагане.

„Има връзка между прогресивния данък и развитието на една държава. Той има социален ефект и стимулира икономиката и заетостта”, добавя той.

Гечев уточни, че БСП предлага хората с минимален доход (който в момента е 360 лева) да бъдат облекчени и да бъдат освободени от плащане на данък.

„След това от минималната работна заплата до 1000 лв. ние предлагаме една първа стъпка от 10% данък. За сумата от 1 000 до 2 000 лв. - 17%, от 2 000 до 5 000 лева- 22%, от 5 000 до 10 000 лева - 25%, над 10 000 - 27%“, поясни депутатът.

По думите му с прогресивната скала хората със заплати от 1 000 до 1 530 лева ще плащат по-малко, отколкото в момента. Според Гечев става дума за една „умерена скала“, която е по-плавна, отколкото при останалите страни в ЕС.

„Максималният данък е почти два пъти по-нисък от средния максимален данък за ЕС“, категоричен е той, „Управляващите търсят под вола теле. За мен е загадка защо колегите от ДПС не подкрепят прогресивния данък предвид техния електорат.“

По негово мнение прогресивното данъчно облагане няма отношение към сивата икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 19
Vesko94
преди 8 години
Дали аз като производител имам интерес потребителите да са с ниска покупателна способност. Очевидно не! В мой интерес повече хора да имат висок стандарт, дори това да изисква от мен да плащам повече в данъци на страната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 20
Vesko94
преди 8 години
Чрез прогресивно облагане производствата се стимулират да инвестират повече. Повече инвестиции, по-малко данъци. Ясно и просто. Принципите на солидарност и справедливост изискват тези, които имат повече, да помагат на тези, които поради някакви причина не могат да имат много. Така трябва да функционира едно общество. Индивидуалният подход виждаме докъде води. Човек трябва да осъзнава, че може да бъде свободен в действията си, но тези негови действия освен регулирани от определени закони, се регулират и от наличието на други индивиди в обществото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 21 rate down comment 0
deBill
преди 8 години
този по Виденово време даваше съвети на директорите да не си плащат заемите ами да ги гонели. Накрая и банките и предприятията източени. егати нахалниците вместо още да е в панделата той ще ми дава съвети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 25 rate down comment 2
needtoknowmore
преди 8 години
Ти сериозно ли си мислиш, че разстеж се случва като се изземва повече от продуктивното общестество? Разстеж не се случва с адмистративни приоми, а с прозиводствени такива - западните страни са в пъти по конкурентни за да могат да си позволяват да им изземат този данък - хайде си представи колко още по ефективни щяха да бъдат при плосък данък! По справедливо няма от еднавка ставка и то ниска - така държава няма колко да се ояжда а процента ще е равен нищо, че един може да е 10 пъти по ефективен от други и пак ще плати 10% нищо, че номинално ще е 10 пъти повече. Прости сметки в момента бизнеса е на такова ниво, че ако им вдигнеш осигуровките и с прогресивна ставка една сурия ще отидат в сивото. Някак си голям кеф е на един ИТ специалист взимаш примерно 5к да плаща 1к+ на държавата като няма да получи нищо в замяна! Как ще се чувства човека убива му се стимула да работи и да се подобрява щото ще му се изземва повече - прогресивните ставки са като цяло пълна глупост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 18 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 8 години
Това беше предизборното обещание на БСП преди да ги изберат . Когато ги избраха , дадоха заден . Минаха от необлагане на минималния доход и високи стваки над 2000 после над 3000 и 5000 и накрая кръгло нищо . Това са пълни абсурди , да ми говорят глупости , че и да ми губят времето да ги чета ..........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 18
Vesko94
преди 8 години
Плоското облагане на доходите е крайно вредно за страната. За жалост няма политическа формация, която да проумява това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 20
Vesko94
преди 8 години
До какво води прогресивното облагане, и то това прогресивно облагане, което стимулира растежа, ясно се вижда в страни като Германия, Холандия, Австрия. Стабилно и проспериращо общество като цяло, по-ниски нива на неравенства в доходите. Стига с глупости от порядъка на Крива на Лафер и подобни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 24 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 8 години
А прогресивното какво ще доведе? Кривата на Лефер при нас действа в пъти по занижение нива - как ще стимулираш заетост, като вдигаш облагане, ще стимулираш сива заетост и бягатство на там. В крайна сметка всеки леФ отгоре ще бъде окран за сметка на повечето тежест - типична цоцалистическа глупости, този неговият екип фалираха БГ 96 трябва се скрие вместо се показва мутрата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 26
Vesko94
преди 8 години
Противно на множеството тук, което подкрепя плоското облагане, данъчната регулация и по-високите данъци, комбинирани с данъчни облекчения в случаи на реинвестирани печалби, са основният инструмент, който стимулират инвестициите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 28
Vesko94
преди 8 години
Прогресивното подоходно облагане е ключово за страните поддръжници на идеите за по-справедливо и по-солидарно общество. Убеден съм, че плоското облагане е провален опит за привличане на инвестиции и стимулиране на растежа. И е исторически грях на лявото правителство на Станишев и Сие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още